Marija Stevanović, nastavnica engleskog jezika iz Trstenika koja je doživela nasilje na času, koje je snimljeno i objavljeno na društvenim mrežama, nalazi se na listi nastavnika koji su bodovani za tehnološki višak. Slučaj sa učenicima Tehničke škole još nije okončan, jer se onaj koji joj je izvukao stolicu ne pojavljuje na sudu. Navodno, policija ne može da ga pronađe.

Slučaj Marije Stevanović Tehničke škole iz Trstenika pokazao je praktično kakve sve manjkavosi postoje u zakonodavno-društvenom sistemu Srbije. Ne samo  što je preko društvenih mreža ona nastavnica prikazana javnosti kao neko kome se učenici podsmevaju i traumu koju je dožvela nakon toga, već što i sam  proces nije okončan. Iako se u februaru vratila na posao, ovaj slučaj nije puno odmakao. Tu ne prestaju problemi ove nastavnice koja se pojavila na listi za tehnološki višak.

Na pitanje novinara N1 dokle se stiglo sa slučajem i šta je sa učenicima, Marija Stevanović je pojasnila da učenik koji je bio  punoletan u trenutku izvršenja dela je priznao krivicu i njemu je izrečena mera pojačanog vaspitnog nadzora.

– Ova dva koji su bili maloletni, protiv njih se vodio slučaj u Kruševcu pred Višim sudom za maloletnike i do dan danas učenici se nisu pojavili da bi im se izrekla kazna. Koliko znam Živković (Nemanja, učenik koji joj je izmakao stolicu) je u međuvremenu postao punoletan, u martu, njemu sledi krivična, jer je napravio par krivičnih dela, ali on se ne pojavljujue pred sudom – rekla je Stevanović.

Ona je zamolila građane Srbije koji imaju saznanja gde se nalazi Nemanja Živković da jave u ponedeljak najbližoj policijskoj stanici, da ga privedu, i da se stavi tačka na taj slučaj.

Na pitanje zašto se odlučila za ovakav javni apel, nastavnica je odgovorila da su joj u sudu rekli „vidite, snađite se preko advokata da ih dovedete pred sud“.

„Sud je nemoćan“, ocenila je Marija Stevanović.

Kaže da ne može da veruje da sve traje devet meseci i da izbegavaju nešto što moraju da urade.

Marija Stevanović kaže da radi u dve škole od 2001. godinhe i da je bilo u najavi da će se naći na spisku za tehnološki višak, a na pitanje N1 da li je moralno da se posle svega što je doživela, nađe na tom spisku kaže: Ko još u Srbiji razmišlja o moralu, svako gleda sebe. Mi smo samo izvršioci.

Prilog pogledajte na početku ove vesti.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO: Marija Stevanović, profesorka iz Trstenika: Prosvetarima status službenog lica

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare