Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, od 2018. godine je deo komisije koja odlučuje na koji način će se trošiti novac koji država donira za završetak radova na Hramu Svetog Save. Pored Selakovića, u radu ovog crkvenog tela učestvuje i vladika Stefan Šarić, kojeg je student Akademije SPC Marko Žarkov optužio da je umešan u njegovu otmicu.

Selaković je na ovu poziciju postavljen kao predstavnik Predsedništva Srbije, a upravo njegov šef Aleksandr Vučić nedavno izjavio kako je samo u poslednje tri i po godine u izgradnju Hrama Svetog Save u Beogradu, država uložila 43 miliona evra, što je najviše u prethodnih 50 godina.

Pročitajte još...

“Ja sam ponosan na to što smo kao država mogli najviše da pomognemo. To je narod dao, jer je država bila efikasna, desetostruko snažnija nego što je bila 2012, 2005, 2000, 1985. godine i bilo kad u svojoj prošlosti od 1945. godine pa na ovamo”, rekao je Vučić nedavno prilikom obilaska radova na Hramu sa patrijarhom Irinejem.

Hram Svetog Save
Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Pomenuti novac je pristizao upravo u periodu kad je član komisije postao Nikola Selaković, čija su zaduženja, na osnovu dokumentacije do koje naš portal došao, bila i da odlučuje kome će biti dodeljena sredstva za uređivanje unutrašnjosti Hrama.

„Selaković, zajedno sa vladikom Stefanom, kojeg je student optužio za otmicu, upravlja kompletnim procesom obnove Hrama Svetog Save. Aposolutno su uključeni u svaki posao i ništa ne može da prođe mimo njih“, navodi izvor Nova.rs iz Srpske pravoslavne crkve.

Pogledajte dokument koji potvrđuje učešće Nikole Selakovića u radu komisije za završetak radova na Hramu Svetog Save:

Foto:Privatna arhiva

Međutim, Selaković nije jedini predstavnik države koji je učestvovao u obnovi Hrama Svetog Save. Na osnovu dokumentacije do koje je došao naš portal, može se videti da su u obnovi Hrama učestvovali i generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović, kao i Dragan Škrinjar, koji je takođe bio u svojstvu predstavnika Predsedništva Srbije.

„Nadležnost komisije u kojoj se nalazi Nikola Selaković je da raspolaže novcem koji država donira za završetak radova na Hramu Svetog Save. On je u tu upravo kao predstavnik države, odnosno vlasti. Da li je bilo neophodno da on tu stvarno bude – to ne znamo“, navodi izvor našeg portala.

Tragom ovih informacija, portal Nova.rs je pokušao da stupi u kontakt sa Nikolom Selakovićem, kako bismo ga upitali da nam pojasni svoju ulogu u pomenutoj komisiji. Međutim, do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovore na naša pitanja. Pored Selakovića, pitanja su upućena i Veljku Odaloviću, ali nam ni on nije dao odgovore.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare