Foto: Shutterstock

Potraga za crnim panterom koji je viđen u okolini Apatina se nastavlja. U portagama učestvuju policajci iz Apatina, lovočuvari "Vojvodinašuma" i radnici "Vodavojvodine". Za sada velika mačka nije pronađena. Nemanja Ivanović, načelnik Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine kaže za RTS da se definitivno ne nalazi kod šume u okolini Banje Junaković.

Potraga se nastavlja, ali velika mačka koja je navodno viđena u okolini Apatina i Banje Junaković nije još nađena. Korišćeni su i dronovi i termovizijske kamere.

Nemanja Ivanović, načelnik Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine kaže za RTS da se definitivno ne nalazi kod šume u okolini Banje Junaković.

„Pregledali smo je dva dana i sa termovizijskom kamerom i kamerom visoke rezolucije, sa dronom. Pregazili smo je peške i nismo naišli ni na jedan trag koja ukazuje da je ta životinja tamo“, kaže Ivanović.

PROČITAJTE JOŠ

Prema njegovim rečima, bračni par je snimio, ali sa velike udaljenosti.

„U konsultacijama sa profesorom Veterinarskog fakulteta i biolozima Pokrajinskog zavoda, ne može niko sa sigurnoću da tvrdi iz koje je grupe mačaka. Ne znamo ni da li je pripadnik veće vrste. Na samoj lokaciji na kojoj je snimljena, nasut je tucanik, pa nismo našli tragova, ni na drvetu nismo našli tragove grebanja, niko u okolini nije prijavio sumnjiv nestanak domaćih životinja. Nismo naišli na tragove načetih divljih životinja. Bilo šta sumnjivo da se pojavi, istog momenta krećemo. Sva oprema stoji u vozilima. Molimo građane da ne šire paniku. Nema potrebe za strahom, već dva dana nam niko ništa sumnjivo nije dojavio“, naglasio je Ivanović.

Prema njegovim rečima, nedelju dana stižu raznorazna svedočenja.

„U subotu u jedan sat je jedini opopljiv dokaz, odnosno snimak koji može da ukaže na to. Pre toga imamo samo svedočenja, možemo da verujemo građanima, ali u strahu su velike oči, nemamo nijedan opipljiv dokaz da bismo zaista poverovali“, istakao je Ivanović.

Napominje da su se biolozi zooloških vrtova bavili životinjama koje su u zarobljeništvu.

„Još mi se niko nije javio da se bavio velikim mačkama na otvorenom iz naše države“, napominje Ivanović.

Nema potrebe za bežanjem, dodaje, kad se uoči takva mačka.

„Suštinski, ono što sam pročitao takve životinje ne napadaju odrasle osobe. Niko vam ni sa sigurnošću ne može reći ponašajte se tako, jer ćete sigurno dobro proći. Ta životinja ako uopšte postoji nije nikoga ugrozila da bi se širila bespotrebna panika. Ono što sam ja pročitao je da se lagano udaljite korakom unazad, ne okrećite joj leđa, ne pravite nagle pokrete, malo podignite glas. To je ono što svako može da pročita na internetu“, zaključio je Ivanović.

BONUS VIDEO Potraga za panterom kroz apatinske šume

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare