Bulović na sahrani Irineja deli narod na lažnu i pravu elitu

Društvo 22. nov. 202011:08 > 12:49
Podeli:
Vladimir Irinej Bulović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Episkop bački Irinej govorio je danas na sahrani patrijarha Irineja i tom prilikom podelio građane Srbije na pripadnike lažne i prave elite.

Episkop bački Irinej, član Sinoda, rekao je danas da je preminuli patrijarh Irinej bio „čovek mira, mirotvorac među ljudima, hrišćanima i narodima, a pre svega u svom sopstevnom narodu“, i da je život proveo služeći Gospodu.

On je tokom liturgije, tumačeći Jevanđelje, naveo da vreme u kojem je patrijarh Irinej bio poglavar Srpske pravoslavne crkve nije bilo lakše nego prethodna vremena, ali da je na iskušenja odgovarao „kosovsko lazarevski i svetosavski“ i kao svedok viševekovnog crkvenog predanja.

Prema njegovim rečima, patrijarh Irinej je, kao i SPC, bio nepravedno napadan, „kako su neki govorili i pisali“ da je nedovoljno savremen, a drugi da je rigidan i netrpeljiv.

„Neki, spaljene savesti, su govorili da je suviše popustljiv i spreman na kompromise i to trule. Sve to nije tačno“, rekao je episkop Irinej, navodeći da je patrijarha Irineja volela ogromna većina naroda.

Episkop Irinej se pozvao na ocene nekih „pravih pravoslavnih intelektualaca“, ne navodeći im imena, koji su, za razliku od kako je rekao „lažne intelektualne, kulturne elite“, naveli da je „mirnoća patrijarha Irineja bila njegova snaga a uzdržanost njegova mudrost“.

Kako je zaključio episkop Irinej, koristeći biblijske reči, patrijarh Irinej može pred Gospodom da kaže „dobar rat ratovah, trku svrših, veru održah“.

Episikop Irinej je ocenio da se nikad u svetu toliko nije govorilo i pisalo o miru a njega, naveo je, nema ni spolja, što znači odsustva ratova, ni unutrašnjeg, duhovnog mira u ljudima.

„To je zato što su ljudi zaboravili osnovnu istinu da je mir u nama i medju nama nemoguć ako nema mira nas sa samim izvorom mira – sa živim Gospodom, jedinim čovekoljupcem“, rekao je episkop Irinej.

Pri kraju njegovog govora u hram je stigao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je sa članom Predsedništva Bosne i Hercevine Miloradom Dodikompoložio venac na kovčeg sa telom patrijarha Irineja.

Komentari

Vaš komentar