Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs; privatna arhiva

Kombinovani test na maloj maturi odlazi u istoriju, a umesto dosadašnje provere znanja iz čak pet predmeta, fizike, hemije, biologije, istorije i geografije, osmaci treba da izaberu samo jedan. I dalje im za završni ispit ostaju testovi iz srpskog i matematike, s tim što sada za ‘‘nabijanje‘‘ bodova, mogu da izaberu predmet koji im najviše leži. Rok za njihovo izjašnjavanje je 30. decembar.

Koji od ponuđenih pet predmeta su najpopularniji, a od kojih beže, Nova.rs je anketirala male maturante u tri kragujevačke osnovne škole. Na ovom uzorku, saznali smo da geografija prednjači, dok je istorija na dnu lestvice. Geografija je u našoj anketi ispala iznenađenje, pošto su neka prethosna istraživanja pokazala da je biologija najpopularniji predmet.

Sadašnji osmaci su prva generacija koja će malu maturu polagati po izmenjenom konceptu, a sa testom iz izbornog predmeta, već su se susreli na kraju prošle školske godine.

Oni su kao sedmaci radili probni test, sa pitanjima iz željenog predmeta, a tada se najviše njih izjasnilo za biologiju.

Marija, Veljko i Tomislav, učenici tri kragujevačke osnovne škole, za Nova.rs su rekli da su zadovoljni novim konceptom, jer, kako kažu, neće morati da ‘‘bubaju‘‘ pet predmeta, kao i da će im sada ostati više vremena da spreme srpski i matematiku.

Prema njihovim rečima, za sada se, kao izborni predmet najbolje kotira geografija, dok o istoriji gotovo niko ne razmišlja.

Marija je na probnom testu prošle godine polagala hemiju, zadovoljna je postignutim rezultatima, pa najavljuje da će taj predmet izabrati i za malu maturu.

Marija Foto:Privatna arhiva

‘‘Mene generalno zanima hemija i moja prva želja za srednju školu biće specijalizovano odeljenje za biologiju i hemiju u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji. U mom odeljenju najveće interesovanje vlada za fiziku. Imamo dobrog nastavnika, a ima i toga da je pojedinima mnogo laše da nauče formule, nego da pamte neke definicije iz drugih predmeta. Retko ko hoće istoriju‘‘, ispričala nam je Marija.

Hemiju je takođe na probnom testu polagao i njen vršnjak Veljko iz druge škole, ali nam kaže da se sada dvoumi između hemije i geografije, kao i da je ‘‘malo u igri‘‘ i istorija.

Veljko Foto:Privatna arhiva

‘‘Ja sam prošle godine išao na takmičenje iz hemije, imao sam dobre rezultate i mislio sam da plažem hemiju. Međutim, sada mi se promenio nastavnik i ja sam promenio osećanja prema predmetu. Razmišljam, da na kraju izaberem geografiju koja je lakša i da ostvarim što bolji rezultat. Definitno je geografija u mom odeljenju izbor broj jedan‘‘, opisuje nam Veljko raspoloženje svojih drugara.

Mali maturant Tomislav, za Nova.rs kaže da je odlučio da ide na ‘‘siguricu‘‘ i polaže geografiju koja mu je omiljeni predmet. Prošle godine učestvovao je na takmičenjima iz ovog predmeta i svojoj školi doneo drugo mesto sa republičkog nivoa.

Tomislav Foto:Privatna arhiva

‘‘Za geografiju neću morati nešto posebno da se spremam, biće mi dovoljno da prelistam sve udžbenike od petog razreda. Imaću više vremena za srpski i matematiku. I većina iz mog odeljenja razmišlja o geografiji. Istorija je najmanje popularna, niko neće da pamti silne datume i da se sad vraća na grčke ratove iz petog razreda‘‘, rekao je ovaj osmak.

Prijave do 30. decembra

Ministarstvo prosvete je saopštilo da mali maturanti željeni predmet mogu da prijave do kraja ovog polugodišta, odnosno do 30. decembra.

Od osnovaca sa kojima smo razgovrali, saznajemo da u njihovim školama još uvek nije počelo zvanično izjašnjavanje.

A, evo kako je izgledala tabela izabranih predmeta na probnom testu, koji su sadašnji osmaci polagali prošle godine.

Biologija…….28 odsto

Hemija……… 24 odsto
Istorija………. 18 odsto
Geografija….15 odsto
Fizika…………. 8 odsto

Sudeći prema našem mini istraživanju, geografija je, kao tada pretposlednje plasirana, potisnula biologiju sa prvog mesta prošlogodišnjih “želja“. Ipak, osmacima su ostala još dva meseca da se i zvanično izjasne, pa će konačan redosled biti poznat tek početkom drugog polugodišta.

Menja se i način bodovanja

Sa ukidanjem kombinovanog testa, promenjen je i način bodovanja završnog ispita, ali će učenici i dalje na sva tri testa (srpski, matematika, izborni predmet) na maloj maturi  maksimalno moći da osvoje 40 bodova.

Kombinovani je do sada nosio 14 bodova, a srpski i matematika po 13. Od ove generacije, mali maturanti će na testu iz srpskog i matematike moći da ostvare maksimalno po 14 poena, dok će im izabrani predmet doneti 12 bodova ukoliko na sva pitanja odgovore tačno.

BONUS VIDEO: Mala matura – veliki stres. Mora li tako?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar