Foto:TANJUG/ UN MEDIJA CENTAR

Poverenica Srbije za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je danas u Novom Pazaru da su neprihvatljivi i za svaku osudu antisemitski, islamofobni, rasistički, fašistički i ksenofobni grafiti.

Navela je da grafita takve sadržine ima po Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima, navodeći da se slaganje ili neslaganje s nekom politikom ili odlukama države ne može koristiti kao izgovor i opravdanje za mržnju i napad na sve pripadnike nekog naroda.

Ona je rekla da su za osudu i svi pojedinačni akti netrpeljivosti kojim se ponižava ili podstiče mržnja prema bilo kojoj društvenoj grupi ili pojedincu na osnovu nekog ličnog svojstva.

Pročitajte još

„U današnjem vremenu izraženih geopolitičkih kriza ne smemo dozvoliti da se tenzije i konflikti preliju na naše društvo u vidu širenja mržnje i netrpeljivosti“, rekla je Janković, već se mora negovati vrednost zajedničkog života građana svih nacionalnosti i veroispovesti.

Janković je učestvovala na lokalnoj manifestaciji Novopazarska sofra i posetila regionalnu kancelariju Poverenika u Novom Pazaru, osnovanu pre devet godina, koja građanima tog grada i okoline omogućava lakši i direktan pristup instituciji Poverenika.

„Važno je da budemo dostupni svim građanima i građankama i da se preventivno deluje, konstantno unapređuje zaštita i efikasnije ostvaruju prava u slučaju povrede prava na ravnopravnost“, rekla je Janković.

BONUS VIDEO Poverenica: Uputili smo preporuku mera za unapređenje ravnopravnosti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar