Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Trogodišnjem dečaku Kosti Leševiću odobrena je medicinska pratnja, koja mu je neophodna kako bi bezbedno stigao u Ameriku na dijagnostiku i lečenje.

„Imamo dva slučaja, Kostu i Veljka. Pratnja je odobrena za obojicu, rešenja će sutra dobiti roditelji preko fonda. Za obojicu će biti potreban poseban transport i to će koštati oko 300 hiljada evra“, rekla je večeras u emisiji Hit tvit na TV Pink direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić, prenosi N1.

Kosta ima veoma retku mutaciju gena, po dosadašnjim saznanjima prvi je u svetu, a u Srbiji nema dovoljno mogućnosti za poboljšanje njegovog zdravstvenog stanja. On bi 28. jula trebalo da otputuje u Ameriku na dijagnostiku i lečenje.

Advokatica Marina Mijatović rekla je ranije danas da su podneli zahtev i RFZO da mu se odobri medicinska podrška.

„Mi smo se obratili prvo Institutu (za majku i dete) zahtevom da oni prihvate da se uradi procena koji bi lekar bio potreban da se ide sa detetom. Put je dug, potrebna je medicinska pratnja, jer ne znamo kako će dete da reaguje u toku puta, hteli smo da se uradi procena, da se da mišljenje na te okolnosti i šta je od medicinskih sredstava. Institut bi trebalo da da podršku, odobrenje i da se podnese zahtev za finansijski deo podrške RFZO. Problem je taj formalno pravni momenat, uslovi gde mi uz taj zahtev moramo da predamo i određeni obrazac“, objašnjava ona.

Kostini roditelji su naveli da ih je Institut za majku i dete dr Vukan Čupić odbio i da ne mogu da im obezbede medicinsku pratnju koja je Kosti neophodna kako bi bezbedno stigao u Ameriku.

„Mi smo dobili potvrdni odgovor iz klinike u SAD da Kostina dijagnoza nije prava, da se Kosta ne uklapa totalno u tu dijagnozu, koju su dali na Institutu doktori. Kada smo predali zahtev Institutu, jer Kosta ima epilepsiju, ima mnogo propratnih sipmtoma, ne bismo smeli da uđemo u avion bez medicinske pratnje, oni su nestali, nisu hteli da nas prime na razgovor, posle 2,3 dana nas zovu i kažu da dođemo po formular, kada smo došli upućuju nas na sekretaricu direktora koja nam predaje papir i to je to. To nije bilo konzilijarno mišljenje koje je trebalo da bude, nego sažetak bolesti“, objašnjava Kostina majka Nevena za N1.

***

BONUS VIDEO – Učiteljica Dina i đaci OŠ „Rade Končar“ umesto poklona za 8.mart sakupili novac za bolesnog dečaka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar