Tačno 292 dana trajali su radovi u Glavnoj ulici u Zemunu. Bilo je muka i vozačima koji su morali da kruže oko Zemunskoj keja, ali i pešacima koji su hodali po busama i rupama, sve dok rekonstrukcija konačno nije završena. Iako se "oteglo", Zemunci su zadovoljni, a posebno šahtovima koje su u ravni sa asfaltom, što, kako kažu, u Beogradu i nije praksa, zbog čega vozilo "skakuće". Ali, uvek ima i ono "ali", pa su tako pronašli i određene zamerke.

Rekonstrukcija Glavne ulice u Zemunu počela je 25. aprila prošle godine. Iako je rok za završetak posla bio 300 kalendarskih dana, ulica je ipak puštena za saobraćaj nešto ranije odnosno posle tačno 292 dana od otpočinjanja radova.

Zemunci su jedva dočekali da vide kako će, nakon radova, izgledati njihova glavna ulica.

Kada je puštena u saobraćaj, u prvi mah bili su zadovoljni i vozači i pešaci.

Sada posle nekih dvadesetak dana, građani su uočili nešto što im, možda, predstavlja najveće iznenađenje – šahtovi su u ravni sa asfaltom, zbog čega se i hodanje i vožnja obavlja poptuno neometano.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Neko od njih podelio je svoje oduševljenje na nekadašnjem Tviteru, a sadašnjoj društvenoj mreži X.

„2024. godina, iskreno oduševljen činjenicom da su, u renoviranoj Glavnoj ulici u Zemunu, šahtovi ‘u nivou’.

I drugi korisnici, naravno, uz malu ironiju, uključili su se u komentarisanje, priznajući da stvarno ne pamte kada su poslednji put u Srbiji videli šahtove u ravni sa asfaltom.

„Znači- sve se može kad se hoće“, dodaje drugi korisnik uz malu ironiju.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

A ima i onih „opreznih“ koji podsećaju da se ne treba prerano radovati.

„Video sam kad su radili, stavljali su ojačanja, drugačiji su šahtovi nego inače. Ali ja više volim da kažem – još uvek su u nivou“, jedno je od upozorenja.

Međutim, čuju se i glasovi onih koji su već imali iskustva sa „građevinskim i putarskim čudom da su šahtovi u nivou“.

„Isto tako je bilo kad su pustili rakovički, pre dve godine, ja se iskreno bila šokirala. Ali, par meseci kasnije….uleglo sve. Lik je pre neko jutro polomio točak“,  upozorava jedna korisnica ove društvene mreže.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Naravno, građani podsećaju i koliko su dugo trajali radovi.

PROČITAJTE JOŠ:

„Pa za godinu dana koliko su radili tih 300 metara ulice, trebalo bi podno grejanje da ima ulica“,  ocenjuje jedan korisnik.

„Da vidimo dokle će da traje“

Ekipa portala Nova.rs prošetala je glavnom zemunskom ulicom, a građani koje smo zatekli u šetnji kažu da su prilično zadovoljni kako je „sve isplao na kraju“.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Bogu dragom hvala, nek su konačno završili. Oteglo se prilično, u jednom trenutku sam posumnjala da će se radovi u skorijoj budućnosti završiti. Međutim, skarabudžiše oni to fino, na oko lepo izgleda, još da vidimo koliko će nam trajati“, iskrena je Beograđanka Radica.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

I drugi pešaci hvale izgled Glavne ulice, međutim Miroslav iz Zemun polja je pronašao jednu grešku.

„Ako se sagnete, uočićete da staza namenjena slepim i slabovidim osobama nije u istoj liniji. Znači, prekida se na jednom mestu i umesto tu da se nastavi, ona je otpočeta malo sa strane. Srećom pa je pravac i dalje isti. Samo kad nije kao u Vojvode Stepe na Voždovcu, staza za slepe ide direktno ka banderi. Bože me sačuvaj“, kaže naš sagovornik.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Svakako, moramo priznati da za sada ulica ne izgleda loše. Jer, setimo se rekonstrukcije Trga i vađenja famoznih kocki p onekoliko puta zbog propadanja i greški radnika.

Ovde makar nema tih problema. Za sada.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

BONUS VIDEO: U Glavnoj u Zemunu tek pušten saobraćaj, a stižu najave za njeno povremeno pretvaranje u pešačku zonu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare