Foto:BIRN.RS; shutterstock

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju dodelilo je oko 360 miliona dinara, odnosno oko tri miliona evra na konkursima za finansiranje nevladinih organizacija. Od toga, najveći deo, oko 308 miliona dinara (2,6 miliona evra), otišao je organizacijama koje nemaju kancelarije ili brojeve telefona, pokazuje istraživanje BIRN-a i Građanskih inicijativa.

Zajedničko za sve „sumnjive“ nevladine organizacije koje su dobile milione dinara javnog novca iz budžeta Rrepublike Srbije jeste da rezultati njihovih projekata nisu nigde objavljeni, niti su vidljivi efekti, objavio je BIRN.

Njihovo istraživanje pokazalo je da je u pitanju organizovana mreža nevladinih organizacija i udruženja građana, koje su mahom prijavljene na istim adresama i koja na konkursima za finansiranje projekata dobijaju najviše novca.

Istražujući organizacije koje su 2022. dobile najviše novca na javnim konkursima ovog Ministarstva, novinari BIRN-a otkrili su da je gotovo polovina otišla mreži osoba direktno ili indirektno povezanih sa Bojanom Lešovićem i Tatjanom Borojević. Njih dvoje su povezani sa najmanje 21 organizacijom koje su ukupno dobile oko 160 miliona dinara (1,j3 miliona evra).

Gotovo polovina ovih organizacija je dobila milione dinara i na konkursima Ministarstva 2021. godine.

Istraživanje BIRN-a i Građanskih inicijativa pokazuje da nema gotovo nijedne informacije o projektima i aktivnostima bilo koje organizacije povezane sa Bojanom Lešovićem i Tatjanom Borojević.

Ista je situacija sa pokušajima da se pronađu rezultati rada bilo koje organizacije koje su dobile najviše sume novca na konkursima Ministarstva za brigu o porodici i demografiju 2022. godine.

O projektima 41 najvećeg dobitnika, među kojima su sve organizacije povezane sa Lešovićem i Borojević, gotovo da nema javno dostupnih informacija.

Samo četiri organizacije imaju vebsajtove: Panacea Tatjane Borojevic, Centar za razvoj i saradnju Irene Borojević, Panonska inicijativa i Organizacija za podršku lokalnim inicijativama Aleksandre Tasić.

Na ovim stranicama, međutim, informacije nisu ažurirane, poslednje objave su stare godinama, pa tako nema informacija o projektima sprovođenim iz sredstava Ministarstva.

Na sajtu organizacije Irene Borojević, međutim, navedeno je da je sproveden zajednički projekat sa organizacijom Panonska inicijativa.

Organizacija Panonska inicijativa ima i stranicu na društvenoj mreži Fejsbuk, ali je poslednji post objavljen 2019. godine.

Na Fejsbuku i sajtovima lokalnih samouprava i medija moguće je naći po jednu objavu ili vest o projektima osam organizacija – za neke projekte se navodi samo da ih realizuju lokalne kancelarije za mlade, a za neke da ih sprovode zajedno organizacije koje su dobile novac od Ministarstva i lokalne kancelarije za mlade.

Vera Radaković, zastupnica jednog od ovih udruženja – Centra za edukaciju i usavršavanje – u kratkom telefonskom razgovoru sa novinarom BIRN-a, na rečenicu da je poziv u vezi udruženja građana koje vodi, pitala je “koje udruženje građana tačno?”.

Prema podacima poslovne baze podataka, ovo je jedino udruženje koje je ikada vodila. Pored udruženja, registrovana je i kao preduzetnica, te ima agenciju.

„Gospodine, ne mogu da Vam kažem ništa, ne mogu da razgovaram sad. Doviđenja, prijatno”, rekla je kao odgovor na pitanje kako se zove projekat za koji je dobila novac od Ministarstva za brigu o porodici i demografiji.

Pre toga je tražila broj telefona novinara rekavši da će se javiti, ali do poziva nije došlo do objavljivanja teksta.

Prošle godine je od ministarstva dobila 8,5 miliona dinara za projekat pod nazivom „Postojeće lokalne usluge kao podrška porodici”. Njena organizacija je novac dobijala i na konkursima 2014. i 2021. godine. Ona je 2021. za projekat „STOP porodičnom nasilju” dobila 28,86 miliona dinara.

Projekti za pomoć ženama: Ko je na gubitku?

Dok je 85 odsto novca koje je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju dodelilo 2022. godine raspodeljeno na 41 dobitnika o čijem radu gotovo da nema ni traga, preostalih 15 odsto dobilo je 75 organizacija.

Organizacije koje imaju istoriju rada i prepoznate su u oblastima kojima se bave, po pravilu su dobijale značajno manje sume novca – oko par stotina hiljada dinara.

Udruženje OKO iz Mladenovca dve godine za redom konkuriše za novac Ministarstva za brigu o porodici. Ideja udruženja je bila da žene iz sela Kovačevac razviju sopstveni posao i postanu ekonomski nezavisne.

Od Ministarstva su tražili 700.000 dinara za plastenike u kojima bi žene proizvodile povrće za prodaju na pijaci u Mladenovcu.

Ministarstvo im je odobrilo svega 140.000 dinara, samo 1.7 odsto novca koji je za sličan projekat dobila Todorović Božić.

„Na ovom placu bi moglo dosta plastenika da se postavi, ali oni (udruženje OKO) su jedva dobili sredstva i za ovaj, tako da smo mi jako srećni zbog toga“, kaže Slađana Damjanović na čijem placu je podignut plastenik.

Ministarstvo nije odgovorilo na pitanja BIRN-a o tome šta su ove organizacije uradile, da li su ispunile sve obaveze i na osnovu čega je odlučeno da se nekima od njih novac dodeljuje iz godine u godinu.

Bojan Lešović nije želeo da razgovara sa novinarom BIRN-a, niti je odgovorio na pitanja poslata mejlom, a Tatjana Borojević je u telefonskom razgovoru rekla da je van zemlje i da će odgovoriti na mail kada se vrati. Odgovor nije stigao do trenutka objavljivanja teksta.

Novinari BIRN-a su pitanja poslali na adrese 35 organizacija o čijim projektima i aktivnostima nisu mogle javno da se pronađu gotovo nikakve informacije, a na konkursima su dobile najviše novca – svima čiji su kontakti bili javno dostupni.

Niko nije odgovorio.

Detaljnije o ovom istraživanju BIRN-a pročitajte u tekstu na njihovom portalu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar