Patrijarh Irinej Foto: Zoran Lončarević

Dobro došli u blog portala Nova.rs koji je posvećen dešavanjima u vezi sa smrću patrijarha Irineja, poglavara Srpske pravoslavne crkve.

 

Šta znamo do sada:

Patrijarh Irinej preminuo je od posledica bolesti izazvane koronavirusom

On se od 4. novembra lečio na VMC (Vojnomedicinskoj akademiji na Karaburmi)

Iako se najpre činilo da patrijarhovo stanje ide ka izlečenju, njemu je u poslednja dva dana naglo pozlilo

U poslednjim satima borbe sa bolešću bio je priključen na respirator

Vest o smrt patrijarha prvi je zvanično objavio predsednik Aleksandar Vučić

Tokom jučerašnjeg dana, portal Nova.rs dobio je nezvanične informacije da je patrijarh preminuo. Tu vest prenelo nam je više nezavisnih izvora, među kojima su bili i vladike SPC i lekari upoznati sa lečenjem patrijarha. Ipak, iz pijeteta prema porodici patrijarha, i vernicima SPC, objavili smo zvaničan stav Srpske pravoslavne crkve, koja je u tom trenutku saopštila da je patrijarh u teškom stanju.

Prema zvaničnim izvorima, patrijarh je preminuo jutros u 7 sati. Vest o tome prvi je objavio predsednik Aleksandar Vučić, a potom je i zvanično objavljena na sajtu SPC.

14.42 Sinod: Hristozom upravlja SPC

Sinod SPC je saopštio posle današnje sednice da patrijaraške dužnosti preuzima Sveti Arhijerejski Sinod, u skladu sa članom 62 Ustava Srpske Pravoslavne Crkve, a da Svetom Sinodu do izbora novog Patrijaha srpskog predsedava Mitropolit dabrobosanski g. Hrizostom.

„Za administratora upražnjene Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke Sveti Arhijerejski Sinod je izabrao Njegovo Preosveštenstvo Episkopa šumadijskog g. Jovana u skladu sa članom 70 Ustava Srpske Pravoslavne Crkve“, stoji u saopštenju SPC.

Navode i da će „telo blaženopočivšeg Patrijarha srpskog Irineja biti izloženo u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu tokom svete Liturgije na dan slave Sabornog hrama, 21. novembra 2020. godine, a posle toga preneto u hram Svetog Save na Vračaru, gde će vernici imati priliku da se oproste sa blaženopočivšim Patrijarhom“.

„Sveta zaupokojena Liturgija biće služena u nedelju, 22. novembra 2020. godine, u hramu Svetog Save na Vračaru sa početkokm u 9 časova. U nastavku svete Liturgije biće služeno opelo a telo Patrijarhovo biće sahranjeno u kripti hrama Svetog Save“, objavio je Sinod SPC.

14:34 Trodnevna žalost u Republici Srpskoj

Vlada Republike Srpske je proglasila trodnevnu žalost danas, sutra i u nedelju, zbog upokojenja njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja.
Kako prenosi Srpskainfo, odluka je donesena na telefonskoj sednici Vlade Republike Srpske. Prema zaključku Vlade, u dane 20, 21. i 22. novembra, u Republici Srpskoj će se na institucijama Republike Srpske istaći zastave na pola koplja, a kulturne i sportske manifestacije prilagoditi datom trenutku.

14:25 Bečić: Odlazak čoveka koji je ceo život posvetio humanoj ideji čovekoljublja

Predsednik crnogorskog parlamenta Aleksa Bečić poručio je, povodom smrti patrijarha Irineja, da je to veliki gubitak za vernike i sve njegove poštovaoce.

„Odlazak čoveka koji je celi svoj život posvetio služenju Bogu, narodu i humanoj ideji čovekoljublja veliki je gubitak za vernike i sve njegove poštovaoce“, napisao je Bečić na svom Tviter nalogu.

On je tim povodom izrazio saučešće episkopima, monaštvu, sveštenstvu i verujućem narodu.

14.15 Ruska crkva: Bio je veran u prijateljstvu

Srpski patrijarh Irinej je bio istinski prijatelj Ruske pravoslavne crkve (RPC) i Rusije, izjavio je danas zamenik Odeljenja za spoljne veze RPC protojerej Nikolaj Balašov.

„Uvek je bio veran u prijateljstvu, voleo je RPC i Rusiju“, rekao je Balašov Interfaksu.

Naveo je da će RPC pamtiti patrijarha Irineja kao vernog druga, istovremeno velikog i jednostavnog. Balašov je naveo da je srpski patrijarh čuvao jedinstvo SPC i „svetske pravoslavne porodice“, žalio zbog njenog razjedinjavanja. Po njegovim rečima, patrijarh je „uvek bio čovek molitve koja je bila izvor njegove unutrašnje snage“.

13:55 Porfirije u Zagrebu služio pomen za patrijarha

Mitropolit zagrebački Porfirije u Sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu služio je pomen jutros preminulom patrijarhu SPC-a Irineju, prenose zagrebačke „Novosti“. 

13:30 Grigorije o patrijarhu

„Patrijarh Irinej je veliki broj godina stajao na pravom mestu – kao rektor Prizrenske bogoslovije, kao episkop niški i kao patrijarh srpski. Ne možemo ni zamisliti koliko je bilo teško predvoditi druge, ali blaženopočivši patrijarh Irinej je istrajao u svakoj službi koja mu je bila dodijeljena“, napisao je episkop diseldorfski i cele Nemačke Grigorije Durić, povodom upokojenja poglavara SPC.

Vladika Grigorije Foto:Zoran Lončarević

12: 40 Putin uputio saučešće

Predsednik Rusije Vladimir Putin uputio je telegram saučešća srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću povodom smrti patrijarha srpskog Irineja, saopšteno je iz Kremlja.

12:30 Sahrana u nedelju, tri dana žalosti

Prema informacijama iz Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve, zemni ostaci patrijarha biće izloženi u Sabornoj crkvi u Beogradu tokom današnjeg dana, a sutra će biti prebačen u Hram Svetog Save. Sahrana će biti, kako je rečeno našem portalu, u nedelju u Hramu, a plan je da se proglasi trodnevna žalost zbog upokojenja poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

12:15 Dve knjige i krst

Kako javljaju reporteri Nova.rs, u VMC su sveštenici doneli krst i bibliju.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

12:00 Odar stigao u Sabornu crkvu

U Sabornu crkvu stiglo je postolje, odar na kom će biti položen sanduk u kom će biti izloženo telo patrijarha.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

11:40 Godfri o smrti patrijarha

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godrfi izjavio je saučešće i duboko žalenje zbog smrti partrijarha Irineja.

11:10 Sinod još veća o datumu sahrane

Kako javlja reporter Nova.rs, iz Saborne crkve u Patrijaršiju je prešao starešina Saborne crkve Petar Lukić. On je samo kratko rekao novinarima da još nije završeno zasedanje Sinoda.

„Nije još završeno. Biće saopštenje“ rekao je kratko Lukić na pitanje novinara da li je završeno zasedanje. Kako je Nova.rs ranije nezvanično saznala u toku je zasedanje o detaljima sahrane patrijarha Irineja. Kako saznajemo, Sinod raspravlja i o tome da li će telo patrijarha danas biti dopremljeno u Sabornu crkvu, da sutra bude prebačeno u Hram gde bi u kripti u nedelju trebalo da bude sahranjen.

10:50 Vernici pale sveće ispred Hrama i u Sabornoj crkvi

Kako javlja reporter Nova.rs, vernici su počeli da se okupljaju ispred Hrama Svetog Save, gde pale sveće ispred male crkve. I u Sabornoj crkvi se pale sveće, a zastave su spuštene na pola koplja.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs
vernici pale svece u Sabornoj crkvi Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

10:30 Kako se bira patrijarh

Novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve biće izabran na Svetom Arhijerejskom Saboru, a prema ranije ustanovljenim pravilima, episkopi SPC će tajnim glasanjem birati između tri ponuđena kandidata koji prethodno dobiju podršku najvećeg broja episkopa.

Kako izgleda procedura izbora novog patrijarha pročitajte u odvojenom tekstu.

10:15 Snaja Patrijarha o Irineju

10:14 Pomeren sabor SPC

“Sabor Srpske pravoslavne crkve planiran je za maj 2021. godine, ali će, po svemu sudeći, zbog smrti patrijarha Irinej biti održan ranije”, saznaje Nova.rs iz svojih izvora iz Srpske pravoslavne crkve.

10: 10 Pripreme ispred patrijaršije

Ispred patrijaršije teku prve pripreme za opelo preminulog Irineja – čiste se ulice i uređuje prilaz. Neki od crkvenih velikodostojnika pristižu u zgradu.

09.55 – Ko je čovek koji menja patrijarha

Do izbora novog patrijarha, mestobjustitelj SPC (administrator, odnosno osoba koja vrši funkciju poglavara do izbora novog patrijarha) biće najstariji mitropolit iz Sinoda, što je u ovom slučaju Mitropolit dabrobosanski Hristozom Jević.

Mitropolit Hrizostom Foto: Printscreen/YouTube/rtrs

Sveti arhijerejski Sabor izabrao ga je za prvog episkopa novokreirane eparhije bihaćko-petrovačke, 23. maja 1991. godine u hramu Svetog Save u Drvaru. Administrativno eparhiju bihaćko-petrovačku primio je 22. avgusta 1991.godine. Odlukom Svetog Arhijerejskog Sabora SPC, 1. juna 2013. godine, na upražnjenu katedru episkopa zvorničko-tuzlanskih izabran je dotadašnji episkop bihaćko-petrovački Hrizostom. O Hrizostom čitajte u posebnoj vesti.

09: 45 Od patrijarha se opraštaju političari

Osim predsednika Vučića – koji je prvi saopštio vest o njegovoj smrti – od patrijarha se opraštaju brojni političari – Goran Vesić, Maja Gojković, Boško Obradović, Tatjana Macura…

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)


9:30 Poslednji dani patrijarha

Kako je Nova.rs pisala, patrijarh Irinej primljen je u bolnicu VMC Karaburma 4. novembra, kad je ustanovljeno da je zaražen koronavirusom. Iako je u početku bio bez ozbiljnijih tegoba, u poslednjih deset dana se zdravstveno stanje poglvara SPC drastično pogoršavalo, da bi danas stigla informacija da nije uspeo da se izbori sa koronavirusom.

Ovde pročitajte kako je teklo lečenje patrijarha. 

9:15 Patrijarh će verovatno biti sahranjen u Beogradu

Prema nezvaničnim informacijama, patrijarh će biti sahranjen u Hramu Svetog Save u Beogradu. Mesto gde bi trebalo da počivaju zemni ostaci 45. poglavara u tronu Svetog Save je “ambulatorijum”, prostorija iza oltara kripte.

9:00 U Beograd stigao Irinejev zamenik

Mitropolit Hrizostom Foto: Printscreen/YouTube/rtrs

U Beograd stigao Irinejev zamenik mitropolit Hrizoston Jevrić. On će, kako saznaje Nova.rs, biti mestobjustitelj – čovek koji upravlja SPC do izbora novog patrijarha.

8:35 Bez gužvi ispred VMC i Patrijaršije

Reporteri Nova.rs nalaze se ispred Vojnomedicinskog centra na Karaburmi gde je preminuo patrijarh. Za sada nema većih aktivnosti iospred bolnice. Mirno je i ispred Patrijaršije, gde se okupio veći broj medijskih ekipa.

08:00 Biografija patrijarha Irineja

Patrijarh Irinej Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bs

Rođen je u selu Vidova, kod Čačka, 1930. godine od oca Zdravka i majke Milijane. Na krštenju dobio je ime Miroslav. U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku. Po završetku gimnazije upisao se i završio Bogosloviju u Prizrenu, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Po završenom fakultetu odlazi u vojsku. Po povratku iz vojske ubrzo biva postavljen za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije. Pre stupanja na dužnost profesora, oktobra 1959. godine u manastiru Rakovica, od strane tadašnjeg patrijarha Germana, prima monaški čin, dobivši monaško ime Irinej. Biografiju patrijarha Irineja možet pročitati u posebnom tekstu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare