Silbaš - Petrovac Foto:Nova.rs

Poljoprivredni proizvođači Vojvodine su danas većinom glasova odlučili da prihvate poziv Vlade Srbije za završni razgovor o ispunjenju njihovih zahteva, potvrđeno je agenciji Beta.

„Većina poljoprivrednika je odlučila da odu u subotu u podne na razgovor, iako je Vlada Srbije probila obećani rok koji je tekao od 11. do 15. decembra“, rekao je predsednik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Goran Filipovć.

Razgovori predstavnika poljoprivrednika i Vlade su početi 26. novembra u Kisaču posle devetodnevne blokade puteva.

„Očekujemo dogovor o ispunjenju zahteva u vezi s povećanjem subvencija i rokom isplate, povećanjem površina za subvencije sa 20 hektara na 100 hektara, otpisa akcize na dizel i uređenja robne berze realizuje, a dodatno ćemo tražiti da se reši problem obezbeđenja kredita za refinansiranje dugova“, rekao je Filipović.

PROČITAJTE JOŠ

Ukazao je da su mnogi poljoprivrednici zbog sušnih godina zapali u dugove i registrovani su u kreditnom birou što ih sprečava da dobiju novi kredit, pa će od Vlade tražiti rešenje za refinansiranje i brisanje iz tog registra.

Filipović je rekao da će od Vlade zatražiti i objašnjenje da li je tačno da subvencije može dobiti samo jedan poljoprivrednik, iako živi u domaćinstvu sa sinom koji takođe u vlasništvu ima zemljište koje obrađuje.

Foto: N1

On je rekao da će prihvatiti ponudu Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje da se otpiše kamata poljoprivrednicima koji pristanu da u 60 rata plate dug za doprinos za penzijsko osiguranje.

Filipović očekuje da će Vlada verovatno prihvatiti sve njihove zahteve jer zna da su poljoprivrednici „na ivici ambisa“ i da za sada nemaju „plan B“ ako se odbiju njihovi zahtevi.

Sa pozivom za sutrašnji sastanak poljoprivrednici su, po njegovim rečima, dobili i poziv za sastanak radne grupe koja priprema izmenu propisa o robnoj berzi i uvođenje robnih zapisa i terminskih ugovora.

Istovremeno je stigao i poziv za sastanak 26. decembra, na kojem bi, kako je najavljeno, svim udruženjima poljoprivrednika bilo predstavljeno šta je u budžetu za poljoprivredu predviđeno za svaku od grana.

Zahtevi poljoprivrednika su Vladi Srbije saopšteni tokom protesta započetih 13. novembra, koji su trajali devet dana, a predvodila su ga četiri udruženja – Ratari Vojvodine, Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac.

Čelarevo i Gložan Foto:Nova.rs

Njima su se pridružila udruženja „Elemirski paori“ iz Elemira, „Složni Pidikanci“ iz Bavaništa, „Paori iz Padine“ i uduženje „Stig“.

Poljoprivrednici su 22. novembra obustavili blokade kao znak dobre volje i jer je to izričito zahtevala premijerka Ana Brnabić kao uslov za početak pregovora.

BONUS VIDEO Subvencije za poljoprivredu 2024. – Ko dobija, a ko gubi?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar