U temelje budućeg odmarališta “Bogdan Milanović” na Bešnjaji kod Kragujevca, danas je položena vremenska kapusla, a simboličnim polaganjem kamena temeljca ozvaničeni su radovi. Kroz ovo odmaralište, ime mladog programera Bogdana, koji je pre pet godina preminuo od tumora na mozgu ostaće upamćeno, a njegov životni put biće motivacija za mlade naraštaje da prate svoje snove.

Bogdan svoje snove nije ostvario do kraja, a bio je na dobrom putu da stekne svetsku slavu u svetu programiranja.

Foto: Privatna arhiva

Mladi Bogdan Milanović (1990-2019) počeo je da živi “američki san”. Čevrti razred gimnazije završio je u Americi, potom fakultet i magistarske studije i na kraju je doktorirao u softverskom inženjeringu na prestižnim američkim univerzitetima.

Počeo je da pravi “čuda” sa kompjuterskim programima i aplikacijama, a onda je saznao da ima tumor na mozgu.

Foto: Privatna arhiva

Bolest je bila jača od njegove volje za životom i preminuo je pre 30. rođendana.

Bogdan je bio sin jedinac roditeljima Jadranki i Slavoljubu.

Slavoljub Milanović, Bešnjaja kamen temeljac budućeg odmarališta Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Ovaj mladić iz Kragujevca je kao mladi programer i tek na početku karijere koja je obećavala, od svog znanja i programa koje je napravio, uspeo da zaradi “ozbiljan” novac.

Međutim, bolest ga je pretekla i nije mogao da uživa u plodovima svog znanja.

Suočen s najvećim gubitkom koji može da doživi jedan roditelj, Bogdanov otac Slavoljub, odlučio je da svu ušteđevinu svog sina, koja nije bila zanemarljiva, usmeri u dobrotvorne svrhe i ostavi trajno sećanje na život mladića koji može da bude inspiracija mnogim naraštajima koji dolaze.

Slavoljub Milanović, Bešnjaja kamen temeljac budućeg odmarališta Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Njegova jedina želja je bila da se Bogdanovo ime sačuva i odlučio je da u saradnji sa Gradskom upravom Kragujevca, Bogdanov novac uloži u izgradnju dečjeg odmarališta na Bešnjaji, planini pored Kragujevca, gde je nekada postojalo odmaralište u kojem su brojne generacije mladih Kragujevčana imale rekreativnu  nastavu.

Foto: Privatna arhiva

Na ovaj korak Slavoljub se odlučio, jer je, kako je rekao, i on kao dete imao rekreativnu nastavu u tom odmaralištu, koje je nažalost, usled ratova i nemaštine tokom 90-ih potpuno devastirano i uništeno.

Sada, zahvaljujući Bogdanovom novcu i viziji njegovog oca Slavoljuba, niče novo odmaralište od temelja.

Bešnjaja kamen temeljac budućeg odmarališta Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Prilikom polaganja kamena temeljca, Slavoljib je uz suze i ponos, rekao da je “živeo za ovaj dan”.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

“Kako da vam opišem kakav je osećaj? Pet godina sam prazan, a danas srce počinje malo da mi se puni. Ostaće neki trag i neko ime, ostaće neko sećanje. Makar deo srca koje je prazno da se napuni nekim delićem uspomene, tako se osećam. Ovo će za mene biti spomenik i sad živim za dan kada će se deca ovde zaigrati”, rekao je Slavoljub drhtavim glasom, izmešanih osećanja tuge i ponosa.

On podseća da je tri godine trajala njegova “borba” kako da na najbolji način sačuva uspomenu na sina, a da od toga, kako mu je želja,  “korist” ima cela zajednica.

Razmišljao je, priča, o izgradnji doma zdravlja ili studentskog doma u Kragujevcu, a onda je u razgovoru sa gradskim vlastima došao do rešenja da bi nabolje bilo da se napravi odmaralište za decu na Bešnjaji, na istom mestu, gde je nekada postojalo.

Slavoljub Milanović, Bešnjaja kamen temeljac budućeg odmarališta Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

“Složili smo se da to bude Bešnjaja. I ja sam kao dete tu dolazio. Tri godine je trajalo, to je bila borba. Procedure, građevinske dozvole, urbanistčki uslovi, projekti, statički, ovakvi, onakvi… Ja sam hiljadu puta hteo da odustanem i samo me je ta uspomena vukla, da neki trag ostavim, samo me je to vuklo. Ako nisam mogao da sačuvam Bogdana, onda bar da sačuvam njegovo ime. I evo, nekako dođosmo do današnjeg dana. Sad živim za ovo, svaki dan sam ovde, živm za ovaj projekat. Ako nisam ispunio najvažniju životnu misiju roditelja, makar da ispunim ovu drugu, da ostane ime. To mi je životna misija, samo mi je to preostalo, nijedan drugi zadatak više nemam u životu, to mi je još ostalo”, nije skrivao svoje emocije Bogdanov otac Slavoljub.

Foto: Privatna arhiva

Grad peuzeo da projekat završi do kraja

Svečanom polaganju kamena temeljca danas je prisustvovao gotovo ceo vrh gradske vlasti u Kragujevcu.

Nikola Dašić Bešnjaja kamen temeljac budućeg odmarališta Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Gradonačelnik Nikola Dašić, iskreno je rekao da mu je današnji dan “najsrećniji u dosadašnjem mandatu” i podvukao da izgradnja dečjeg odmarališta na Bešnjaji “nema nikakve veze sa politikom”.

Iako su na pragu lokalni izbori, on je istakao da će projekat biti završen “ko god da dođe na vlast”.

“Grad se obavezao ugovorom i koga god Kragujevčani da izaberu svakako će biti toliko normalan da završi ovo“, rekao je gradonačelnik Dašić.

Izgradnja odmarališita bila je najavljena još u martu ove godine, kada je Bogdanov otac, kao investitor potpisao ugovor sa Gradom, ali je problem nastao, jer se lokacija budućeg odmarališta nalazi na administrativnoj teritoriji Jagodine.

Bešnjaja kamen temeljac budućeg odmarališta Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Dašić je objasnio da je ceo projekat rađen “kako treba” i da su se čekale sve procedure koje su bile potrebne oko nadležnosti na izgradnji na teritoriji druge opštine, te se zbog toga kasnilo s početkom radova.

On je istakao i da će radovi biti završeni najkasnije do kraja sledeće godine, kao i da će grad Kragujevac uraditi prilazne puteve ka budućem odmaralištu.

Bešnjaja kamen temeljac budućeg odmarališta Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Gradonačelnik je uveren će da prva generacija dece iz kragujevačkih osnovnih škola, rekreativnu nastavu u novom odmaralištu “Bogdan Milanović” imati već tokom zimskog raspusta krajem sledeće godine.

BONUS VIDEO: Deca prodaju kolače u Zrenjaninu da bi renovirala igralište

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare