Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs, Twitter, Tanjug/STRAHINJA ACIMOVIC

“Tri meseca čekam da zakažem pregled kod gastroenterologa, a lekar u domu zdravlja me pita imam li vezu?”, “Operaciju mi nisu zakazali jer ‘nemaju salu’”, “Nema termina za neurološke bolesnike ni u jednoj ustanovi, sve je odavno ‘rezervisano’”, ređaju se komentari građana na objavu ministarke zdravlja Danice Grujičić, koja je na društvenoj mreži Tviter napisala da je “nedopustivo i neshvatljivo da pacijenti zakazuju preglede samo od 1. do 5. u mesecu”.

PROČITAJTE JOŠ:

Napore i trud ministarke Grujičić, da reši makar deo brojnih problema sa kojima se nosi srpsko zdravstvo, niko ne spori. Ipak, građani, kao i mnoge kolege, oglasili su se i burno reagovali na ministarkinu objavu, u pokušaju da joj objasne suštinu problema, koja nažalost ne leži u datumu zakazivanja pregleda, već u lošoj organizaciji rada, sve manjem broju stručnih kadrova u ustanovama, neopremljenosti bolnica…

“Nedopustiv je i meni neshvatljiv sistem u kom su pacijenti mogli da zakazuju preglede jedino od 1. do 5. u mesecu. Niko ne bira kada će se razboleti. Od 20. decembra počeće se sa zakazivanjem pregleda svakog dana”, napisala je ministarka prof. dr Grujičić.

Potom je usledilo desetine odgovora njenih pratilaca, među kojima su pacijenti, ali i kolege, zdravstveni radnici.

Jedna Milena napisala je da nije problem u datumu.

“Nije problem da li se zakazuje od 1. do 5., problem je što se termini popune čim se otvore. Za hitne postoji uput bez termina, kao i prioritetni uput. Za ‘hladne’ slučajeve su uputi sa terminom. Ovo je potpuno besmislena mera“.

Potom je izvesni Vladimir dodao:

“Poštovana doktorka, i da dozvolite zakazivanje bilo kog dana u mesecu, kod kog doktora da zakažemo kada ih nema, a samim tim nema ni termina. Konkretno u Šapcu 1 onkolog. Termin je nemoguća misija”.

Odgovor je usledio i od zdravstvenog radnika.

“Mislim da Vi uopšte niste upoznati kako funkcioniše rad u bolnicama. Ne radimo mi samo ambulantne preglede već imamo i hospitalizovane. Mi svi kao subspecijalisti radimo i specijalističke i subspec preglede jer nemamo dovoljno lekara“.

Pojedini su dali konkretno objašnjenje zašto sistem ne funkcioniše.

“Slažem se da treba omogućiti zakazivanje pregleda svaki dan. Ali, zakazivanje svaki dan ne znači ništa ako je termin pregleda za 2-3 meseca. Neophodno je rasteretiti sistem da je moguće zakazati pregled unutar 30 dana. Masa stvari se može rešiti na nivou doma zdravlja”.

Jedan roditelj zamolio je da se uvedu noćni pregledi za decu sa invaliditetom.

“Može li da se uvede noćni EEG za ometenu invalidnu decu na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu u BG? To je bilo za vreme Đukić- Dejanović, pa su ukinuli. Muke su to umoriti takvu decu da zaspu, a farmakorezistentni su. Roditelji pocrkaju emotivno i fizički”.

Zašto zakazivanje svakoga dana ništa neće promeniti?

“Pa zakazivanjem od 1. do 5. u mesecu popunjavali su se svi termini i dosta pacijenata i nije uspevalo da zakaže, nego je ostajalo za sledeći mesec. Pa sledeći. Tako da ne znam kako će pomoći zakazivanje svakog dana, ako nema termina, ni lekara”.

Čekaju i deca.

“Ni ja ne mogu da shvatim da smo čekali mesec dana da zakažemo alergo test na penicilin u Tiršovoj, a sada čekamo 2 meseca da nas pozovu da ga uradimo, i ne zna se kada ćemo doći na red?! Sestra nam reče da se ne sekiramo. Ima ih koji čekaju od marta?!?”.

Jedna Danijela pohvalila je ministarkin potez.

“Svaka čast! Nikad nisam uspela da zakažem pregled od 1.- 5. Često termini ne bi bili ni pušteni do tada, već pomereni do 10. Termini su igra mačke i miša. Ko ima vremena da svakodnevno kampuje u ambulanti može se nadati da će ugrabiti termin“.

Revoltiran komentar ostavio je izvesni Nenad.

“D. G., moj otac 87 godina, dementan. U Domu je izgubio naočare 7. 11., a ja sam čekao 1. decembra da bi mu zakazali očnog doktora za 24. januar. Usput ima kataraktu 80% pokriveno na jednom oku, a na drugom pritisak 27, kao i glaukom. Uplaćivao je poreze i doprinose 40 godina, goreo je posut benzinom na benzinskoj pumpi na poslu. I ovako“.

Za pregled kod određenih specijalista nikad nema termina, kaže jedna Boca.

“Nisu mogli ni od 1. do 5. u mesecu da zakažu jer navodno nema termina. Npr. ja nisam mogla da dobijem termin za neurologa, jer nema termina ni u jednoj ustanovi u celom Beogradu”.

Neurološki pacijenti nisu jedini koji čekaju i muče se.

“Kod gastroenterologa nema termina već tri meseca unazad, a na sondu se čeka i po 4 do 5 meseci. Samo kažem. Inače, lekar opšte prakse me je sva tri meseca kada dođem da tražimo termin, pitao jel imaš vezu”.

U slučaju operacija, situacija je slična kao i za preglede.

“Treba da operišem oba palca i na Banjici, a ne mogu da me prime. Kažu ‘nemaju sale za operacije’, pa da idem od ustanove do ustanove, a ako ništa ne uradim da idem privatno. Na moje pitanje koliko košta operacija, odgovor je od 2.000 do 3.000 evra po palcu. Ko je za to kriv? Jedva hodam.”

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar