Foto:TANJUG/ ALEKSANDRA ORLIĆ/

Zbog porasta Dunava u toku je akcija preventivnog punjenja džakova sa peskom, u kojoj učestvuju zaposleni u gradskim javno-komunalnim preduzećima i Vatrogasnom savezu Novog Sada, prenosi danas portal 021.

U slučaju potrebe, džakovi će biti usmereni na kritične tačke u cilju zaštite od potencijalnog izlivanja voda i „urbanih poplava“ na teritoriji Grada.

Prema rečima člana Gradskog veća za komunalne i inspekcijske poslove Dejana Šijaka, Grad je organizovao punjenje 5.000 džakova sa peskom, zajedno sa JVP „Vode Vojvodine“.

„Današnjom akcijom želimo da doprinesemo boljoj spremnosti za zaštitu objekata građenih na priobalnom području. Iako je prognoza za Novi Sad da će u narednim danima vodostaj biti u zoni redovne odbrane od poplava, mi svakodnevno pratimo situaciju, sarađujemo sa svim nadležnim službama i spremni smo da reagujemo i da u slučaju potrebe preduzmemo odgovarajuće mere“, rekao je Šijak.

PROČITAJTE JOŠ:

Redovna odbrana od poplava proglašena je danas na severnom toku Dunava kod Bezdana i Apatina, a u petak će biti na slivu te reke do Slankamena, saopštila je Pokrajinska vlada.

To je rečeno na sastanku pokrajinskog sekretara za vodoprivredu Vladimira Galića i direktora Vode Vojvodine Srđana Kruževića sa predstavnicima opština koje se naslanjaju na Dunav.

„Verujemo da će Dunav ići do linije vanredne odbrane od poplave, ali na nama je da budemo spremni“, rekao je Galić.

Na sastanku je rečeno da je Dunav porastao u Bezdanu i Apatinu jedan metar u odnosu na utorak, a u Novom Sadu 70 centimetara, a očekuje se rast za još dva i po do tri metra, čime će doći do linije vanredne odbrane.

BONUS VIDEO: Nivo Dunava u Budimpešti raste

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar