Dok policija i tužilaštvo istražuju kako je došlo do požara u Kineskom tržnom centru u Bloku 70, brojni zaposleni u tom objektu nakon nezapamćenog požara otkrivaju u razgovoru za portal Nova.rs da je zgrada imala brojne probleme i da je svakome moglo biti jasno da ukoliko i dođe do katastrofe kakava je ova koja ih je zadesila u sredu, teško da se može išta spasiti.

Dan nakon ogromnog požara u Bloku 70, na licu mesta bili su policajci i tužilac, dok su vatrogasci još dežurali da se ne bi razbuktalo neko žarište. Kineski zakupci lokala su ili radili ili čekali da se uviđaj završi da bi pokupili robu koju nije uništila vatra ili voda. Mnogi vlasnici lokala ne očekuju mnogo od policijske istrage, a neki, dobro upućeni, tvrde da je, pre ili kasnije, moralo da dođe do ovakvog incidenta, u kome srećom nije bilo stradalih i povređenih ali je materijalna šteta ogromna.

Pročitajte još:

Na licu mesta nam otkrivaju da je firma koja je čuvala Kineski tržni centar izgubila licencu rešenjem Ministarstva unutrašnjih poslova u septembru 2022. godine, tako da su njeni radnici, u trenutku požara, bili zapravo zaduženi samo za čišćenje, a ne za obezbeđivanja. Redakcija portala Nova.rs pokušala je da proveri ovu informaciju, ali odgovor do zaključenja ovog teksta nismo dobili. Na telefon firme „Obezbeđenje 70“ juče se niko nije javljao.

Međutim, naš sagovornik nam priča da je tu bilo mnogo čudnih stvari prethodnih godina, uključujući i požar iz avgusta 2021. u kojoj je oštećen drugi deo ovog zdanja, koji ni do danas nije rekonstruisan.

Požar u bloku 70 na Novom Beogradu Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Neko je trebalo da obilazi objekat, neko iz obezbeđenja. Ali, oni više nemaju ovlašćenja, jer im policija nije obnovila dozvolu. Radnici obezbeđenja su nezadovoljni, tvrde da im vlasnik daje minimalac, često dobijaju novac na ruke, a ne preko računa. Postoji sistem za video-nadzor tako da je moguće videti da li je neko bio u tržnom centru u vreme kada je izbio požar i da li je možda podmetnut“, kaže za portal Nova.rs sagovornik koji je želeo da ostane anoniman.

Po njegovim rečima, problem je što vlasnici i zakupci lokala često sami rade oko elektro-instalacija i time preopterećuju mrežu što povrećava opasnost od izbijanja požara.

„Lokali se pregrađuju, da bi se od jednog napravilo nekoliko i time više zaradilo, a onda vlasnici sami „budže“ struju i povećavaju opasnost od kratkog spoja i izbijanja požara. Sve inspekcije koje su dolazile, samo su prolazile i niko ništa nije preduzimao. Čak su i ljudi koji su pregledali protivpožarni sistem, samo lepili nalepnice o kontroli, a verovatno nijedan hidrant, ni protivpožarni aparat nije isparavan“, tvrdi sagovornik portala Nova.rs.

Da u njegovim rečima ima istine govori i izjava v.d. načelnika Sektroa za vanredne situacije MUP Srbije Luke Čaušića koji je komandovao gašenjem požara.

„Imali smo problema sa hidrantima jer su zaledili zbog niske temperature pa smo morali da angažujemo cisterne komunalnih preduzeća da dovoze vodu kojima se zahvaljujem“, izjavio je Čaušić na licu mesta.

Po rečima Čaušića, vatrogascima je požar prijavljen u 6.57, a već posle dva, tri minuta su prve vatrogasne ekipe bile na licu mesta i započele intervenciju koja je trajala satima, a plamen su tek suzbili helikopteri policije koji su u 37 naleta izbacili 71 tonu vodu. Kako za portal Nova.rs govori sagovornica, inače radnica obližnjeg lokala, požar je izbio mnogo ranije nego što je prijavljen.

Požar u bloku 70 na Novom Beogradu Foto: Goran Srdanov
Požar u bloku 70 na Novom Beogradu Foto: Goran Srdanov

„Ja sam oko 6.15 videla neko svetlucanje, ali nisam obratila pažnju, radilia sam svoj posao, mislila sam da je to, možda, neka svetleća reklama ili tako nešto. Petnaestak minuta kasnije, videla sam narandžasto svetlo, a onda i dim pa sam shvatila da nešto tu nije u redu i da je najverovatnije izbio požar. Tek posle su došli vatrogasci“, rekla je ova Beograđanka.

Prvi požar koji se dogodio 12. avgust 2021. godine, navodno je izbio zbog kraktog spoja na električnim instalacijama, a dogodio se van radnog vremena. Iako su policajci utvrdili tačno mesto odakle je plamen krenuo, krivična prijava je podneta protiv NN lica.

„Da obezbeđenje funkcioniše, neko bi primetio požar i dim i ranije bi pozvali vatrogasce. Čudno je to da oba požara počnu u vreme kada u tržnom centru nema nikoga. Ovog puta se to dogodilo u sredu, rano ujutru, a zna se da Kinezi ne rade utorkom“, kaže sagovornik portala Nova.rs koji je insistirao na anonimnosti.

BONUS VIDEO: Požar u Kineskom tržnom centru u novobeogradskom Bloku 70

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare