Dinko Gruhonjić / Foto: N1

Društvo "Koraci" je danas uputilo javno pismo podrške novinaru i profesoru Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinku Gruhonjiću koje je potpisalo skoro 80 ličnosti iz javnog života i pozvalo građane na uklanjanje grafita sa ulaza zgrade u kojoj Gruhonjić živi.

U pismu se navodi da su, nakon višegodišnje hajke i etiketiranja Dinka Gruhonjića, napadi  prethodnih dana eskalirali, a Dinku i njegovoj porodici je ugrožena bezbednost, jer su postali stvarna meta desničarskih grupa, njihovih inspiratora i nalogodavaca.

Takođe se zahteva da najviši državni i lokalni zvaničnici prestanu sa govorom mržnje, podgrevanjem nacionalističkih strasti, targetiranjem neistomišljenika, ugrožavanjem novinara, angažovanih intelektualaca, aktivista, pripadnika manjinskih grupa, kao i podsticanjem i promovisanjem verbalnog, fizičkog i pravnog nasilja kao načina života, a od institucija, pre svega policije i tužilaštva, se zahteva da pronađu i procesuiraju one koji su pretili i koji šire govor mržnje ugrožavajući Gruhonjićev  život.

Pročitajte još:

U pismu se pozivaju građani da se danas u 18 časova pridruže akciji ukljanja pretećeg grafita ispisanog u Balzakovoj 45, na zgradi u kojoj živi porodica Dinka Gruhonjića, a koju organizuje Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

Ispisane nove pretnje Dinku Gruhonjiću na ulazu u zgradu u kojoj živi Foto:printscren/Facebook/Dinko Gruhonjic Foto: autonomija.info

Pismo su potpisali: Marko Oljača, Peca Popović, Dragan Velikić, Jovo Bakić, Vida Petrović Škero, Tamara Skrozza, Svetlana Ceca Bojković, Aleksandar Baucal, Dušan Petrićić, Bojan Pajtić, Branko Čečen, Željko Bodrožić, Nenad Kulačin,  Tamara Spaić kao i mnoge druge javne ličnosti iz sveta novinarstva, nauke, politike i kulture.

Podsetimo juče je na zidu ulaza gde Gruhonjić živi  crnim slovima ispisan veliki grafit na kome piše „Dinko- Šakiću, za večni dom spreman. U potpisu ovog grafita stoji „Srpska Vojvodina“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare