Foto: Nova.rs

Projekat urbane regeneracije Radničke kolonije posle zemljotresa koji je pogodio Kraljevo i ozbiljno oštetio zgrade u ovom naselju, ne samo što nije završen posle trinaest godina, odnosno oštećene zgrade porušene i sagrađene nove, nego im je Grad Kraljevo dodelio profesionalne upravnike zgrada.

I možda bi još ćutali o svom problemu da im lokalna samouprava nije nametnula profesionalnog upravnika koji smatra da u njihovim zgradama sklonim padu urgentno treba postaviti poštanske sandučiće i senzorska vrata.

“Sada smo shvatili da oni nas doživljavaju kao elitnu savremenu zgradu kojoj ništa ne fali. Pre par meseci su nam poslali prinudnog upravnika. Poslali su nam nekakve račune gde stoji da 350 dinara ide tom upravniku, a ostali novac mi moramo da upotrebimo kao bilo koja druga savremena zgrada u gradu da stavimo poštanske sandučiće, senzor vrata, oglasne table. To je kap koja je prelila čašu, odnosno dokaz koliko mi njih ne zanimamo”, kaže Mirko Milošević.

Do sada je napravljena samo jedna od četiri zgrade. Stanari misle da je od nastavka projekta nema ništa, jer nije logično da se uređuju stare zgrade koje treba da budu porušene.

A nije ovako moralo da bude jer je novac za rušenje 16 oštećenih zgrada i izgradnju novog naselja obezbeđen preko Evropske agencije za rekonstruciju. Medjutim, izgrađena je tek jedna zgrada, iako je rok za završetak celog posla istekao još 2018. godine.

“Svi stanari iz ove zgrade bi voleli da znaju kad je na redu ta njihova četvrta zgrada. Koje godine, koje decenije. Probajte da razumete našu ogorčenost, Po ovom tempu mi uopšte nećemo dočekati te zgrade uopšte. Mi smo sve ovo organizovali na fin način, pokušavamo da na fin način dobijemo neki odgovor. Ako ga ne dobijemo za recimo mesec dana slede drastičniji koraci, blokiraćemo ulicu. Previše dugo čekamo na neko rešenje, a ako I ta ulica ne uspe ići ćemo dalje. Nećemo odustati dok se ne reši”, priča Dragan Marković stanovnik Radničke kolonije.

Tako se nastavljaju nevolje u vezi sa obnovom kvarta građenog pre sedam decenija. Inače, za projekat “Urbana regeneracija” Vlada Srbije je odavno obezbedila 13,5 miliona evra od Razvojne banke Saveta Evrope.

PROČITAJTE JOŠ

Zemljotres jačine 5,4 stepena Rihterove skale, koji je 2010. godine pogodio Kraljevo, napravio je veliku štetu. Dosta toga je obnovljeno, ali Radnička kolonija u Dositejevoj ulici i dalje čeka sanaciju.

U oktobru 2021. godine uručeni su prvi ključevi vlasnicima stanova u prvoj i jedinoj do sada sagrađenoj stambenoj zgradi. U ovu sedmospratnicu useljeno je stotinak porodica iz tri zgrade. Plan je podrazumevao da se njihove oronule zgrade potom poruše. Zatim bi se na tom prostoru gradila druga zgrada. I tako sve dok se ne poruši sedamnaest starih zgrada i ne naprave četiri višespratnice u koje bi se uselilo 370 porodica.

Kako je krajem prošle godine izjavio gradonačelnik Kraljeva, država je u rebalansu budžeta za 2022. godinu obezbedila sredstva za nastavak projekta Urbane regeneracije. On je rekao da će ove godine uspeti da završe javnu nabavku za rušenje dve i izgradnju druge zgrade.

Kako je objasnio, tokom 2021. godine je sprovedena javna nabavka, ali da su firme izabrane za rušenje odustale jer nisu bili zadovoljni ponuđenim novcem.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare