Foto: SPC

“Sabor Srpske pravoslavne crkve planiran je za maj 2021. godine, ali će, po svemu sudeći, zbog smrti patrijarha Irinej biti održan ranije”, saznaje Nova.rs iz svojih izvora iz Srpske pravoslavne crkve.

“Po svemu sudeći se neće čekati do maja meseca, jer Srpska pravoslavna crkva nema episkopa valjevskog, mitropolita crnogorsko-primorskog, a sad nam je preminuo i patrijarh. Crkvu će do izbora novog poglavara voditi mitropolit Hrizostom Jević. On će sa ostalim episkopima razgovarati o eventualnom terminu Sabora.”, rečeno je Nova.rs iz Patrijaršije.

Pročitajte još...

Podsetimo, krajem marta je od posledica koronavirusa preminuo episkop valjevski Milutinu KBC “Dr Dragiša Mišović” u Beogradu, gde je bio prebačen zbog pogoršanja zdravstvenog stanja.

Krajem prethodnog meseca, Mitropolija crnogorsko-primorska je obavestila javnost da je od preminuo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Kako je rečeno našem portalu, Amfilohije, iako je deset dana bio negativan na koronavirus, nije uspeo da se oporavi od posledica zaraze.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, preminuo je danas od posledica koronavirusa. Ovu informaciju, najpre je objavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svom Instagram profilu, da bi potom informaciju potvrdila i SPC na svom zvaničnom sajtu.

Patrijarh se od se od 4. novembra lečio na VMC (Vojnomedicinskoj akademiji na Karaburmi). Iako se najpre činilo da patrijarhovo stanje ide ka izlečenju, njemu je u poslednja dva dana naglo pozlilo: u poslednjim satima borbe sa bolešću bio je priključen na respirator.

Pročitajte još...

U Beograd je već stigao mitropolit dabrobosanski  Hrizostom Jević, vladika koji će upravljati Srpskom pravoslavnom crkvom, sve do izbora novog patrijarha.

Sve informacije o smrti patrijarha Irineja, možete pratiti na na našem blogu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar