Polaganje male mature za upis u srednje škole Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Osmaci su danas polagali poslednji kombinovani test, poslednji u okviru male mature, nakon čega su razgovarali sa reporterkom portala Nova.rs. Maturante je preznojilo pitanje o sili potiska iz fizike, ali i posledice Drugog svetskog rata iz istorije.

Mali maturanti danas su polagali test kojem su bili objedinjeni fizika, hemija, biologija, geografija i istorija.

Od đaka koji su svoje znanje testirali u Osnovnoj školi „Laza Kostić“ na Novom Beogradu saznali smo da im je muke zadala i hemija sa pitanjem o reakcijama sa hlorovodoničnom kiselinom.

Iz biologije im je teško palo pitanje o nervnom sistemu.

S druge strane, osmacima u Boru koji su danas polagali završni kombinovani test najteža su bila pitanja iz istorije, fizike i hemije, a kako tvrde učenici od sva tri testa najteži je bio iz srpskog jezika.

„Bilo je lako kao na probnom testu, mada sad i lakše. Svi su zadaci bili na zaokruživanje i uglavnom su pitanja bila iz opšte kulture. Najteži zadatak je bio vezan za tabelu, iz hemije, i taj zadatak mislim da nisam tačno uradio. Ostalo je bilo lako. Za test iz srpskog sam se dosta spremao, pa mi to nije bilo teško, meni je bila teža matematika. Realno, ako sagledamo sva tri testa, test iz srpskog je bio najteži“, kaže Lazar Marković , učenik OŠ „Branko Radičević“.

Mihajlo Ilić, učenik OŠ „Sveti Sava“ ističe da ništa nije teško za onog ko je učio i spremao se za test.

„Poslednje pitanje me je dosta namučilo. Trebali smo da pročitamo tekst i da odredimo koje godine je proglašena nezavisnost Kneževine Srbije, odnosno kada se podelila na okruge“, kaže Ilić.

Osmaci su danas završili polaganje završnog ispita, juče i prekjuče su polagali testove iz srpskog i matematike.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće dostupni na portalu Moja srednja škola u petak, 1. jula, a istog dana učenici mogu da podnesu žalbu, elektronski ili u svojoj osnovnoj školi. Konačni rezultati biće objavljeni nekoliko dana kasnije, 5. jula.

Lista želja moći će da se podnese, takođe putem portala www.mojasrednjaskola.gov.rs, do 6. jula uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna.

Za one koji ne iskoriste prednost elektronskog podnošenja liste želja, to mogu učiniti pisaniom putem u školama 6.i 7. jula.

Roditelji će 13. jula na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama, dok upis traje od 14. do 20.

BONUS VIDEO Mali maturanti polagali matematiku

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar