Foto: Dimitrije Nikolic/ATAImages, Nova

Prošle su tri nedelje od masovnog ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar“, i tek nešto manje od zločina u mladenovačkim i smederevskim selima. Državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek kaže za RTS da je 11 ranjenih i dalje na bolničkom lečenju. Dečak koji je zadobio povrede kičme verovatno će nastaviti lečenje u Čikagu, a država će snositi troškove.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek rekao je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a da se 11 ranjenih u masovnim pucnjavama u OŠ „Vladislav Ribnikar“ i u okolini Mladenovca i Smedereva još nalazi na bolničkom lečenju.

„Na Institutu za majku i dete je pacijent koji ima ozbiljne komplikacije zbog povrede vratne kičme i on će verovatno nastaviti lečenje u Čikagu – spremamo dokumentaciju i država će snositi sve troškove“, rekao je Đerlek.

Pročitajte još:

Kako objašnjava, svi pacijenti su imali politraume i morali su da narave prioritete prilikom zbrinjavanja. U KBC Zemun je pacijent sa ortopedskim problemima, dok je devetoro ranjenih u Urgentnom centru. Svi su stabilno i van životne opasnosti.

U najtežem stanju su pacijent (1997) kome je odstranjen bubreg, a očekuje se i intervencija na krvnim sudovima, zatim pacijent (1972) sa povredom grudnog koša koji očekuje ortopedsku operaciju. Devojci (2005) koja je zadobila dve prostrelne rane je odstranjen bubreg, njoj je povređena jetra i imala je operaciju debelog creva. „Očekujemo još operacija kako bismo je osposobili za puštanje kući“, rekao je Đerlek.

Pročitajte još:

Ističe da će biti potrebno mnogo vremena da se svi pacijenti oporave, da sledi rehabilitacija, kao i da će biti potrebna psihosocijalna podrška.

„Ovako stresne situacije koje niko nije očekivao ostavljaju ozbiljne posledice po mentalno zdravlje – na roditelje, učenike, nastavnike, siguran sam da ćemo obezbediti kvalitetnu zdravstvenu uslugu za sve koji su ovo doživeli“, rekao je Đerlek.

VIDEO Kako izgleda povratak u „Ribnikar“? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare