Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, Privatna arhiva

Predstavnici Rio Tinta imali su više sastanaka o projektu Jadar sa članovima Evropske komisije. List Nova imao je uvid u izveštaje sa tih sastanaka koji su vođeni i posle tvrdnje Vlade Srbije i premijerke Ane Brnabić da je na projekat stavljena tačka. Sadržaj dokumenata potvrđuje da Rio Tinto nema nameru da ode iz Srbije. Koji je stav EU tim povodom nije najjasnije jer su delovi dokumenata u koje je Nova imala uvid, zatamljeni.

Da su strahovi meštana Jadra i ekoloških aktivista o povratku Rio Tinta opravdani govori u prilog i činjenica da se ova kompanija sa predstavnicima Evropske komisije od momenta kada je navodno stavljena tačka na ceo projekat, sastala bar tri puta. Uprkos činjenici da je ukinuta Uredba o prostornom planu projekta „Jadar“ i da su poništeni svi prateći dokumenti, evidentno je da Rio Tinto nije stavio tačku na ovu priču. Da je tako pokazuju dokumenta u koja je Nova imala uvid. Da je kraj svemu, saopštila je Ana Brnabić 20. januara 2022. godine.

Objava premijerke nije previše umirila meštane, jer su vremenom počele da se pojavljuju objave u medijima kako ova kompanija i dalje kupuje parcele i ne miruje.

Osim u kupovini zemlje Rio Tinto je bio aktivan i na drugim poljima, pa su se tako sastajali sa predstavnicima Evropske komisije, odnosno Departmana za region i proširenje. Oni su se susretali i ranije, a prema našim saznanjima najmanje tri puta posle ukidanja Uredbe o Jadru.

Interesantno je da su dokumenta u koje je Nova imala uvid delimično zatamljena, što ukazuje na to da je i evropska strana vodila računa o tome šta nikako ne bi želela da dođe do javnosti.

Rio Tinto zbunjen zbog ponašanja Vlade

Prvi sastanak nakon „stavljanja tačke“ na projekat održan je 21. januara ove godine. Dakle, svega  dan od čuvene objave premijerke Srbije. Sastanak je, kako se može videti iz izveštaja, održan na zahtev Rio Tinta, a desio se „slučajno“.

Foto: Privatna arhiva

Na tom susretu se govorilo o pozicioniranju Rio Tinta i sledećim koracima nakon vladine odluke. Na tom sastanku je kompanija navela kako je „zbunjena ponašanjem Vlade Srbije, koja se sa jedne strane angažuje sa Evropskom komisijom na strateškom partnerstvu na sirovinama i baterijama, a sa druge strane poništava prostorni plan za ‘Jadar'“.

Foto: Privatna arhiva

Departmant Evropske komisije je ponovio da projekat može da “pruži priliku za uspostavljanje integrisanog proizvodnog lanca u Srbiji, pod uslovom da je vođen u skladu sa najvišim ekološkim standardima“. Ponovili su pak da je ipak na Vladi Srbije bilo da donese odluku o tome.

Foto: Privatna arhiva

Usledio je novi sastanak…

Već 14. februara održan je drugi onlajn sastanak na zahtev Rio Tinta, gde je ova firma govorila o trenutnoj situaciji po pitanju projekta „Jadar“ i mogućim sledećim koracima.

Rio Tinto je tvrdio da je Vlada Srbije ukinula uredbu „bez prethodnog znanja kompanije“. Naveli su i da su „oni sve procedure radili u skladu sa zakonom“, kao i da je „Studija procene uticaja na životnu sredinu prošla kroz dve runde javnih konsultacija“.

U EU dokumentu se navodi i da „Rio Tinto trenutno istražuje moguće puteve za pravnu akciju“, kao i da su paralelno u toku „napori ove kompanije da kreira poverenje i kredibilnost među građanima“.

Na sastanku je Rio Tinto naveo da ostaje privržen ovom projektu u slučaju da se pruže pravne prilike u budućnosti.

Foto: Privatna arhiva

Tvrdili da više ne kupuju parcele

Upitan o medijskim izveštajima da Rio Titno nastavlja da kupuje parcele u Jadru, ova firma je predstavnicima EU objasnila da su ti slučajevi prodaje nastali pre objave premijerke Srbije o „stavljanju tačke“.

Tvrdili su da „nema daljih kupovina zemljišta“, iako su mediji izneli niz dokaza da je otkup nastavljen.

Sporazum i sa srpskim fakultetima

Firma Rio Sava, koja je predstavništvo Rio Tinta u Srbiji, sklopila je i sporazum u okviru projekta Jadar o konsultantskim uslugama sa Tehničkim fakultetom u Boru koji je deo Univerziteta u Beogradu i to nedeljama nakon ukidanja vladine odluke o projektu „Jadar“. (11. marta 2022.)

Rio Tinto traži ponovo sastanak

Novi susret odigrao se 25. marta, ponovo na zahtev Rio Tinta. Hteli su da pričaju o trenutnim dešavanjima sa projektom „Jadar“ – reviziji strategije, ali i o investicijama u Francuskoj i Slovačkoj, kao i uticaj ruske agresije na Ukrajinu na ovu industriju.

Na ovom sastanku je Rio Tinto naznačio da je revizija strategije projekta bazirana na „naučenim lekcijama“. Na tom stastanku su tvrdili , kako piše u dokumentu, da su „mnogi članovi loklane zajednice u lozničkom kraju pisali premijerki Srbije kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog odluke Vlade Srbije“.

Foto: Privatna arhiva

Zanima ih i srpska poljoprivreda

Rio Tinto je govorio i o lokalnom referendumu, pa je tako na sastanku istakao da bi ovaj vid direktnog izjašnjavanja građana mogao da pokaže volju stanovnika 12 sela lozničkog kraja, koja je, prema navodima ove kompanije, ključna.

„Nastavkom svoje komunikacione strategije i pojačanim akcijama podrške lokalnim zajednicama, kompanija ima za cilj da poveća održivost projekta, kako na lokalnom tako i na nacionalnom nivou. Kao polaznu tačku kompanija je razmatrala da pokrene poljoprivredne projekte“, navodi se u dokumentu EU.

Foto: Privatna arhiva

Raspitivali se za fondove EU

Inače, na ovom sastanku se Rio Tinto raspitivao i oko fondova Evropske unije za regionalni i ruralni razvoj. Zanimalo ih je da li postoji neka mogućnost za saradnju. Od evropskih predstavnika dobili su informacije o postoji IPARD EU programu za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Kada se svemu ovome doda i sve češće istupanje pre svega predsednika Aleksandra Vučića koji govori da je to propuštena šansa i da je odustajanje od projekta Jadar najveća greška, čini se da svi potezi vlasti, a zatim i dešavanja na terenu ukazuju na to da je Srbija daleko od zabrane iskopavanja litujuma u dolini Jadra.

***
BONUS VIDEO – Da li Rio Tinto u Gornjim Nedeljicama miruje? 

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare