Foto: Nova.rs/Video

Posebna mreža za zaštitu novinara "Safety of Journalists Platform" u okviru Saveta Evrope, objavila je saopštenje na njihovom sajtu kojim upozorava na stravične pretnje upućene novinarki Ani Lalić i drugim novinarima u Srbiji.

U njihovom saopštenju koje je objavljeno 11. aprila na sajtu Saveta Evrope upozorava se na pretnje upućene Ani Lalić i Dinku Gruhonjiću, sa osvrtom na izjave političara na vlasti koji su podstakli govor mržnje i uvrede izrečene novinarima.

PROČITAJTE JOŠ

Mreža „Safety of Journalists Platform“ u okviru Saveta Evrope beleži ove pretnje i uznemiravanje novinara i novinarki i njihovim porodica i zahteva hitnu reakciju nadležnih organa.

Saopštenje objavljeno na sajtu Saveta Evrope prenosimo u nastavku.

„Od 8. marta 2024. godine, Ana Lalić Hegediš i Dinko Gruhonjić, dva novinara i lidera Udruženja nezavisnih novinara Vojvodine (NDNV), primaju hiljade pretnji smrću putem društvenih mreža i e-pošte. Grafiti su takođe pronađeni na ulazu u Gruhonjićevu kuću u Novom Sadu. Neke od pretnji koje je Lalić Hegediš primala bile su seksualne i uvredljive prirode, dok su druge bile usmerene na NDNV zbog komentara koje je novinarka iznela na festivalu Rebedu 2023. godine u Dubrovniku.

Lalić Hegediš bila je pozvana da se pridruži panelu o nacionalizmu i izjavila je: „Za srpske vlasti, građani Vojvodine nisu dovoljno Srbi jer nisu nacionalisti i insistiraju na svom viševerstvu i višenacionalnosti“.

Novinar je izvestio: „Nakon završetka foruma i objavljivanja izveštaja o njemu na portalu Autonomija, počele su pretnje, kako meni lično putem društvenih mreža, tako i putem e-pošte NDNV-a“.

Dinko Gruhonjić, novinar i predavač na Novosadskom univerzitetu i programski direktor NDNV-a, takođe prima slične pretnje od 14. marta nakon objavljivanja video montaže sa isečcima iz njegovog nastupa na festivalu. Video je manipulisan tako da stvori utisak da se Dinko raduje što deli ime sa ustaškim zločincem Dinkom Šakićem.

Novinar strahuje za svoj život i život članova svoje porodice. Pored toga, 15. marta, stanovnik Novog Sada podneo je krivične prijave protiv Lalić Hegediš i Gruhonjića zbog optužbi za podsticanje rasne, verske i nacionalne mržnje i netolerancije na festivalu. Neki političari su ponovili uvrede u javnim debatama.

Tog dana, Aleksandar Vulin, bivši šef Službe za obaveštajno-bezbednosne poslove i osnivač Socijalističkog pokreta, javno je izjavio da je „Gruhonjića je gad koji živi od mržnje prema Srbiji“. 18. marta, Milenko Jovanov, visoki zvaničnik Srpske napredne stranke, adresirao je optužbe da „Gruhonjić hvali što se zove Dinko kao Dinko Šakić“ u parlamentu. Pored toga, 21. marta, grafiti su se pojavili na zidu Gruhonjićeve zgrade. Tekst je glasio „Večni dom, Dinko-Šakić, spreman si“ i potpisao se „Srpska Vojvodina“.

NDNV je prijavio pretnje Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal. 21. marta, mreža SafeJournalists i nekoliko organizacija za slobodu medija osudile su eskalaciju pretnji i nasilja u saopštenju, pozivajući javne funkcionere da se suzdrže od ciljanja medija i tražeći od srpskih vlasti da garantuju sigurno okruženje novinarima kako bi se stalo na kraj onome što su nazvali neprihvatljivom kulturom nekažnjavanja sistematskim istraživanjem napada i pritužbi“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare