Foto: Shutterstock

Udruženje banaka Srbije ocenilo je da je osiguranje stambenih kredita kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) može da donese veliku korist građanima.

Osiguranje stambenih kredita kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, kako saopštava Udruženje,  predstavlja zakonit postupak, uveden Zakonom o NKOSK iz 2004. godine i potvrđen odlukama  Narodne banke Srbije.

„Osiguranje stambenih kredita uvela je država Srbija s razumljivom namerom da olakša dobijanje kredita građanima Srbije. Krediti osigurani kod NKOSK za klijenta su daleko jeftiniji  nego krediti bez ovog osiguranja.“ ističe se u saopštenju.

Kao primer Udruženje navodi kredit u vrednosti od 50 hiljada evra na 300 mesečnih rata.

„Razlika u rati između osiguranog i neosiguranog kredita je 20 EUR mesečno. U ukupnoj sumi  klijent koji uzme kredit osiguran kod NKOSK platiće 6.020 EUR manje nego da kredit nije  osiguran. Za osiguranje kredita imaće trošak od 875 EUR“ navodi Udruženje banka.

Udruženje navodi da je osiguranje stambenih kredita dovelo do snižavanja cene kredita i time do mogućnosti za  veliki broj građana Srbije da reše svoje stambeno pitanje.

„Ista mera pospešila je tržište  nekretnina kao i aktivaciju građevinske industrije. Kampanjom koja se vodi protiv NKOSK i  banaka ta situacija se može promeniti. Retroaktivnim menjanjem odavno ugovorenih i realizovanih poslovnih odnosa šalje se veoma  loša poruka stranim i domaćim investitorima. Sigurnost u poslovanju je najvažnija za  dosadašnja i buduća ulaganja, a navedena kampanja i tužbe ne idu tome u prilog“ tvrde u Udruženju banka.

Oni ocenjuju da „novi talas tužbi neće pogoditi samo banke već i celokupni sudski sistem i sve građane i preduzeća koji  imaju potrebu da pred sudom reše određeni problem“.

„Banke će nastaviti da ovaj stav brane ne samo u javnosti, već i pred pravosudnim organima,  sa uverenjem da će odluke nadležnih organa biti donete u skladu sa zakonima Republike Srbije  i odlukama odgovarajućih monetarnih vlasti“ zaključuju u Udruženju banaka.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar