Foto:Goran Srdanov/Nova.rs/Vesna Lalić/Nova.rs/Screenshot/YouTube/Црква Ружица и Капела Свете Петке

Iako je mitropolit dabrobosanski Hrizostom zvanično preuzeo vođenje Srpske pravoslavne crkve do izbora novog patrijarha, o najvažnijim odlukama unutar SPC glavnu reč vodi nekolicina crkvenih velikodostojnika predvođenih episkopom bačkim Irinejem Bulovićem.

Uz episkopa Irineja Bulovića, o ključnim pitanjima u SPC odlučuju mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, vladika Stefan Šarić i protojerej stavrofor Vladimir Vukašinović, navode sagovornici portala Nova.rs.

“Njih četvorica trenutno vedre i oblače u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. I dok je bio živ patrijarah, oni su bili ti koji su donosili odluke. Nijedna krupna stvar u SPC nije mogla da prođe bez njihovog upliva”, navodi sagovornik našeg portala iz Patrijaršije.

Pročitajte još...

Na poslednjem ispraćaju poglavara SPC posebno se izdvojio govor vladike bačkog Irineja Bulovića, koji je građane podelio na “lažnu” i “pravu” elitu. Podsetimo, on se pozvao na ocene nekih “pravih pravoslavnih intelektualaca”, ne navodeći im imena, koji su, za razliku od kako je rekao “lažne intelektualne, kulturne elite”, naveli da je “mirnoća patrijarha Irineja bila njegova snaga a uzdržanost njegova mudrost”.

U saradnji sa državom, Sinod, čiji je stalni član Bulović, organizovao je sahranu patrijarha na kojoj su kritičari režima iz crkvenih redova smešteni u četvrti i peti red, što je, prema rečima upućenih u SPC, svojevrsno demonstriranje moći struje koju predvodi ovaj episkop. 

U javnosti se Bulović već duže vreme percipira kao jedan od vodećih ljudi u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, odnosno kao neko ko iz senke povlači važne poteze. Iznenadna smrt mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i patrijarha Irineja, učinile su ga trenutno najmoćnijim episkopom u SPC, koji će, po svemu sudeći, tu moć pokušati da kapitalizuje u predstojećoj trci za prvog čoveka crkve.

Da je medijski desant i promovisanje novih kandidata za tron SPC započet istog dana kad je sahranjen patrijarh, potvrđuje i gostovanje mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Prorfirija u emisiji “Hit tvit” na televiziji Pink.

Kako su ranije navodili izvori našeg portala, mitropolit Porfirije, zajedno sa episkopom Bulovićem, trenutno upravlja Srpskom pravoslavnom crkvom, dok će njegova eventualna kandidatura za patrijarha u značajnoj meri zavisiti od procene episkopa bačkog.

Vladika bački Irinej Bulović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Porfirije, kao i vladika Irinej Bulović, važi za predstavnika SPC koji gaji izuzetno bliske odnose sa vlastima, stoga, navode izvori Nova.rs iz Patrijaršije, ne treba da iznenađuje što se u režimskim medijima njihova imena najčešće ističu u prvi plan kad je u pitanju novi patrijarh.

„Ne treba da nas iznenadi ukoliko mitropolit Porfirije u narednom periodu bude češće u Beogradu nego u Zagrebu“, poručuje naš sagovornik.

Vikarni episkop pokojnog patrijarha Irineja Stefan Šarić, kojeg je student Akademije SPC Marko Žarkov optužio da je stoji iza njegove otmice, prethodnih mesec dana je gotovo svakodnevno bio prisutan u medijima. Tokom lečenja patrijaha, ovaj vladika je, umesto zvanične SPC, izlazio sa informacijama o njegovom zdravstvenom stanju, najčešće tvrdeći da je patrijarh dobrog opšteg stanja i da će ubrzo napustiti bolnicu.

Vladika Stefan bio je i jedan od organizatora sahrane poglavara SPC, a kako navode upućeni u crkvena zbivanja, njegov uticaj je bio veoma jak i za života patrijarha. Svoju moć, navode izvori našeg portala, Šarić duguje i veoma dobrim odnosima sa ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem, koji je glavni operativac vlasti u regulisanju odnosa sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Podsetimo, vladika Stefan Šarić, vikarni episkop patrijarha Irineja i starešina Hrama Svetog Save, umešan je u slučaj zlostavljanja studenta Akademije umetnosti SPC Marka Žarkova, koga su 08. februara otela trojica muškaraca, od kojih su dvojica pripadnici Interventne jedinice MUP-a Srbije, i odvela u Batajnicu, gde je maltretiran i pretučen. Da slučaj bude još apsurdniji, razlog za kidnapovanje Žarkova je bio sukob vladike i studenta oko devojke.

Vladika Stefan je do sada učestvovao u radu Crkvenog suda Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, gde je neretko zamenjivao pokojnog patrijarha i predsedavao ovim crkvenim telom. Pored Šarića, u radu ovog suda učestvuje i protojerej stavrofor Vladimir Vukašinović, najuticajniji sveštenik u Beogradu. Upravo je ovaj sveštenik za vreme sahrane patrijarha Irineja bio gost u na Radio televiziji Srbije, gde je komentarisao njegov lik i delo.

Portal Nova.rs je objavio i seriju tekstova o svedočenjima studentkinja Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, koje su tvrdile da su bile žrtve prodekana Vladimira Vukašinovića. U ispovesti, jedna od devojaka navela je da ju je Vukašinović silovao u više navrata, te da se zbog toga obraćala patrijarhu Irineju i drugim crkvenim velikodostojnicima, ali da nikakvu pomoć nije dobila. Nedavno je naš portal objavio i pismo oca ove devojke upućeno patrijarhu, gde ga moli za prijem, navodeći da ne bi smeo da “zataškava zlo”.

Pročitajte još...

Pored pozicija u Crkvenom sudu i Bogosloviji, Vukašinović obavlja i funkciju beogradskog arhijerejskog namesnika Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, starešina je crkve Ružica.

Srpska pravoslavna crkva će u naredna tri meseca, pored novog patrijarha, birati i ko će biti novi mitropolit crnogorosko-primorski, kao i episkop valjevski, a sudeći prema trenutnom rasporedu snaga, veruje se da će grupacija oko episkopa Irineja Bulovića nastojati da na svim mestima isturi svoje kandidate.

„To bi onda bio nastavak saradnje sa državom na svim nivoima crkve. Oni neće tek tako dozvoliti da izgube moć koju trenutno poseduju. To se videlo i nakon smrti patrijarha, kad je Sinod, kojim upravlja vladika Bulović, doneo odluku da za administratora Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke imenuje vladiku šumadijskog Jovana, koji je blizak njegovoj struji, čime se unapred raspoređuju glasovi za predstojeći Sabor. Hrizostom je trebao da u potpunosti preuzme nadležnosti patrijarha, a ne da se one dele“, navodi naš sagovornik iz Srpske pravoslavne crkve.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar