Nova rs karavan zastao je ovoga puta u centralnoj Srbiji. Od šezdesetih do kraja devedesetih, Kraljevo je bilo zaslužno za ekonomsku stabilnost zemlje, pa čak i kada je stara Jugoslavija u pitanju. Četiri industrijska giganta "Magnohrom", "Fabrika vagona", "Jasen" i "Kablar" zapošljavali se više od 15.000 ljudi. Oni su imali redovne plate, sigurna tržišta i izvoz koji se merio desetinama miliona dolara.

Međutim, period tranzicije doveo je Kraljevo u položaj „davljenika u Ibru“. Na dvadesetak firmi stavljen je katanac, a grad je polako krenuo da tone. Od početka godine svakodnevni skokovi cena osnovnih životnih namirnica pritiskaju stanovnike ovog grada, dok sa malih ekrana slušaju poruke da je za sve kriv rat u Ukrajini.

Grad Kraljevo u potpunosti kontroliše SNS, a predstavnici vlasti tvrde da se otvaranjem dve fabrike, Leoni i Jurotaj, značajno popravila finansijska situacija i da je sada mnogo manje nezaposlenih, ipak nije sve baš tako. Kako sami Kraljevčani kažu, teško se sastavlja kraj sa krajem, a mnogi su primorani i da se odreknu nekih stvari zarad kućnog budžeta.

Prosečne plate Kraljevčana nedovoljne da se opstane

Statistika i realnost ipak nemaju konekciju. Primera radi, u fabrici Leoni je prema poslednjim informacijama zaposleno oko 4.000 radnika. Ipak, veći broj radnika ne čine stanovnici Kraljeva, već ih ima iz svih delova Srbije. Razlog možemo potražiti u ipak nedovoljno visokim platama da se preživi mesec. Prema našim saznanjima, prosečna plata u ovoj fabrici je oko 50.000 dinara, i to sa svim bonusima, radnim subotama, noćnim smenama, toplim obrokom.

U fabrici Jurotaj, u kojoj je zaposleno oko 1.000 radnika, plate su i manje. Oko 45.000 dinara. Zanimljivo je da prosečna zarada u Kraljevu, prema statistici, iznosi 61.800 što je nedovoljno da se opstane sa ovakvim vrtoglavim rastom cena, a mišljenja samih Kraljevčana niko ne želi da čuje.

PROČITAJTE JOŠ:

Građani ucenjeni radnim mestima, plaše se da javno govore šta misle

Kraljevo je jedan od malobrojnih gradova u Srbiji koji se glasno usprotivio Miloševićevom režimu, danas je postao mesto u kom se ljudi plaše da javno izgovore šta misle, a sve zbog straha od gubitka radnog mesta, sopstvenog, ili nekoga iz njihovog najbližeg okruženja.

Grad Kraljevo sa okolinom je pre pet godina imao 120 hiljada stanovnika, a prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u periodu od 2017. do 2021. godine, ovo je i grad u Srbiji koji prednjači po odseljevanju stanovništva.

BONUS VIDEO Gromoglasno ćutanje opozicije u Kraljevu: Odbornica SNS skandaloznom opaskom šokirala građane 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar