Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Juče je počelo rušenje nekadašnje Glavne autobuske stanice u Beogradu, na čijem je mestu predviđena izgradnja stambenog kompleksa, a u nedelju je otišao poslednji autobus sa te lokacije. Građevinski radnici, danas, nastavljaju sa radom.

Radnici su juče sekli metalnu konstrukciju i razbijali beton, a danas otklanjaju preostale simbole BAS-a koji su nekada krasili centralnu autobusku stanicu.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Znalo se da je pitanje trenutka kada će objekat u Železničkoj ulici biti srušen, budući da je već dugo u planu širenje Beograda na vodi na to zemljište.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Nova Glavna autobuska stanica otvorena je 30. septembra ove godine i nalazi se na Novom Beogradu.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Gradi“ se već godinama, a otvorena je iako nije u potpunosti završena. Tek treba da bude sagrađana stanična zgrada, a prema najavi gradonačelnika Aleksandra Šapića, ona će biti gotova do 2027.

Sa druge strane, prema dokumentaciji koja je objavljena u APR-u, gradnja stanične zgrade počela je 10. septembra i biće gotova do kraja 2024.

Nova stanica je već zauzela njeno mesto i na Vikipediji – gde se navodi da je Beogradska autobuska stanica, glavna stanica u Srbiji, otvorena 27. septembra 2024. na Novom Beogradu

Rušenje stare autobuske stanice Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Istorijat stanice

Preduzeće Beogradska autobuska stanica (BAS) osnovano je odlukom Skupštine grada Beograda 1966. godine. Osnovna delatnost BAS-a je prihvat i otprema putnika i autobusa u međugradskom i međunarodnom saobraćaju. Stara zgrada Autobuske stanice bila je predviđena za 250 polazaka dnevno sa 27 perona.

Pročitajte još:

Sa prosečno 720 dnevnih polazaka i isto toliko dolazaka, BAS je bio povezan sa oko 1.500 mesta u Srbiji i 19 evropskih zemalja (Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Danska, Francuska, Grčka, Holandija, Italija, Makedonija, Mađarska, Nemačka, Slovačka, Slovenija, Švajcarska, Švedska i Turska) preko mreže autobuskih linija.

Rušenje stare autobuske stanice Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Svakog dana sa platforme BAS-a polazilo je oko 10.000 putnika. Isti broj putnika stiže u Beograd.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare