Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs/Shutterstock

Oliveru Radosavljević, nastavnicu iz Osnovne škole "Đorđe Jovanović" u Selevcu kod Smederevske Palanke učenica je prošle godine posekla nožem po glavi, nakon što su zajedno na hodniku prošle kroz zadatke koje je trebalo spremiti za pismeni.

Ova prosvetna radnica godinu i po dana kasnije, hrabro, ruku pod ruku sa svojim kolegama snažno govori NE nasilju nad zaposlenima u školama i učestvuje na protestu koji je održan u Beogradu.

Olivera Radosavljević Foto:Nova.rs

Priča počinje u februaru 2021. godine, kada se desio horor koji Olivera neće moći da zaboravi.

„Tu učenicu sam videla tek četvrti put u životu. Pohađala je nastavu onlajn. Pozvala sam je da radi pismeni zadatak, s obzirom da je samo tada i dolazila u školu. Sve je delovalo potpuno normalno i ona je došla. Dok sam ja objašnjavala zadatke, ona je izvadila nož koji je ponela od kuće i posekla me po glavi“, kaže Radosavljević.

U trenutku incidenta koji se dogodio u hodniku škole, nije bilo nikoga.

„Ona je pobegla, a ja sam otišla po pomoć. Kolege su me odvele u bolnicu, a potom i u policiju. Onda je škola preduzela sve neophodne mere“, navodi naše sagovornica.

Dodaje da je sudski proces gotov, a učenica je kao kaznu dobila manju ocenu iz vladanja i pokrenut je vaspitno-disciplinski protiv nje.

„U trenutku kada se to desilo, devojčica je bila osmi razred, a sada je upisala i srednju školu. Ja sam nastavila da radim po povratku sa bolovanja, Na sudu je utvrđena njena krivična odgovornost i ono što je ostalo, a što nije ispunjeno, jeste da škola pokrene postupak za utvrđivanje krivične odgovornosti roditelja“, kaže Radosavljević.

Sagovornica portala Nova.rs kaže da prosvetni radnici prolaze kroz teške trenutke, kao i da se njoj svaki put vrate slike svega što je preživela, kada dođu vesti, poput one iz Trstenika.

PROČITAJTE JOŠ

„To je trauma koja je ostavila traga i biće tu verovatno ceo život. Od ovog protesta očekujem da se naš status konačno poboljša. Možda ne danas, ali krenuli smo i borićemo se, pre svega za svoje dostojanstvo“, podvlači Radosavljević.

Njoj i ostalim kolegama podršku na protestu pružila je i Darinka Bajkić, koja je dok se u školi „Đorđe Jovanović“ dešavao haos, obavljala funkciju odeljenskog starešine učenici koja je posekla Oliveru.

Darinka Bajkić Foto:Nova.rs

„Ono što Olivera nije rekla jeste da je profesor matematike kojeg đaci obožavaju. Učenica koja je to uradila, bila je jedina koja je pratila nastavu na daljinu. Roditelji su to tražili zbog njenog zdravstvenog stanja“, navodi Bajkić.

Dodaje i da je otac devojčice zaposleni u školi, koji je nakon incidenta Oliveri poslao samo jednu poruku.

„Roitelji su iskoristili sve moguće veze da se slučaj banalizuje i zataška“, kaže Bajkić i navodi da su Oliveri koja se tek vratila sa bolovanja iz škole zamerali što nije uspela da se prilagodi novom  dnevniku, kao i da su joj to spočitavali.

Pored svega, Olivera je samohrana majka, koju je zadesila i smrt muža.

„Mojoj koleginici je prvog aprila umro muž, a 19. je rodila devojčicu koja nikad nije upoznala svog tatu. Ne daj Bože da je nož otišao samo centimetar dalje, mogao je da je teže povredi ili ubije“, priča Darinka.

Sagovornica našeg portala kaže i da je većina kolega podržala Oliveru.

„Mnoge stvari su otišle u smeru u kom nije trebalo. Gledalo se na svaki načim da se okrivi moja koleginica“, navodi Bajkić dodajući da im je rečeno da je devojčica u policiji rekla da je od roditelja tražila pomoć, koju, ispostaviće se, nije dobila.

Podsetimo, protest pod nazivom “Za dostojanstvo profesije!“ održan je danas na Trgu Nikole Pašića, a povodom poslednjeg slučaja nasilja prema prosvetnoj radnicii koji se dogodio u Tehničkoj školi u Trsteniku. Đaci su tada posramili i izmaakli stolicu svojoj nastavnici engleskog.

BONUS VIDEO: Preokret u aferi u Trsteniku: Otac jednog od nasilnika zapretio da će tužiti Tehičku školu ukoliko mu izbace sina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare