Foto: Shutterstock

Vlada Srbije usvojila je povećanje akciza na gorivo za osam procenata koje će stupiti na snagu 1. oktobra. Ekonomisti najavljuju da će s većim cenama goriva poskupeti proizvodi i usluge - bukvalno sve, od špedicije i transporta do proizvoda na zelenim pijacama i u pekarama.

Zbog povećanja akciza na naftne derivate za osam odsto, od 1. oktobra litar dizela će, umesto 204 dinara koštati 210, a cena benzina će sa 189, porasti na 195 dinara, rekao je za agenciju Beta, Nebojša Atanacković, stručnjak za energetiku.

Foto: Shutterstock

Akcize kao vrsta poreza, svakako utiču na formiranje maloprodajnih cena akciznih artikala, a naftni derivati su sastavni element za određivanje cene gotovo svih proizvoda i usluga.

Ekonomisti za Nova.rs ističu da će poskupljenje goriva koje nam predstoji od 1. oktobra, sa sobom povući i mnoga druga poskupljenja.

“S poskupljenjem goriva, prvo poskupljuju transportne usluge, to je ‘broj jedan’. Špedicija, transport, saobraćajne usluge, to je prvo na udaru kada govorimo o poskupljenju nafte i naftnih derivata. Cena goriva utiče i na formiranje cena proizvoda široke potrošnje, a naravno, može da se odrazi i na cene na zelenoj pijaci, jer i proizvođači koriste gorivo da prevezu svoju robu”, rekao je ekonomista Saša Đogović.

On je slikovito opisao da se s povećanjem cene goriva, stvara “domino efekat”, usled koga dolazi do poskupljenja svega.

“Ono što bi država trebalo da uradi je da smanji svoj zahvat u strukturi cene nafte, da ga ne poveća u punom obimu. Na taj način bi se smanjio ili potpuno stornirao taj domino efekat povećanja cena u drugim delatnostima. Tako bi se onda smanjio i inflatorni tok, odnosno inflatorne tenzije”, naveo je Đogović i dodao da se “protiv inflacije ne možemo boriti jednokratnim davanjem pomoći građanima”.

Saša Đogović Foto: N1

Njegov stav je da bi država, umesto jednokratne pomoći građanima, taj novac trebalo da usmeri u produktivne investicije i subevencije poljoprivredi, da bi se, kako je rekao, na realnim osnovama gradila kupovna moć stanovništva.

“Ovako imamo stalnu trku, građanima se daje novac, povećava se novčana masa u opticaju čime se se ide na povećanje tražnje, a povećanje tražnje, vodi povećanju inflatornih tokova”, istakao je Đogović.

Nikezić: Skuplje gorivo – povećava inflaciju

Ekonomista i potpredsednik SSP-a Dušan Nikezić, za Nova.rs takođe kaže da će zbog povećanja akciza za gorivo, u Srbiji poskupeti veliki broj proizvoda, te da sva ta poskupljenja vode ka povećanju inflacije.

Foto: Shutterstock

„Veća akciza na gorivo će svakako izazvati dodatni rast cena u Srbiji, jer će se povećanje transportnih troškova ugraditi u povećanje cena velikog broja proizvoda. Ako znamo da nas na jesen očekuju i dodatna povećanja cena struje i gasa, koji će takođe uticati na rast cena, jasno je da će inflacija u Srbiji ostati jedna od najvećih u Evropi i svetu. Podsetiću vas da je godišnja infacija u Srbiji trenutno 12,5 odsto, dok je u ratom razorenoj Ukrajini 11,3, u evro zoni 5,3, u Rusiji 4,4, a u Americi samo 3,2 odsto. Upravo zato Stranka slobode i pravde već godinu i po dana insistira da se sprovedu konkretne mere za borbu protiv inflacije, koje uključuju zabranu štampanja novca, proveru strukture cena 100 osnovnih proizvoda, uvođenje poreza na ekstra profit i ulaganje u srpsku poljoprivredu i energetiku. Ova vlast očigledno nema ni znanja ni volje da ih sprovede i zato će građani u Srbiji sve teže živeti“, zaključio je Nikezić.

Osim povećanja akciza na gorivo, Vlada Srbije je u istom predlogu Zakona o akcizama usvojila povećanje akciza za duvanske prerađevine, alkoholna pića, kafu i tečnosti za punjenje elektronskih cigareta, a zakon će biti na snazi već od 1. oktobra ove godine.

BONUS VIDEO: Goran Papović: Država priznala da ne štiti potrošače

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare