Foto: Shutterstock

Pokrajinska vlada je za kupovinu nekretnine čiji će vlasnik biti žena u 2023. godini obezbedila bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 45 miliona dinara, saopšteno je na sajtu Pokrajinske Vlade.

„Cilj ove mere podrške je unapređivanje položaja žena i njihovo ekonomsko osnaživanje, jer statistika pokazuje da su žene na teritoriji AP Vojvodine vlasnice nekretnina u 13,95 odsto i suvlasnice u 12 odsto slučajeva“, navodi se na sajtu Pokrajinske vlade.

Kako se dodaje, „ovom odlukom utvrđuju se uslovi i način dodele bespovratnih sredstava za rešavanje stambenog pitanja porodicama na teritoriji AP Vojvodine, s ciljem povećanja broja žena vlasnica nekretnina“, piše Nova ekonomija.

Pročitajte još:

Pravo na tu pomoć imaju porodice – bračne i vanbračne zajednice, samohrane majke sa prebivalištem na teritoriji AP Vojvodine, koje nemaju stambeni prostor u svom vlasništvu ili suvlasništvu, piše u odluci Pokrajinske vlade.

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava raspisaće Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Podaci organizacije Mreža SOS Vojvodina iz 2021. godine govore da, od ukupnog broja nepokretnosti u Srbiji, u svega 25,6 odsto isključive vlasnice su žene.

Ženske organizacije na teritoriji Vojvodine ističu da iako zakoni u Srbiji koji uređuju imovinske i nasledne odnose ravnopravno tretiraju žene i muškarce, običajne patrijarhalne norme, obrasci nasleđivanja koji i dalje često idu u korist muških naslednika, a da uopšteno slabiji ekonomski položaj žena dovode do toga da muškarci i dalje dominiraju među vlasnicima zemljišta i nepokretnosti. Pogotovo u ruralnim područjima.

BONUS VIDEO Novi Sad povlači nogu: Hoće li nekretnine u Srbiji pojeftiniti?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar