Aleksandar Vučić Foto: Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon sastanka sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i potpisivanja memoranduma, rekao je da je molio Makrona za saradnju u oblasti nuklearnih programa jer "Srbija za deset godina neće imati električnu energiju, ako ne koristi nuklearnu". Dodao je i da ga je zamolio da razgovara sa francuskim fabrikama baterija, jer će to pomoći u privlačenju investitora.

„Razgovarali smo o potencijalnoj saradnji u okviru razvoja nuklearnih programa, o kojoj sam ja molio Makrona, jer Srbija za deset godina neće imati dovoljno električne energije, ako ne koristi nuklearnu… Svi sektori rastu, osim energetike. Moraćemo da ulažemo mnogo više i tražićemo podršku i Makrona i francuske vlade“, rekao je predsednik.

Vučić navodi i da je zamolio Makrona da razgovara sa francuskim fabrikama baterija, kojih ima mnogo u ovoj državi, jer će to pomoći Srbiji, kako kaže, da privuče veliki broj investitora, piše N1.

On takođe ističe da je kupovina rafala velika vest.

„Velika je vest kupovina rafala… Ukupna vrednost ugovora je 2,7 milijardi. Dvanaest aviona biće u vlasništvu Republike Srbije. Srećni smo što postajemo deo rafal kluba. Hvala francuskom predsedniku što je omogućio da kupimo nove rafale. U 2024. i 2025. ćemo uplatiti po 15 odsto iz budžeta. nećemo povećati udeo javnog duga u BDP. Kontrolišemo deficit i nećemo ugroziti javne finansije Srbije“, dodao je on.

PROČITAJTE JOŠ

Rekao je da će Srbija imati pomoć finansijskih institucija prilikom izgradnje EXPO 2027, a takođe je zahvalio francuskim kompanijama koje učestvuju u izgradnji metroa.

„Dugujemo zahvalnost francuskim kompanijama što učestvuju u izgradnju metroa. Pošto ne znamo da upravljamo metroom, a imaćemo ga 2028., francuska kompanija će pomagati u upravljaju sistemom“, kazao Vučić.

Predsednik Srbije je kazao da se nada da francuski jezik bude prisutniji u Srbiji, kao i da su izrazili želju da situacija u regionu bude stabilna i sigurna, kao i da veruje da će i tu imati podršku Francuske.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare