Popularni Kineski tržni centar u Bloku 70 na Novom Beogradu u sredu ujutro čak treći put u roku od šest godina zahvatio je požar velikih razmera. No, i pre nego što je buknula vatra u središnjem delu objekta i odnela nekoliko lokala i svu robu u njima, Kinezi su, kako pričaju za Nova.rs dobili informaciju da će oko 15. maja započeti svoje poslovanje u novoizgrađenom tržnom centru iza obližnjeg naselja Mileva Marić Ajnštajn. Većina njih se raduje preseljenju, kažu da su uslovi rada u sadašnjoj "raspadnutoj" zgradi jako loši jer je niko nije obnovio nakon požara 2021. godine. Ističu da često nemaju ni struju ni vodu, dok "miševi kolo vode", ali stvarno - u neraščišćeno zgarište dolaze pacovi. Ubeđeni su da je požar podmetnut.

Teška sudbina zadesila je u sredu ujutru zakupce lokala u poznatom beogradskom Kineskom tržnom centru u bloku 70. Samo dve i po godine od poslednjeg požara u kom je izgorelo stotinu lokala, a koji ni dan danas nisu obnovljeni, Kinezi su se ponovo suočili sa vatrenom stihijom koju su skoro pet sati gasili vatrogasci i helikopter.

Izgorelo je oko 50 lokala, kao i sva roba koja je ostala u njima. Ono što je, pukom srećom, „preživelo“, kineski trgovci su već sutradan raspodali po simboličnoj ceni.

S druge strane, oni koji su imali sreće, nastavili su već sutradan svoj rad, samo u mraku i bez vode.

PROČITAJTE JOŠ:

U to se uverila ekipa Nova.rs koja je obišla zakupce u izgorelom tržnom centru. Oni su deo svoje robe izložili ispred lokala jer nema struje.

Čao Ling koji prodaje pletene kape i rukavice navodi za naš portal da ćemo ga na ovom mestu gledati još samo nekoliko nedelja jer prelazi u novi objekat, mnogo veći i luksuzniji, kaže Ling.

„Svi kažu: Kinezima je sjajno, oni se ne žale, oni vole blok 70. Šta volimo? Šetaju se pacovi u delu objekta koji još uvek nije očišćen od požara pre dve i po godine. Sramota! Malo – malo pa nam nestane struja. Ne smemo kupce da puštamo unutra, već su nam se dešavale krađe. A i oni sami odbijaju da priđu kad vide da je unutra mrkli mrak i da ne mogu da razledaju robu“, jada se Lin.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Dodaje da trenutno nemaju vode zbog požara koji se dogodio pre dva dana, ali da se ista situacija događala i ranije.

„Trenutno imamo česmu između ove izgorele zgrade i novog dela tržnog centra. Ali uslovi su zaista loši i kako da ne poželimo da odemo odavde?! Ja jedva čekam. Rekli su da će taj novi tržni centar biti najveći od svih, da će lokali biti prostraniji… Mi se u ovoj zgradi godinama grejemo u sopstvenoj režiji, zato i dolazi do požara, te grejalica, te boca… „, kaže naš sagovornik.

Prilaz središnjem delu objekta koji je goreo ograđen je policijskom trakom. Osim što su komadi stakla koji su padali po stazi za mušterije počišćeni, ništa drugo nije urađeno.

I u vazduhu se još uvek oseća garež i čađ, zbog čega Lin nosi hirušku masku. Ipak, ne dozvoljava nam da ga fotografišemo jer kaže da „novinari ionako pišu šta hoće“.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Pišete kako nam je žao što se selimo, kako je do požara došlo zbog naše greške, a nije istina. Požar je podmetnut kako bismo što pre otišli odavde. Čuo sam od mušterije koji je arhitekta da će sve ovo pretvoriti u stambeni kompleks. Ako se sve zna o tome, ne čudi me što je izbio požar“, kaže on.

PROČITAJTE JOŠ:

I njegov kolega smatra da je najbolje da premeste trgovinu na bezbednije mesto.

„Ovde zima, pada kiša, curi voda s cerada. Nije više ovo kao što je nekad bilo“, kratko je rekao on.

Požar u bloku 70 na Novom Beogradu Foto: Goran Srdanov
Požar u bloku 70 na Novom Beogradu Foto: Goran Srdanov

Većina kineskih trgovaca nije želela da komentariše požar za naš portal, ali su saglasni u jednom – treba da odu dok nije izbio još jedan požar.

„Šteta za štetom. Mislio sam da se nećemo oporaviti od prethodnog požara. Ja sam tada ostao bez jednog lokala. Srećom, imao sam drugi koji je ostao netaknut. Prodaja je još od tada išla lošije zato što je mušterijama mrsko i gadno da prođu pored izgorelog dela. Međutim, rečeno nam je da ga neće obnavljati, nego da će nas izmestiti. Tako je najbolje“, kaže još jedan trgovac.

S druge strane, ima i onih koji tvrde da još uvek nisu odlučili, pa čak i trgovaca koji nisu ni znali da će se seliti.

A neki su čuli za termin posle Uskršnjih praznika odnosno za 15. maj kada bi trebalo da već budu u novom tržnom centru.

Inače, redakcija Nova.rs  juče je ekskluzivno objavila ko je vlasnika jednog od poslovnog objekta u kome se nalazi izgoreli Kineski tržni centar.

Radi se o firmi “Enjub”, iza koje stoji biznismen Dobroslav Bojović, odnosno njegova kompanija “Eneregoprojekt holding”. Isto preduzeće nad susednim parcelama u Bloku 70 takođe ima pravo korišćenja, koje po novom zakonu može besplatno da konvertuje u vlasništvo. Projekat za zidanje novog, stambeno – poslovnog objekta u Bloku 70 već je spreman.

Novi Kineski tržni centar

Kao što smo ranije pisali, dugo se spekuliše da će postojeći objekat biti srušen i da će se na tom mestu graditi nešto novo, dok će zakupci biti preseljeni u novoizgrađeni Kineski tržni centar već u maju.

Kako je Nova.rs otkrila, jedan od vlasnika tog poslovnog objekta je firma „Enjub„, iza koje stoji biznismen Dobroslav Bojović, odnosno njegova kompanije „Energoprojekt holding“. Isto preduzeće nad susednim parcelama u Bloku 70 takođe ima pravo korišćenja, koje po novom zakonu može besplatno da konvertuje u vlasništvo. Projekat za zidanje novog, stambeno – poslovnog objekta u Bloku 70 već je spreman.

S druge strane, novi kineski tržni centar gradi se iza naselja Mileva Marić Ajnštajn na Novom Beogradu, na lokaciji gde je planiran produžetak ulice Jurija Gagarnina koja će se spojiti sa brzom saobraćajnicom ka auto-putu „Miloš Veliki“.

Beograd Novi Beogra, Blok 70, kineski tržni centar posle požara
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kako je direktor kompanije „Eurasia Trade Centar“ Zou Đunvei izjavio prilikom obilaska radova u novembru prošle godine, novi tržni centar bi trebalo da bude otvoren u maju ove godine.

Prema njegovim rečima, sve više zakupaca iz Kineskog centra u Bloku 70, zainteresovano je za prelazak u novi prostor, a kako su za naš portal rekli zainteresovani zakupci, ovih dana očekuju više informacija o tome.

BONUS VIDEO: Kineski tržni centar u Bloku 70 dan posle požara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare