Vlada Srbije osnovala je još šest preduzeća povezanih sa projektom “EXPO 2027”, koji će graditi objekte za smeštaj učenika i posetilaca ove izložbe. Za direktora svih novih firmi izabrana je Građevinska direkcija Srbije, a ova preduzeća finansiraće se iz državne kase i kredita.

Baš kako predstavnici vlasti mesecima unazad najavljuju, pripreme za izložbu EXPO 2027. uveliko traju. Tako je Vlada Srbije pre nekoliko dana donela odluke o osnivanju šest privrednih društava – “SPV Galovica 1”, „SPV Galovica 2“ i „SPV Galovica 3“, kao i “SPV Petrac 1”, „SPV Petrac 2“ i „SPV Petrac 3“.

Kako je objavljeno u Službenom glasniku, osnivač i jedini vlasnik ovih društava je Republika Srbija, a osnivačka prava vršiće Vlada. Sva ova preduzeća biće zadužena za izgradnju „stambenih i nestambenih“ zgrada za smeštaj učesnika i posetilaca međunarodne specijalizovane izložbe EXPO 2027, a osnovni kapital u ovim firmama iznosi po 100.000 dinara.

Budući izgled novog prostora u Surčinu u kom će biti organizovana Svetska izložba EXPO 2027 Foto:Screenshot/Instagram/mali_sinisa

Zanimljivo je i da će sve one imati istog direktora koji će zapravo biti druga kompanija. Naime, u odlukama o osnivanju svih ovih preduzeća piše da će direktorske funkcije obavljati Građevinska direkcija Srbije.

Nakon izgradnje stambenih objekata sve ove firme prestaće da postoje, a sva prava i obaveze biti preneta na Republički direkciju za imovinu. Finansiraće se iz državnog budžeta, kredita i zajmova, sopstvenih prihoda i drugih izvora.

Inače, do sada je osnovano ukupno sedam preduzeća za Expo. Prvo je u novembru formirana kompanija “Expo 2027”, koje će praktično rukovoditi celokupnom realizacijom izložbe. Za razliku od novoosnovanih preduzeća, na čelu ovog je Dušan Borovčanin, koji je inače i direktor Kongresnog biroa Turističke organizacije Srbije.

PROČITAJTE JOŠ

Kao zadaci ovog preduzeća navedeni su priprema, organizacija i održavanje specijalizovane izložbe Expo, razvoj i njena promocija, implementacija mera neophodnih za njenu organizaciju, privlačenje potencijalnih investicija u taj projekat, kao i organizacija kongresa, izložbi i sajmova, a u vezi sa održavanje izložbe.

Država daje subvencije, sve bi da menja po hitnom postupku

Za projekat Expo 2027. u Skupštini Srbije usvojen je lex specijalis, odnosno Zakon o posebnim postupcima radi realizacije međunarodne specijalizovane izložbe Expo 2027, koji će državi, odnosno predstavnicima vlasti omogućiti da sve što budu gradili u Surčinu grade bez tendera i po ubrzanoj proceduri.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ceo taj projekat, koji uključuje i izdradnju Nacionalnog stadiona, proglašen je projektom od nacionalnog značaja, pa dodela posla određenim firmama, troškovi i kriterijumi po kojima će sve to biti odrađeno neće biti poznati javnosti. Vlast će čak moći da sakrije i kako se troši naš novac na obnovu stotine fasada po Srbije, što je posao koji će takođe pokriti lex specijalis.

Inače, u Surčinu će se do 2027. godine izgraditi novi sajamski prostor, površine od oko 70.000 kvadrata, u koji će se nakon okončanja specijalizovane izložbe Ekspo preseliti Beogradski sajam.

Potom,  gradiće se, takođe za potrebe Expa, stambeni prostor u kojem će kasnije, kako je najavljeno, živeti „bezbednjaci ili možda naučni radnici“.

Za potrebe izložbe biće izgrađeni i hoteli, i to čak 130 njih, ako je verovati najavama iz vrha države.

Budući izgled novog prostora u Surčinu u kom će biti organizovana Svetska izložba EXPO 2027 Foto:Screenshot/Instagram/mali_sinisa

Naravno, tu je i dugo očekivani i najavljivani Nacionalni stadion, ali i stanica gradske železnice.

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će država, za potrebe EXPO 2027, subvencionisati izgradnju novih i proširenje postojećih hotela. Subvencije će biti u iznosu do 20 odsto ukupne investicije, a odnosiće se na gradnju novih, ali i rekonstrukciju i proširenje kapaciteta već postojećih hotela.

Da bi dobio subvenciju, investitor mora da računa da će vrednost ulaganja u novi hotel morati da bude bar pet miliona evra, a u proširenje i rekonstrukciju postojećeg – minimum dva miliona evra, ali u oba slučaja, broj smeštajnih jedinica moraće da bude minimum 50.

BONUS VIDEO „Olimpijski troškovi“ Expo 2027

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare