Foto: Goran Srdanov/Nova.rs; printscreen/Nova S

Marija Stevanović, nastavnica engleskog jezika u Srednjoj tehničkoj školi u Trsteniku, koju su đaci maltretirali i izmakli joj stolicu, kaže da se od ponedeljka vraća na posao.

Kako je rekla, iako nije u stanju da predaje, jer je doživela posttraumatski stres sindrom, lekarska komisija joj je prekinula bolovanje koje je trajalo više od tri meseca.

„Mnogo je stvari koje me uznemiruju. Jedna od tih je puno ljudi. I sama zgrada tehničke škole mi smeta. Ali, u ponedeljak moram da se pojavim na poslu“, kaže nastavnica Stevanović.

Foto: Dnevnik

Nastavnica je ranije rekla za Nova.rs da je uputila pisma, odnosno zahteve na više adresa, i u njima navela da bi želela da je premeste da predaje u neku drugu školu.

„Mislim da me je Ministarstvo prosvete ispustilo. Na delu je bacanje prašine u oči i pokušaj relavitizacije celog incidenta, i to putem anonimnog pisma pojedinca iz kolektiva.

Pročitajte još:

Kako je ispričala, iako je odlučeno da ne predaje odeljenju u kojem se nalaze dvojica od trojice učenika koji su joj pre tri meseca nasilno izvukli stolicu i sve to snimali, ona se plaši da će ih viđati u hodniku ili ispred škole.

Ministar Branko Ružić rekao je da će imati na stolu izveštaj prosvetne inspekcije u Tehničkoj školi u Trsteniku.

Očekuje se da posle toga donese odluku o mogućoj smeni direktora. Najavio je još jedan odlazak inspektora u školu, a pretpostavlja se da će ovoga puta biti pod lupom čitava procedura postupanja od samog incidenta do sada.

Foto: Printscreen Twitter/ZoranIl77273998

Inače, u saopštenju Tehničke škole iz Trstenika pisalo je da je nastavničko veće pod jakim emotivnim raspoloženjem zbog koleginice čije su ljudsko dostojanstvo i profesionalni integritet bili jako narušeni, donelo odluku da se ti učenici isključe iz škole.

Kako su naveli, odluka je doneta jednoglasno iako je direktor škole ukazao da zakonska procedura nalaže da učeniku ne može da se izrekne vaspitno – disciplinska mera dok se ne sprovede pojačan rad sa učenicima.

Pri tome je pre sednice Nastavničkog veća, od strane direktora pokrenut vaspitno – disciplinski postupak koji podrazumeva pojačan rad sa učenicima.

Foto: Nova.rs

„Tačno je da zakonski rokovi nisu prošli pre izricanja mere isključenja iz škole. Pritisak kolektiva i javnosti je bio ogroman i činilo se da je izrečena mera pravedna. Posle svega, najlakše je okriviti direktora i rukovodstvo škole zato što javnost nije zadovoljna“, stoji u saopštenju Tehničke škole iz Trstenika.

Kako nam je ranije ispričala jedna nastavnica u ovoj srednjoj školi, dvojica učenika su sve vreme bili u školi, obavljali vaspitno diciplinski rad, i „nisu pokazali da su se popravili“.

Takav epilog razbesneo je nastavnike, koji čak najavljuju i pobunu zbog katastrofalnog odnosa prema njima i torture koju trpe, dok počinioci ostaju nekažnjeni.

BONUS VIDEO: Odgovor profesorke iz Trstenika na pitanje novinara govori kakvo je stanje prosvete u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare