Roditelji učenika Osnovne škole “Radoje Domanović” u Novom Beogradu, okupili su se danas u popodnevnim satima u školskom dvorištu, kako bi izrazili zabrinutost zbog, kako kažu, “ozbiljnog zanemarivanja nasilja u ovoj školi koje traje godinama”.

Svedočenje pojedinih roditelja jasno govori o odsustvu mera kažnjavanja, sankcija, a pre svega prevencije nasilja u ovoj obrazovnoj ustanovi.

“Bilo je svega i svačega. Devojčicama su dečaci palili kosu, u školu su ulazili Romi iz obližnjeg romskog naselja i jurili decu po učionicama, a mogao je tako bilo ko da upadne i uradi šta god mu padne na pamet. Desila se i tuča između devojčice i dečaka, posle čega je učenica završila u bolnici, gde je ostala nekoliko dana, a iz jednog odeljenja trećeg razreda, ispisalo se desetoro dece do sada, samo zbog nasilja pojedinaca, koje niko ne rešava”, kaže za Nova.rs Marija, mama dvoje učenika koji pohađaju ovu školu.

Foto: Privatna arhiva

Većina roditelja odazvala se pozivu na skup, kako bi među sobom razgovarali o višegodišnjim problemima sa nasiljem koja tinja u ovoj školi i iznalaženjem rešenja, a prošlonedeljnii slučaj masakra u OŠ “Vladislav Ribnikar” na Vračaru, s razlogom je zabrinuo ove mame i tate.

Pročitajte još:

“Ne želimo da čekamo da nam se desi ‘Ribnikar’, čak ni nešto slično onome što su doživeli učenici te škole, njihovi roditelji i nastavnici. Ovde se dešavaju vrlo zabrinjavajući incidenti, koji nisu zanemarljivi, niti uobičajeni. Mnoga deca bila su u ozbiljnoj životnoj opasnosti, a škola nema nikakve metode rešavanja ovih probelma, niti se bilo ko trudi. Više puta smo tražili da nam uvedu školskog policajca, ali smo odbijeni, jer su u MUP-u izajvili da nijedan od incidenata nismo prijavili policiji. Ne razumem zašto treba da čekamo da se desi nešto tako strašno, da zovemo policiju, da bismo onda dobili policajca koji će čuvati decu i školu. Od juče su dva policajca ovde, u dvorištu, obilaze školu, ali ne zato što smo ih mi zvali, već im je rečeno da obilaze sve škole. Čekali su da dođe do masakra da bi krenulo osvešćivanje, e pa mi moramo da zaštitimo našu decu pre bilo kakvih užasa”, naglašava Jelena, čiji sin i dve ćerke idu u ovu školu.

Foto: Privatna arhiva

Ona naglašava da kod nadležnih u OŠ “Radoje Domanović” nema interesa za rešavanjem problema nasilja.

“Oni kao da ništa od toga ne vide. Ne znam da li je prosvetna inspekcija jednom pošteno bila u školi. Direktor i svi oko njega žmure na incidente koji su sve češći i sve opasniji”, kažu roditelji.

Nakon što je na mrežama osvanuo poziv za okupljanje roditelja, pokušali smo da stupimo u kontakt sa direktorom ove osnovne škole, Goranom Šobotovićem, ali on nije odgovorio na naše pozive.

Foto: Privatna arhiva

Podsetimo, u pucnjavi koja se dogodila prošle srede, 3. maja, oko osam sati ujutru u OŠ na Vračaru, ubijeno je devet osoba. Među žrtvama su deca, kao i čuvar škole, dok su šestoro dece i jedan nastavnik ranjeni i zbrinuti u Urgentnom centru UKCS i Dečjoj bolnici u Tiršovoj. Zbog pucnjave je uhapšen Kosta K. (13), učenik sedmog razreda osnovne škole.

BONUS VIDEO: Veliki broj roditelja done odluku da ne šalju danas decu u školu „Vladislav Ribnikar“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare