Foto: SviatlanaLaza / Shutterstock, privatna arhiva

S obzirom da je do 8. marta ostalo još nekoliko dana, vrtićke i školske viber grupe u kojima su prisutni samo roditelji, uveliko su bombardovane predlozima šta kupiti učiteljicama i vaspitačicama za Dan žena, kao i koliko para izdvojiti za taj "poklončić" koji uglavnom i ne bude tako jeftin. Obično jedan roditelj preuzima odgovornost za anketiranje ostalih u grupi, pa se na osnovu svih odgovora odluči – da li kupiti kožni novčanik, parfem, brendiranu torbu, luksuzni buket cveća u kombinaciji sa slatkišima, razne vaučere na 10.000 dinara i više... Bilo kako bilo, hteli to ili ne, ovaj "neobavezni" izdatak roditelje košta i više nego što misle. Zato je jedna majka Mirjana iz Barajeva odlučila da ove godine "preseče" i da sama sa svojom decom napravi poklone za vaspitačice, a ne da daje 4.000 dinara koliko joj je traženo.

Mirjana je majka troje mališana od pet, četiri i dve godine. Svo troje idu u vrtić u različite grupe i svi imaju po dve vaspitačice, osim najmlađe Sare koja ih ima četiri. Od nje je traženo da da po 500 dinara za svaku vaspitačicu.

„Znači, to je 1.000 dinara za obe vaspitačice samo za jedno dete. Ista suma je predložena i u drugim grupama, znači još 1.000 dinara za vaspitačice od drugog deteta i pošto Sara ima četiri vaspitačice, za njih bi trebalo da dam 2.000 dinara. Sve zajedno 4.000 dinara“, priča nam ova mama.

Foto: Privatna arhiva

Kaže da vaspitačice zaista zaslužuju znak pažnje, ali u pravom smislu rečeno znak pažnje, a ne kožnu torbu od 10.000 dinara.

„U moje vreme se poklanjalo karanfil u celofanu i ram za slike ili mala činija u obliku delfina ili rol on, dezodorans, a čestitka ili crtež bio je obavezan. Šta je ovo danas, pobogu? Sigurna sam da vaspitačice uopšte ne gledaju 8. mart tim očima, šta će dobiti, nego na koji način im je ukazana pažnja. Nisu vaspitačice krive, to tako žele roditelji, zapravo, one majke koje iniciraju sakupljenje nerazumno velikih suma, koje se nude da na sebe preuzmu kupovinu i koje, pored svega, 8. marta pošalju učiteljici i vaspitačici dodatni, lični, najčešće veoma skup poklon. Sve to rade s predumišljajem, očekujući povlastice za svoje dete, bilo da je reč o posebnom tretmanu u vrtiću ili o poklanjanju ocena i drugim pogodnostima u školi2, objašnjava naša sagovornica.

Foto: Privatna arhiva

Mirjana je, ogorčena porukama u grupi, odlučila da sama sa svojom decom osmisli i napravi poklone za vaspitačice. Otišla je kod Kineza, kupila samolepljive stikere, dugmiće, vezice, štapiće, sve što je mogla da nađe, a što joj se učinilo savršenim za pravljenje poklona.

„Tek smo jednoj vaspitačici napravili poklončić koji je, verujte, predivan. Napravili smo ram za slike od šarenih štapića, čačkalica, pa smo ubacili dugmiće, dete je našlo neke cvetiće, pa smo ih zalepili, pa žuto lišće… Ma prelepo. I u ram smo stavili njihovu zajedničku fotografiju sa vaspitačicama. I kupićemo praline ili možda cvet i to je to. Šta fali ovom poklonu?“, pita se Mirjana.

Foto:Privatna arhiva

Tata predložio kupovinu stana vaspitačici 

Jedna mama je pre nekoliko dana objavila na Tviteru printskrin poruke iz viber vrtićke grupe u kojoj je tata jedne devojčice napisao da „ne razmišljaju mnogo, nego da vaspitačici kupe stan“. Njemu su se smučile megalomanske želje ostalih roditelja.

„Ja sam mislio ovako. Da svi udružimo sredstva u jednoj banci i primamo platu na istom mestu, i onda da podignemo stambeni kredit i kupimo dve garnisere (garsonjere) – jednu za direktorku, a drugu za razrednu. To će svakako da im ostane večna uspomena na nas i mi ćemo narednih 30 godina biti vezani jedni za druge. Možemo da pitamo i decu šta misle o tome, a možda nema potrebe, složićete se. Molim vas da iznesete svoje predloge“, napisoa je ovaj duhoviti tata.

Mnogi roditelji nadovezali su se na tvit ovog tate, pišući da kako je zaista krenulo, vaspitačicama će se za 8. mart kupovati nekretnina.

„Predložiću da joj za sledeću godinu kupimo garažu, da kompletiramo“, „Bez BgH2O joj ne izlazite pred oči od sramote“, „Gledajte nešto ne baš tako skromno, a na kredit od nekih 20 godina. Tako ćete ostati povezani još dugo, dugo vremena…“, „Dovoljno je i struju da joj platite“, „Muka mi je od ove srampte“, ovo su samo neki od komentara.

Jedna mama je dodala da je sve toliko otišlo dođavola, da su roditelji dece sa kojima ide i njeno, prošle godine kupili vaspitaču poklon „da se ne bi osećao uvređeno“.

„Mi imamo učitelja. Ali su se pametne keve setile da i njemu kupuju poklon jer mu je rođendan 9. marta. Zamislite kako je njemu kad uđe u zbornicu, sve učiteljice sa poklonima. Užas. Uvredljivo je kupovati vaspitačicama i učiteljicama kožne torbe, kaiševe, brendirane novčanike i obuću, skupe parfeme i vaučere od 15.000-20.000 dinara. Mame su izgubile kompas, a uskoro će čitava stvar da se otrgne kontroli, jer će za koju godinu i one kojima se pokloni nose s pravom početi da očekuju sve više“, napisala je jedna mama.

Foto: SviatlanaLaza / Shutterstock

Samo čestitka i ništa više

Vaspitačica jednog vrtića u Beogradu kaže za naš portal da joj je najdraže kada od đaka, povodom Dana žena, dobije crtež. Žao joj je, pak, što se roditelji troše jer na neki način ispada da su u obavezi da nešto kupe, a nisu.

„Žao mi je što dolazi do ovoga, godinama unazad slušam kako se sakupljaju pare, a nema razloga. Meni je najlepši poklon crtež od mog deteta ili neka lepa posveta, da mi pokažu da su naučili neko slovo, da nacrtaju zvezdu ili krug, ništa više. Svakako, hvala svim roditeljima, ali nema potrebe da se mi, vaspitačice, zbog toga osećamo loše“, kaže naša sagovornica.

BONUS VIDEO: Roditelji se žale na praksu naplate parkiranje kod vrtića, šta kaže Parking servis

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare