Samo u stručnoj literaturi, na slici, je većina nas videla morbile, a sada nam se desilo da ih “upoznamo” uživo, i bilo je zastrašujuće. Kod nultog pacijenta sa ospom mislili smo da je druga dijagnoza u pitanju, ali kada je stiglo još dece, videli smo da nešto nije u redu i shvatili da imamo slučaj morbila. Opšte stanje dece, kao i njihovo malo telo prekriveno crvenim tačkama bilo je mučno gledati, posebno kada znamo da ishod zaraze može biti fatalan, pričaju za Nova.rs lekari iz doma zdravlja, kao i iz Opšte bolnice "Sveti Luka" u Smederevu. U ovom gradu proglašena je epidemija malih boginja, kojima je do sada zaraženo 16 ljudi, najviše bebe, ali i nekoliko odraslih, među kojima je i trudnica u šestom mesecu.

Pročitajte još:

“Naše dete ima 13 meseci, još nije primilo MMR, ali će svakako primiti. Nije nam svejedno zbog ove situacije sa morbilama, pa je držimo maltene u izolaciji, sklanjamo je od druge dece dok se ne vakciniše. Tek kad primi vakcinu krenuće u vrtić”, kaže za Nova.rs Milica Milović, koja je sa suprugom, ćerkicu dovela na pregled u dom zdravlja u Smederevu.

Većina dece u ovom gradu primila je MMR, a posle proglašenja epidemije, roditelji u velikom broju tek sada dovode decu na vakcinaciju.

“Moja deca su primila sve vakcine, ne paničim zbog zaraze, ali svekrva koja ne živi ovde je u strahu i stalno nas panično zove, misli da su u gradu svi zaraženi. Sin i ćerka su vakcinisani i zato ne brinem, a ne mogu da ih držim u izolaciji. Čak i ako se desi da se razbole, imamo lekare, lekove, ne smemo da dramimo”, kaže Sanja Gavrilović, sa kojom smo razgovarali ispred doma zdravlja.

Nulti pacijent, dete mlađe od dve godine donelo je zarazu u Smederevo, grad u kojem je obuhvat vakcinacijom MMR čak 90 odsto.

Zbog epidemije malih boginja, odlučili smo da obiđemo Opštu bolnicu u ovom gradu, udaljenom samo sat vremena od Beograda, gde su nam lekari ispričali kako je izgledao “susret” sa “iskorenjenom bolešću”.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

“Poslednji put kada smo se susreli sa malim boginjama bila je 2017. godina. Pojavilo se tek nekoliko slučajeva, ali daleko manje nego danas i sa blažom kliničkom slikom. Sada imamo zvanično 16 pozitivnih na morbile, uglavnom decu do uzrasta jedne ili dve godine i nekoliko odraslih. Dvoje dece imalo je kliničku sliku morbila sa komplikacijom pneumonije, a jedno dete imalo je strašan crveni osip po celom telu, što nije nimalo prijatno za oko. Tokom studija, većina lekara nije imala priliku da vidi pacijenta sa morbilama, pa je nama sve ovo sad bilo malo zastrašujuće. Nije baš zgodno da tretirate oboljenje o kojem ste samo čitali u knjigama. Ovo je za nas raritet, ali sada se privikavamo na novu situaciju, kao što je bilo i sa koronom. Nadam se, ipak da neće biti epidemija većih razmera, iako očekujemo još zaraženih, ali ne u velikom broju”, priča za Nova.rs dr Budimir Obradović, pedijatar-nefrolog u Opštoj bolnici u Smederevu.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Deca zaražena morbilama su klonula, malaksala, pospana.

“Kada primimo dete sa malim boginjama ono dobija simptomatsku terapiju, skidanje temperature i hidraciju, a lečimo komplikacije ukoliko ih ima. Imali smo jednu trudnicu koja je sada stabilno, a prebačena je u GAK Višegradska u Beogradu. Takođe, juče smo dijagnostikovali morbile kod jedne adolescentkinje i njene majke, a one su sada u kućnoj izolaciji”, kaže dr Obradović.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Apsurdna je situacija, ističe on, da se roditelji i građani generalno, hvataju za neke alternativne lekove, a plaše se vakcine koje se godinama daju i koje su iskorenile najteže bolesti.

“Građani nisu edukovani, nisu informisani o tome šta je uzrok autizma, jer to oboljenje je najveći strah. Oni se informišu, ali na pogrešnim mestima, od izvora koji su opskurni i neadekvatni. Godinama unazad priča se o smanjenom obimu vakcinacije, prvenstveno MMR-om, a sve zbog studije koja je proglašena lažnom, a njen tvorac je suspendovan. Situaciju sa vakcinacijom dodatno je pogoršala pandemija kovida 19, ali i priče o farmako mafiji, ugradnji čipova i tome slično, što je sve bilo dovoljno da zbuni građane, a posebno roditelje u Srbiji. Osnovna priča je povezanost autizma i vakcinacije koja nije dokazana, jer recimo u Japanu je vakcinacija bila obustavljena na 10 godina, a utvrđeno je da nije smanjena incidenca autizma kod dece”, naglašava doktor Obradović.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Samo deca koja su ozbiljno bolesna, imaju maligna oboljenja ili su na imunosupresivnoj terapiji – ne primaju MMR.

“Postoje jasne i stroge smernice kada je kontraindikovano da se dete vakciniše. Deca koja podležu vakcini, a ne prime je samo zbog stava roditelja, ugrožavaju onu decu koja ne smeju da se vakcinišu. Ako bi već teško obolela deca dobila i morbile, imala bi ozbiljne komplikacije, a moguć je i fatalni ishod. Kod zdrave dece koja se zaraze malim boginjama, najčešće su komplikacije respiratornog sistema, kao upale pluća, ali i meningoencefalitis”, kaže doktor.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

U našoj bolnici, ističe on, ležala su nevakcinisana deca ili nepotpuno vakcinisana, ali i ona kojima još nije bilo ni vreme za vakcinaciju.

“Kod prvo dvoje dece koja su se pojavila sa morbilima, posumnjali smo na vrstu vaskulitisa, zapaljenja krvnih sudova, tačnije kavasaki bolest, koja je maltene identična morbilama. Ipak kada se pojavilo još dece, shvatili smo da su u pitnaju boginje. To je ospa koja se pojavi iza ušne školjke, potom iza vrata, ide na trup, na ekstremitete, dete ima plačan izraz lica i javlja se konjuktivitis, crvenilo oko očiju”, objašnjava pedijatar iz Opšte bolnice u Smederevu.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

U pojedinim gradovima Srbije obuhvat vakcinacijom je samo 20 odsto.

“Čudno je da su se male boginje pojavile kod nas, a imamo preko 80 odsto vakcinisane dece. Roditelji u celoj zemlji treba o vakcinama da se informišu na adekvatnom mestu ili na sajtu Batuta ili drugih referentnih ustanova i da razgovaraju sa pedijatrima. Nažalost, roditelji u poslednje vreme preferiraju informisanje putem interneta, pre nego razgovor sa lekarom”.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Zbog velikog obuhvata vakcinacijom, u Domu zdravlja Smederevo bili su šokirani pojavom morbila.

“Sve u našem gradu iznenadila je epidemija malih boginja jer nam je obuhvat vakcinacijom visok. U 2022. bilo je skoro 90 odsto, tačnije 88 procenata prvom dozom koja se daje do kraja druge godine i 91 procenat drugom dozom, koja se daje do polaska u školu. Prvo dete zaraženo morbilama, mlađe je od dve godine i nevakcinisano, a pojavilo se u Opštoj bolnici, nije prošlo kroz naš dispanzer i još nije utvrđeno gde se zarazilo”, kaže za Nova.rs dr Olgica Obradović, direktorka ovog Doma zdravlja.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Nakon proglašenja epidemije pojačane su mere zaštite od zaraze.

“O ovoj situaciji obavestili smo sve roditelje čija deca nisu vakcinisana na vreme iz više razloga, pa je broj vakcinisanih naglo skočio u poslednje dve nedelje. Prošlog petka vakcinisali smo 45. dece, a imamo zakazanih čak 60 u jednom danu, što je mnogo više od dnevnog proseka. Roditelji su uplašeni i dovode decu koja imaju različit osip, bilo kakvo crvenilo, ali nisu to sve morbile, iako sada prijavljujemo svaku sumnju na male boginje”, priča doktorka.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Većina lekara kroz školovanje nije ni videla morbile na pacijentu, naglašava ona.

“To je bolest koja je bila iskorenjena, pa nisu imali priliku da je vide na pacijentu, a simptomi su slični nekim drugim bolestima i teško je postaviti dijagnozu. Sada imamo i varičele, pa ko od lekara nije dovoljno iskusan može da ih pomeša”, upozorava doktorka Obradović.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Posetimo, zbog pojave malih boginja u Srbiji, pozvani su svi koji nisu primili MMR vakcinu, a imaju od 12 meseci do 18 godina, da se vakcinišu. Najmasovnija zaraza trenutno je u Smederevu, a dijagnostikovana je kod 16 osoba, zbog čega je proglašena epidemija.

Pacijent zaražen morbilama najzarazniji je u 48 sati pre izbijanja ospi i pet dana posle. Bolest malih boginja se prenosi direktnim kontaktom, sekretom iz nosa i ždrela, kao i putem kapljica.

 

Komentari

Svi komentari (6)