Foto: N1

Idu izbori, obećavaju se velika ulaganja, otvaranja i obnove. Mnoge izborne cikluse dočekao je Onkološki dispanzer vršačke Opšte bolnice, ali rekonstrukciju ili makar preseljenje nikako da dočeka. U kakvim uslovima se leče oni sa najtežim oboljenjima?

Kada joj je pre šest meseci dijagnostifikovan karcinom dojke, Olivera Vardić je prvo operisana. Potom je za analize, kontrole i praćenje zdravstvenog stanja upućena u onkološki dispanzer. A kada je stigla – usledio je šok.

„Ovo je stvarno… Kao čovek se osetite baš poniženo. Kao jedan onkološki bolesnik. Mislim da nismo zaslužili da imamo takvu zgradu“, priča Olivera Varadić za N1.

Foto: N1

Sa koje fasada otpada, od vlage, ali i starosti. Čiji zidovi su popucali, a stolarija je trula i istrošena do krajnjih granica. Na kojoj crep čeka jači vetar da ga odnese, kad već nikog nema da zameni.

„Ljudi za ovo ne znaju dok ne daj Bože se ne razbole. Kada se nađete u toj situaciji, ili neko od vaših, vi tek onda vidite gde je i šta je ovo. Vi ste već u nekoj depresiji od samog života i okolnosti koje su vas snašle i onda dođete na ovakvo mesto koje bi trebalo da vam da neku nadu, da će biti bolje“, priča ona.

Foto: N1

N1: A dočeka Vas ovo…

Varadić: A dočeka Vas ovo.

Dočekalo je Oliveru, kao i stanovnike Vršca i okolnih mesta koji ovde primaju hemioterapiju, a nemaju mogućnosti da se leče u Beogradu ili nekom drugom mestu.

Pričaju građani Vršca, koji nisu hteli pred kameru, da je još Tito posećivao ovaj objekat, nakon rata, dok se ovde nalazila vinarija, o čemu svedoči i tabla. Ironično kažu, od tad se ništa nije popravljalo, samo je propadalo.

Pročitajte još

Pitali smo upravu Opšte bolnice u Vršcu, kada je poslednji put rađena rekonstrukcija i da li je i za kad planirana naredna. Odgovor, međutim, nismo dobili.

Kaže Olivera – makar krov kad bi se sredio, da se pomeri nešto sa mrtve tačke. Zbog pacijenata, ali i sestara, koje gledaju da pomognu na sve moguće načine.

Foto: N1

„Kako je njima? Pa možete misliti da Vi svaki dan odlazite na posao i da radite u ovakvoj zgradi? Prostorija gde one borave im prokišnjava, ima samo jedan klima uređaj. Greju se na gas, na gasne peći – to vam je kao da se ne grejete“, dodaje Varadić.

Po gradu se govori da je najavljeno renoviranje bolnice, ali niko ne zna da li se to odnosi na sve objekte ili samo na glavnu zgradu. Neki ne veruju i zašto bi verovali, kad je decenijama isto. Drugi pak nadu ne gube, pogotovo sad pred izbore.

BONUS VIDEO Bivša Kovid bolnica u Batajnici posle čišćenja šmrkom i čupanja korova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar