Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Škola su dobile uputsva u kojima se traži da se ulažu žalbe na presude kojima bi zaposlenima trebalo da se isplate sve zaostale zarade i dugovanja. Takav dopis naljutio je prosvetne radnike, a konačno je stigao i kratak odgovor Ministarstva prosvete.

„Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dopisom je podsetilo direktore škola da u postupcima pred sudom koriste sve Ustavom i zakonom predviđene pravne lekove – žalbe i revizije“, navodi se u odgovoru nadležnog Ministarstva koji je prosleđen našoj redakciji.

Prethodno su prosvetari iskazali svoje jasno nezadovoljstvo ovakvim stavom Ministarstva prosvete. Najavili su i izlazak na ulice.

Povodom pisanih uputstava Ministarstva prosvete školama, da sve presude, prema kojima se škole obavezuju da zaposlenima isplate neisplaćene zarade i dugovanja, vraćaju i da na njih ulažu žalbe drugostepenoj instanci i traže reviziju, oglasila se i Unija sindikata prosvetnih radnika.

Govoreći za portal Nova.rs, učiteljica i predstavnik Unije, Vesna Jerotijević, pojasnila je o čemu se tačno radi.

„Unija sindikata prosvetnih radnika je prva uočila problem i prva je želela problem da reši. Zaposlenima treba da se isplate nadoknade za topli obrok i regres i da se sve to završi bez sudskih troškova. Ministarstvo prosvete je na vreme bilo upoznato i upozoreno šta će se desiti. Međutim, oni su imali neku drugu politiku, koja ih je, očigledno, sada dovela u veliki problem i sada, pošto su došli u nepovoljnu situaciju zbog svoje tvrdoglavosti, odbijaju tužbe i žale se u cilju „zaštite imovinskih prava i interesa“. Čija to prava i interese treba da štite direktori škola ako ne zaposlenih u prosveti koji su oštećeni“, upitala se Jerotijević.

Predstavnica Unije sindikata navodi da će prosvetni radnici ostati pri svom stavu a da će dugovanja prema učiteljima i nastavnicima morati da se namire.

„Unija će apsolutno ostati pri tome da se tužbe ne povlače i da se svi dugovi do kraja isplate. Ono što se duguje, mora da se plati. Naš odgovor na njihov odgovor je nova vrsta tužbi, a to su tužbe za prekovremeni rad, gde određen procenat kolega koji su prekovremeno radili, nije uopšte plaćen za svoj rad“.

Kao odgovor na ove ali i brojne druge probleme sa kojima se prosvetni radnici u Srbiji suočavaju, Jerotijević najavljuje veliki protest koji je zakazan za sredinu marta.

„Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije ima veliki protest 17. marta u Beogradu, na kom ćemo, između ostalog, govoriti i o ovoj temi. Naravno, govorićemo i o svim temama koje su veliki problem – odnos prema prosvetnim radnicima, povećanja koja su minimalizovana i naravno odnos Ministarstva prosvete prema sindikatima. Naša komunikacija je uvek jednosmerna, upućena je samo od nas prema njima. Zbog te jednosmerne komunikacije, 17. marta će biti blokirana dvosmerna ulica prema Ministarstvu, pa da vidimo. Srž problema je nedostatak komunikacije“, ističe Jerotijević.

Navodi i da Unija nema poverenja u Ministarstvo prosvete zbog ranijih izneverenih očekivanja.

„Niti jedna tačka sporazuma, koji smo još ranije sa Vladom Republike Srbije potpisali, nije ispunjena. Nisu isplaćene svetosavske nagrade, nije isplaćena kratkoročna pomoć, nisu nas uzeli u razmatranje kada je u pitanju pisanje nastavnih planova i programa. Kako da sada očekujemo drugačiji ishod“, rekla je predstavnica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, uputivši jaku poruku Ministarstvu prosvete.

„Mi nećemo odustati. Naša poruka je da će sva dugovanja prema prosvetnim radnicima morati da budu isplaćena. Zaštitićemo sve kolege koje su sudskim sporovima oštećene.“

Ipak, veruje da će prosvetari imati bolju komunikaciju sa nekom drugom administracijom ministarstva koje trenutno predvodi Branko Ružić.

„Možda neko buduće Ministarstvo prosvete bude imalo više sluha za naše probleme. Verujem da će imati zdraviju politiku prema prosvetarima“, zaključila je Jerotijević.

Bonus video: Da li je u školama sve pod kontrolom

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar