Foto: EPA-EFE/Lech Muszynski

I poslednji kombinovani test koji u okviru male mature polažu učenici završenog razreda osnovnih škola u Srbiji završen je danas. Iako je ocena da su testovi bili lakši od očekivanog, postojala su pitanja koja su većinu ipak malo namučila.

Svi mali maturanti sa kojima smo razgovarali ovih dana saglasni su u jednom – testovi su bili lakši od očekivanog, odnosno od prethodnih probnih testova. Osmaci smatraju da je dobra stvar kod polaganja bila ta što je većina zadataka bila na zaokruživanje što im je mnogo, kako su nam ranije rekli, pomoglo.

Pročitajte i ovo

„Ispali su zaista fer i korektni prema nama“, samo su neki od komentara učenika nakon prijemnog ispita.

Naš portal je odlučio da izdvoji pitanja koja su ipak zadala malo više muke većini učenika.

Na testu iz srpkog jezika, učenike završnog razreda osnovnih škola malo je zbunilo određivanje poente pesme „O sebi“ srpske pesnikinje Desanke Maksimović. Među teža pitanja, učenici su nam izdvojili i značenje reči „izlišno“, ali i glasovne promene, poput one u reči „očevidac“.

Kada se radi o testu iz matematike, koji su osmaci polagali drugog dana, prvih 16 pitanja su bili laki, dok je muke zadalo poslednja 4 pitanja. Među kojima je sledeće: Data su tri pravougaonika sa po dve dijagonale. Pravougaonici su, navedeno je, podudarni, a stranice su im 9 i 12 decimetara. Pitanje glasi: Koliko je metara žice potrebno da bi se ogradili ti pravougaonici? Najveći problem za decu su bili decimetri, odnosno setiti se da je potrebno prebaciti rezultat u ispravnu mernu jedinicu, jer se priznaje odgovor samo u metrima.

Kada se radi o kombinovanom testu, od kojeg se većina osmaka najviše plašila, zapravo je barem, prema njihovim navodima, ispala lakša i od testa i srpskog i matematike. Iz domena hemije, pitanja su bila kompleksnija, pa tako ovaj zadatak: Ako imate zasićen rastvor soli, šta treba da uradite da biste ga pretvorili u nezasićen? (Tačan odgovor, inače, glasi da isparite vodu, da dodate vodu, da dodate so, da promešate rastvor).

Iz istorije je učenicima teže palo u kom veku su vladali Napoleon Bonaparta, Fridrih Barbarosa i Aleksandar Veliki, dok iz geografije reke koje mogu da navodnjavaju Mačvu.

Pitanja koja su najviše naterala đake na razmišljanje bila su ona iz oblasti fizike, posebno ona koja su se odnosila na određivanje ubrzanja.

Podsetimo, rezultati male mature će biti objavljeni u nedelju, 27. juna do 10 sati. Konačni rezultati završnog ispita biće objavljeni u petak, 2. jula do 8 sati.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare