Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Na tender za kupovinu 25 novih tramvaja u Beogradu jedinu ponudu je dostavio turski proizvođač Bozankaja (Bozankaya), piše eKapija.

Kontroverzni i nedeljama unazad u više navrata osporavani tender GSP-a Beograd za kupovinu 25 tramvaja za potrebe najvećeg gradskog prevoznika ulazi u završnicu.

Posle suspenzija ove javne nabavke zbog podnetih prigovora za zaštitu prava i naknadnog „odmrzavanja“ tenderskog postupka, rok za dostavu ponuda je i zvanično okončan. A, na tender na koji su se očekivale ponude više renomiranih proizvođača tramvaja, na kraju je, nekoliko sati pre njegovog zatvaranja stigla jedna jedina ponuda, ona koja se svakako očekivala – turskog proizvođača Bozankaja (Bozankaya), potvrđuje zapisnik o otvaranju ponuda u koji je eKapija imala uvid.

Bozankaja je za 25 tramvaja ponudila cenu od oko 67,3 miliona evra bez PDV-a, odnosno oko 81 miliona evra kada se PDV uračuna. To je, po vozilu, 3,23 miliona evra.

PROČITAJTE JOŠ

Kako se može videti iz zapisnika, prva dva tramvaja trebalo bi da budu isporučena Beogradu u roku od devet meseci. Kada je reč o isporuci ostalih vozila, nije izvesno kakva će biti tačna dinamika njihovog pristizanja u Beograd, ističe eKapija pozivajući se na tenderesku dokumentaciju.

Ekpaija podseća i da se mesecima unazad u beogradskoj stručnoj javnosti i na beogradskoj političkoj sceni spekulsalo da je tender za tramvaje „crtan“ za ovu tursku kompaniju, o čemu je još prošle godine sumnju zvanično prvi izneo predsednik Centra za lokalnu samoupravu Nikola Jovanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare