„Vladika Stefan je zbog ljubavne afere naručio moju otmicu“

Hronika 29. avg. 202020:0623 komentara
Podeli:
Vladika Stefan Šarić Foto: Printscreen/YouTube/Телевизија Храм

Vladika Stefan Šarić, vikarni episkop patrijarha Irineja i starešina Hrama Svetog Save, umešan je u slučaj zlostavljanja studenta Akademije umetnosti SPC Marka Žarkova, kojeg su 08. februara otela trojica muškaraca, od kojih su dvojica pripadnici Interventne jedinice MUP-a Srbije, i odvela u Batajnicu, gde je maltretiran i pretučen. Da slučaj bude još apsurdniji, razlog za kidnapovanje Žarkova je bio sukob vladike i studenta oko devojke! Tužilaštvo intezivno radi na ovom slučaju, za sada su saslušani batinaši i žrtva, a pitanje je dana kad će svoju verziju događaja morati da saopšti i ovaj visoki crkveni velikodostojnik.

Ovo za naš portal tvrdi sama žrtva, navodeći da se otmica dogodila nakon rasprave između njega i vladike Stefana. Svađa je, kako tvrdi ovaj mladić, nastala zbog toga što su i on i vladika u isto vreme bili u emotivnoj i intimnoj vezi sa istom partnerkom.

Mladić tvrdi da se Šarićem sastao dva dana nakon što je saznao za ljubavnu prepisku ovog episkopa sa svojom devojkom.

“U konflikt sa Stefanom Šarićem sam ušao 10. novembra 2019. godine. Obavestio sam ga SMS porukom da želim da se sastanem sa njim, a on je znao iz kog razloga. Znao je da sam prethodno pronašao ljubavnu prepisku između njega i moje tadašnje devojke. Pozvao me je da u 20 sati (10. novembra) dođem u njegovu kancelariju u parohijskom domu Hrama Svetog Save, što sam i učinio”, ističe on.

Marko Žarkov Foto: Privatna arhiva

Kako kaže, Šarić mu je tokom razgovora priznao da je bio sa njegovom devojkom, uz pretnju da će „morati da ga ubije“ zbog toga što je to saznao.

PROČITAJTE JOŠ...

“Rekao mi je – Vidi, bratac, zbog ovog što si saznao, poješće te mrak, ja moram da te ubijem. Rekao mi je da niko ne zna za njegovu vezu sa mojom tadašnjom devojkom, niti da će znati – što je bio nastavak njegove pretnje. Na kraju mi je otvorio vrata i rekao da nije duhovnik samo poznatoj estradnoj ličnosti, već i nekim mnogo gadnim ljudima i ponovio ono ‘zbog ovog ćete pojesti mrak’ Takođe, drsko mi je rekao – Da je ja nisam j…. ona bi se zamonašila“, opisuje Žarkov susret sa episkopom Srpske pravoslavne crkve.

Otmica i pretnje Batajnici: “Nije Šarić tikva bez korena”

Relativno miran život Žarkov je vodio sve do jutra 08. februara, kad se dogodila otmica. U kidnapovanju su, sudeći po istražnoj dokumentaciji, učestvovale tri osobe (imena poznata redakciji), od kojih su dvojica policajci, odnosno pripadnici Interventne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova.

vladika Stefan Šarić Foto: printscreen TV Hram

Njih trojica se u istražnom postupku sumnjiče da su u 7.15 ujutru, tog 08. februara primorali Žarkova da uđe u automobil marke Audi “A6”, nakon čega su ga odveli na nepoznatu lokaciju u Batajnici.

Veče pre otmice, jedan od policajaca, koji se sumnjiče za ovo krivično delo, uzeo je iz jedne beogradske banke pomenuto vozilo. Kako se navodi u istrazi, on je automobil tražio od radnika obezbeđenja, a oni su mu ga ustupili jer ga poznaju od ranije kao jednog od vozača direktora te banke.

Kako se navodi, njih trojica su se sa automobilom dovezli do mesta gde je živeo Marko Žarkov, kojeg su sačekali da se pojavi na ulaznim vratima, nakon čega su mu prišli predstavljajući se kao policajci. Jedan od pripadnika Interventne jedinice je tom prilikom pokazao svoju službenu legitimaciju, navodi se u istrazi, tražeći od mladića da mu da svoju ličnu kartu.

Nakon toga, osumnjičeni za otmicu su pretresli Žarkova, naredivši mu da krene sa njima navodno do policijske stanice kako bi im dao izjavu. Pošto su ga obavestili da mora u policijsku stanicu, jedan od njih mu je čak stavio i lisice na ruke, a potom ga ubacili u vozilo sa kojim su ga odvezli do Batajnice.

Kad su stigli na isplaniranu lokaciju, osumnjičeni su naterali žrtvu da klekne, nakon čega je jedan od njih trojice stavio vunenu rukavicu na svoju ruku i zatim udario nesrećnog momka otvorenom šakom preko lica, upitavši ga da li zna zbog čega je došao u takvu situaciju.

S obzirom da Žarkov nije znao o čemu se radi, ovaj ga je ponovo udario i izgovorio rečenicu: “Koga ti ucenjuješ, p…. ti materina, nije Dragan (svetovno ime vikara patrijarha Irineja) Šarić tikva bez korena”.

Nakon toga, osumnjičeni za otmicu je upitao žrtvu kako zna za vezu episkopa i devojke (sa kojom je žrtva bila u vezi), zapretivši mu da će ga ubiti, kao i njegovu porodicu, ako uradi bilo šta protiv vladike Stefana Šarića.

U istražnoj dokumentaciji piše da je osumnjičeni tom prilikom naveo tačne adrese na kojima žive roditelji i baba oštećenog Marka Žarkova.

Prilikom otmice i batinanja, kako se navodi u istrazi, mladiću je oduzet mobilni telefon, te mu je zatraženo da ustupi osumnjičenima za otmicu sve šifre drušvenih mreža, kao i navodnu ljubavnu prepisku episkopa Stefana Šarića sa pomenutom devojkom.

Čitavo vreme, Žarkov je imao ranac na svojim leđima, koji mu je oduzet u Batajnici, zajedno sa laptop računarom koji se nalazio u njemu.

PROČITAJTE JOŠ...

Naposletku su, kako piše u dokumentima, sa nesrećnog mladića skinuli i jaknu, a na vrat su mu stavili ličnu kartu kako bi ga fotografisali.

„Fotografisali su me kao neku lovinu, kao svoj plen“, naveo je Žarkov.

Potom ga je jedan od osumnjičenih oborio na zemlju, uhvatio za kosu i pokazao mu na Dunav, te mu je zapretio da će ga zadaviti ako se sretnu sledeći put. Nakon upućene pretnje, osumnjičeni mu je skinuo lisice, uzeo jaknu koju je stavio u ranac žrtve i rekao mu da sačeka nekoliko minuta pre nego što krene nazad ka svojoj kući.

Posle ovog događaja, nesrećni momak se uputio taksijem u policijsku stanicu Vračar, gde je, kako se navodi u tužilačkoj istrazi, ceo događaj prijavio policiji.

Tužilaštvo i policija bez odgovora na pitanja Nova.rs

Zbog svega navedenog, portal Nova.rs je uputio pitanja Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, gde se vodi pomenuti postupak, kako bi nam odgovorili u kojoj se fazi trenutno nalazi istraga, ko je ispitan, koje sve dokaze poseduje Tužilaštvo u ovom slučaju, kao i da li je pozvan episkop Stefan Šarić na saslušanje.

Portparolka Višeg javnog tužilaštva Irena Bjeloš je na naša pitanja poručila da se nalazi na godišnjem odmoru, te da pitanja uputimo na mejl Uprave Višeg javnog tužilaštva, što smo i učinili.

Ni na jedno od pomenutih pitanja nismo dobili odgovor, a iz Tužilaštva nisu želeli ni da potvrde da li su pročitali jedan od naša tri mejla koja smo im poslali.

Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV/EV

Pored Višeg javnog tužilaštva, portal Nova.rs je uputio pitanja i birou za medije Ministarstva unutrašnjih poslova sa molbom da nam odgovore na pitanja da li su pomenuti policijski službenici obuhvaćeni istragom, i da li se zbog toga nalaze pod sunspenzijom.

Odgovor iz MUP-a nismo dobili.

Portal Nova.rs nastaviće u narednim danima da izveštava o ovom slučaju.

Komentari

Vaš komentar