Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici izmenjenu i dopunjenu Odluku o obrazovanju Fonda za mlade talente Republike Srbije kojom je predviđeno da Fond sledeće sedmice raspiše Кonkurs za dodelu nagrada učenicima srednjih škola za postignute uspehe na priznatim takmičenjima u zemlji i inostranstvu u toku kalendarske 2022. godine.

Po Кonkursu, koji će biti otvoren do kraja oktobra, nagrađuju se učenici srednjih škola koji su osvojili jednu od prve tri nagrade na priznatim takmičenjima, a nagrade su u iznosu od 20.000 do 200.000 dinara, u zavisnosti od osvojenog mesta i ranga takmičenja.

Na sednici je usvojen Predlog zakona o Završnom računu budžeta Republike Srbije za 2022. godinu prema kojem ukupni prihodi i primanja ostvarena po osnovu prodaje nefinansijske imovine budžeta Republike Srbije za 2022. godinu iznose ukupno 1.746.095.321.490 dinara.

Ukupni rashodi i izdaci za nabavku nefinansijske imovine budžeta Republike Srbije za 2022. godinu iznose 1.759.683.550.831 dinara, dok je fiskalni deficit 233.511.101.193 dinara.

U strukturi ukupno ostvarenih prihoda i primanja najveći procenat se odnosi na porez na dodatu vrednost u iznosu od 45 odsto, zatim akcize koje iznose 19 odsto i neporeski prihodi i primanja od prodaje nefinansijske imovine koje u strukturi učestvuju sa 13 odsto.

Ukupan javni dug Republike Srbije, na nivou centralne države, na dan 31. decembar 2022. godine, iznosio je 55,1 odsto BDP. Tokom 2022. godine, došlo je do smanjenja učešća javnog duga u BDP-u na centralnom nivou vlasti sa 56,5 odsto, koliko je iznosilo na kraju 2021. godine, na 55,1 odsto.

PROČITAJTE JOŠ:

Članovi Vlade usvojili su Odluku o utvrđivanju mera zaštite, granica zaštićene okoline i mera zaštite zaštićene okoline arheološkog nalazišta Caričin grad, nepokretnog kulturnog dobra od izuzetnog značaja.

Arheološko nalazište Caričin grad predstavlja jedini utvrđeni grad koji je u prvoj polovini 6. veka, kao zadužbina ranovizantijskog imperatora cara Justinijana (527-565), izgrađen iz temelja u vizantijskoj provinciji iz koje je car potekao. Sačuvani i istraženi ostaci utvrđenja i objekata na arheološkom nalazištu i u njegovoj neposrednoj okolini, izvanredan su arhitektonski primer ranohrišćanske civilizacije nastale na tlu severnog Ilirika.

Takođe, na sednici Vlade usvojena je i Odluka o utvrđivanju mera zaštite, granica zaštićene okoline i mera zaštite zaštićene okoline spomenika kulture crkve sv. Ahilija u Arilju, nepokretnog kulturnog dobra od izuzetnog značaja.

Manastir Arilje leži na zaravni, izdignutoj iznad prostranih dolina reka Moravice i Rzava, oko koje se tokom 19. i 20. veka razvila savremena varošica Arilje, sedište istoimene opštine.

Obuhvata parohijsku crkvu posvećenu sv. Ahiliju, najznačajniju sačuvanu građevinu nekadašnjeg episkopskog/mitropolijskor manastira, arheološke nalaze – ostatke srušenih manastirskih zgrada i obziđa podizanih od kraja 13. do 17. veka, kao i starijih zdanja, antičkog svetilišta i manastira iz vizantijskog vremena.

BONUS VIDEO: Predsednik obilazi Srbiju, naprednjaci dele poklone: Da li je počela izborna kampanja? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar