Patrijarh srpski gospodin Irinej Foto:Nemanja Jovanović

Porodica studentkinje Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, koja tvrdi da ju je silovao prodekan PBF Vladimir Vukašinović, ranije se za pomoć obraćala vrhu Srpske pravoslavne crkve i patrijarhu Irineju, ali reakcija od njih nikada nije došla, navode izvori Nova.rs.

Otac devojke, koja je tvrdila da ju je silovao prodekan PBF Vladimir Vukašinović, uputio je pismo patrijarhu Irineju, zamolivši ga za prijem kako bi mogao da objasni kroz kakve je traume njegova ćerka prošla i sa namerom da ukaže zašto im je potrebna pomoć. Međutim, prijem kod patrijarha se nikada nije dogodio.

On je u pismu Irineju izrazio žaljenje, kako kaže, zbog toga što zataškava ovaj slučaj.

„Moja ćerka se više puta vama obraćala na razne načine i predlagala da nas, njene roditelje, primite na razgovor. Kako čujemo u poslednje vreme, i vi svo zlo koje joj se dogodilo pokušavate da zataškati, prikazujući nju kao psihički bolesnu osobu, što nas je dodatno naljutilo. Posle onoga što je on nad njom učinio, promenio je i poremetio celi njen život i doveo ju je do psihijatrije. Čujemo da je imao više takvih afera i pravo je čudo da ga vi držite kao vašeg najboljeg i najznačajnijeg saradnika. Mi se ne mešamo u to, jer je to vaš izbor. Ali vas opominjemo, vaša Svetosti, da ćemo pred lice božje svi otići. Vi, koji ćete, verovatno davati veći odgovor pred Ocem nebeskim, a mi roditelji, jer će tražiti od nas Gospod odgovor koliko smo i šta učinili za svoje dete, posebno u zaštiti od ovakvog zla“, navodi se u pismu oca studentkinje.

Foto: Nova.rs

Zid ćutanja nije razbijen nakon ovog pisma, a porodici studentkinje ni ranije se niko nije obraćao, iako je angažovala jednu advokatsku kanacelariju, koja je takođe uputila dopis patrijahu Irineju, uz pisanu izjavu devojke i specijalistički medicinski izveštaj.

Patrijarh Irinej: Ta stvar je završena

Na pitanje da li je upoznat sa optužbama da je prodekan za nastavu Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Vladimir Vukašinović silovao studentkinju i da li je preduzeo nešto po tom pitanju, patrijarh Irinej za Nova.rs kaže da je proveravao slučaj, ali da nije mogao da dobije dovoljno potvrda za pomenute tvrdnje.

“Ja sam načuo neke stvari, proveravao sam, ali nisam mogao da dobijem dovoljno potvrda za to”, istakao je Irinej.

Na naše pitanje zbog čega nije odgovorio na pismo porodice i njihovu molbu da razgovaraju sa njim, Irinej je odgovorio da je ta priča gotova i nije postojala potreba za razgovorom.

“Ta stvar je završena, nema potrebe da razgovaramo o tome. Bilo je samo nekih priča, ali direktnih stvari nije bilo i ja nisam bio uključen u to”, poručio je za naš portal patrijarh Srpske pravoslavne crkve.

„Imenovana je, prema njenim rečima, i priloženoj medicinskoj dokumentaciji trpela seksualno uznemiravanje i razne druge vidove seksualnog iživljavanja što je kod oštećene izazvalo teške traume sa velikim psihofizičkim posledicama i u prilog takvim tvrdnjama dostavljamo vam njenu pisanu izjavu, kao i prateću medicinsku dokumentaciju. U saznanju da ste vi, Vaša Svetosti, već upoznati sa ovim i drugim slučajevima ovog sveštenika, obraćamo se na ovaj način u nameri da slučaj ne eskalira u javnost i ne nanese nesrazmerno veliku štetu ugledu naše crkve. Oštećena sa svojim roditeljima nema nameru za potraživanjem materijalne nadoknade, nego isključivo da se njeni navodi provere i, ukoliko se pokažu kao istiniti, da se počinilac istih podvrgne sankcijama Velikog crkvenog suda. Napominjemo da imenovana ima saznanja da je bilo još ovakvih drastičnih primera nad drugim studenkinjama“, navodi se u poruci advokata porodice.

Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs

„Etička komisija se proglasila nenadležnom“

Jedina reakcija došla je sa fakulteta studentkinje, kojem se takođe obraćala ova advokataska kancelarija. Međutim, nade da će ovaj slučaj dobiti kakav takav epilog, nestale su sa odlukom Etičke komisije PBF, koja prekinula proces, a jedno od obrazloženja je bilo da je da je nemoguće utvrditi istinitost priče studentkinje.

Naš portal je zbog ove informacije stupio u kontakt sa bivšim dekanom PBF vladikom Ignatijem Midićem, u čije vreme se vodio čitav postupak pred Etičkom komisijom. On je u razgovoru za naš portal ponovio stav da su ovakva pitanja stvar državnih organa.

„U svojstvu jednog episkopa Crkve Božje, podsećam bas da pomenuti sveštenik ne pripada Braničevskoj eparhiji, tako da nam je nemoguće da se mešamo u stvari, radnje i odluke drugih eparhijskih arhijereja. Jedino državni organi imaju prava da istražuju i utvrđuju eventualne krivice svih građana Srbije”, kratko je glasio njegov odgovor na pitanje koje mu je naš portal.

Komisiji je tokom pomenutog procesa iskaz dostavio i prodekan Vladimir Vukašinović, u kojem je naveo da ne postoje elementarni dokazi za vođenje postupka.

“Ja nisam službeno po tom pitanju dobio nikakav dopis od nje, njene porodice ili advokata. Dopis je stigao na fakultet, a ja sam dao zvanično saopštenje u kom negiram optužbe. Iz opisa samog događaja, nesumnjivo se utvrđuje neuverljivost i ogroman nedostatak u pogledu uzročno posledične veze, zbog protoka vremena od 12 godina. Osporavajući navode koji mi se stavljaju na teret, posebno ukazujem na njihovu očiglednu neistinitost, protivpravnost, međusobnu protivrečnost i očitu nameru da budem diskreditovan”, naveo je on, između ostalog, u svom odgovoru Etičkoj komisiji PBF.

Podestimo, prethodne nedelje informacije o ovom slučaju prosleđene su Ministarstvu prosvete, Univerzitetu u Beogradu, kancelariji Poverenice za zaštitu rodne ravnopravnosti, predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković, potpredsednici Vlade Srbije, ministarki i predsednici Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorani Mihajlović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare