Foto:Robert Getel; Nova.rs;

"Osim činjenice da postoji potpisan Memorandum o saradnji, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Novom Sadu nije sarađivao sa kompanijom Rio Sava Exploration doo, odnosno nije bilo razmene ni dobara, ni usluga, niti je bilo finansijskih transakcija između Fakulteta i kompanije", to u odgovoru za Danas kaže profesor Nenad Magazin, prodekan za razvoj i saradnju sa privredom na Poljoprivrednom fakultetu, povodom informacije da je ta visokoškolska ustanova potpisala Memorandum o poslovnoj saradnji sa kompanijom Rio Sava.

Profesor Magazin precizira da je memorandum potpisan u januaru ove godine, na inicijativu kompanije Rio Sava Exploration i da se u tom dokumentu definišu oblasti iz kojih je moguće ostvariti saradnju, a sama saradnja po navednim oblastima bi se definisala naknadnim ugovorima.

„Do slanja ovog odgovora nije potpisan ni jedan ugovor na osnovu Memoranduma, niti je došlo do realizacije aktivnosti po navedenim oblastima“, jasan je Magazin.

On dodaje da se kompanija obratila fakultetu u vezi eventualnih savetodavnih usluga iz oblasti poljoprivrede namenjenih poljoprivrednim proizvođačima sa kojima Rio Sava ima saradnju.

„Fakultet je ponudio određene savetodavne usluge kompaniji Rio Sava Exploration doo, ali do sada nije potpisan nijedan ugovor kojim bi bliže definisali pružanje tih usluga“, navodi sagovornik.

Memorandum, između ostalog, predviđa i formiranje programa stipendiranja master i doktorskih studija za teme koje doprinose poslovnim aktivnostima kompanije, što je u pojednim medijima ocenjeno kao sporno jer, kako se tvrdi, takvi naučni radovi neće imati naučnu objektivnost.

Međutim, ovakve ocene na Poljoprivrednom fakultetu odbacuju.

Opširnije čitajte na portalu Danas.rs.

BONUS VIDEO – Rio Tinto sklopio ugovor sa Poljoprivrednim fakultetom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare