Učenje kod kuće Foto:shutterstock

Đaci osmog razreda će 27, 28. i 29. juna polagati malu maturu - testove iz srpskog jezika, matematike i kombinovani test. Upis u srednju školu zavisi od rezultata na ovim testovima, pa će mnogi roditelji posegnuti i za privatnim časovima. Ipak, to neće moći da priušti baš svako, pošto dvočas iz onih najpotrebnijih predmeta - srpskog i matematike košta od 1.000 do 1.500 dinara. Mnogima će biti potrebno barem 10 časova, kako bi supeli da upišu željenu školu i tako dolazimo do cifre od barem sto evra za pripremu. Ako neko uzima časove iz dva ili više predmeta, to je već cifra od koje može da zaboli glava.

Istražili smo ponudu i sudeći po oglasima ni studenti ni iskusniji profesori neče podučavati vaše dete za manje od 1000 dinara po dolasku.

„Držim časove srpskog jezika za učenike osnovnih škola: obrada nastavnih jedinica po školskom programu, priprema za kontrolne zadatke; pomoć u pisanju domaćih zadataka, sastava, pismenih zadataka. Pripremam osmake za polaganje završnog ispita iz srpskog jezika (mala matura). Priprema prati zbirku zadataka za završni ispit uz dodatne zadatke koje pripremam za svakog učenika. Časovi se trenutno odvijaju onlajn (video-poziv preko viber-a, whatsapp-a). Cena časa od sat vremena je 1000 dinara. Mogućnost organizovanja časa u trajanju od sat i po vremena – cena 1500 dinara. Za sve dodatne informacije – pozovite me ili mi pošaljite poruku“, jedan je od oglasa na koji smo naišli.

Pozvali smo profesorku Draganu koja je dala taj odglas, a koja nam je rekla da već ima zainteresovanih đaka i učenika.

„Polako se zagreva. Trenutno imam jednu učenicu, ali biće tu još posla. Uglavnom se ljudi raspituju kako bi napravili svoju računicu. Prava najezda će biti od aprila“, kaže naša sagovornica.

Matematika je jedan od većih izazova ua buduće srednjoškolce.

„Master profesor matematike sa radnim iskustvom i iskustvom u pripremanju učenika za malu maturu . Pripreme za malu maturu su individualne i organizovane na način da se pored zbirke rade i dodatni zadaci potrebni za potpuno savladavanje gradiva“, naišli smo na oglas profesora iz Beograda Igora Bajića.

„Matematika je za mnoge đake veliki izazov, ona zahteva poseban talenat. Sa nekima je potrebno mnogo truda, to su učenici koji kod mene uzimaju i po 15-20 časova za pripremu“, objašnjava Igor. Njego dvočas košta 1.000 dinara.

U okviru kombinovanog testa, đaci polažu i hemiju, a to je jedan od predmeta za koji je đacima najčešće potrebna pomoć.

„Časovi hemije za osnovce i buduće srednjoskolce, uz dodatni materijal za vežbanje i obnavljanje. Student sam zavrsne godine Tehnolosko-metalurskog fakulteta, smer biohemijsko iznenjerstvo i biotehnologija. Časovi se odrzavaju na vašoj kucnoj adresi na teritoriji Beograda ili online (putem zoom platforme) po dogovoru, cena dvočasa (90 minuta) je 1000 dinara“, jedan je od oglasa.

Mladi student po imenu Darko rekao nam je da su mu časovi dodatan izvor prihoda i da ima posla.

„Ja sam još i jeftin. Mislim da znanje nije dovoljno cenjeno, ova cena nije ništa, trebalo bi i skuplje naplaćivati časove“, polu u šali, a polu iskreno, rekao je Darko.

Roditelji pred nervnim slomom

Dalibor Ristić iz Beograda ima ćerku Tijanu, koja završava osmi razred, za sada nisu krenuli sa privatnim časovima, ali misli da će to biti neizbežno.

„Sačekaćemo još malo, da vidimo gde su slabosti i za šta će časovi biti stvarno najpotrebniji. Mislim da će od od sredine aprila to doći na dnevni red. Ipak, znam neke roditelje iz Tijaninog razreda koji su već počeli sa čavima, već dižu tenzije“, kaže nam otac buduće gimnazijalke.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare