Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Rat u Ukrajini, sve oštrije političke tenzije između Brisela i Moskve, ali i vremnske neprilike, uzdrmali su ovih dana berze svih energnata. Cena gasa skočila je čak na 3.300 dolara, megavat-sat struje premašuje i 600 evra, ugalj je 420 evra, a posle više od mesec dana cena nafte ponovo je blizu 100 dolara. Od avgusta na snazi je zabrana uvoza ruskog uglja, a krajem godine uslediće i embargo Evropske unije na uvoz ruske nafte - što pogađa i našu zemlju.

NIS koji je u većinskom ruskom vlasništu, naftu doprema jadraskim naftavodom – Janafom koji povezuje pančevačku rafineriju sa hrvatskim nafnim terminalim na ostrvu Krk. Kako bi ublažili poremećaje u snabdevanju, u Vladi kažu NIS se već dva meseca sprema za embargo koji Brisel uvodi na rusku naftu.

„I do sada oni nisu u potpunosti koristili rusku naftu – koristili su 50 posto rusku naftu, 30 posto iračku naftu, 20 posto srpsku naftu. Od 1. novembra moraće potpuno da se prebace na sve druge vrste nafte koje će kupovati na berzi“, kaže Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike.

Snabdevanje evropskog tržišta naftom od juče otežava i smanjen izvoz nafte iz Kazahstana zbog kvara na crnomorskom terminalu.

Konzorcijum Kaspijskog naftovoda saopštva da će popravka trajati najmanje mesec dana. Zbog niskog vodostaja i dovoz derivta baržama u čitavoj Evropi, ali i kod nas je otežan. A železnički i transpot cisternama znatno su skuplji.

Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas Srbije rekao je da je to dosta komplikovano, cisterne su male zapremine kojima može da se dopremi nafta.

„Najkvalitetniji derivati ili nafta mogu da idu baržama. Dakle, ako bude Dunav, ne ovakav kakav je, sada sa niskim vodostajem, nadamo se, kiša je počela, da će vodostaj da se poveća. Mislim da je naftovodom najkvalitetniji dotok nafte do rafinerije u Pančevu“, kaže Vuletić.

Vodni saobraćaj Dunavom kroz našu zemlju, uz preduzete mere, za sada fukcioniše bez smetnji. Nadležni kažu da problema ipak ima, jer je na toku kroz Bugarsku obustavljna plovidba.

Zarobljeno je više od milion tona uglja iz bugarskih rudnika koji je Srbija kupila za naše termolektrane.

Veljko Kovačević, pomoćnik ministra građevinarstva saobraćaja i infrastrukture rekao je da je nizvodno od Srbije, na sektoru Belane, pre tri nedelje je došlo do potpune obustave plovidbe.

„Rumunska mehanizacija je izašla na teren kako bi određeni nivo plovnosti stvorili u Belanama. Trenutno pregovaramo i mi sa Bugarima da i mi spustimo pomoć i spustimo deo mehanizacije, pošto nisu samo belene jer se pojavljuju još dva kritična sektora gde može da dođe do potpune obustave plovidb sve to utiče na našu ekonomiju“, kaže Kovačević.

Berzanski stručnjaci poručuju – energetska tržišta su neprdvidiva i kolebljiva a zabrinjavajuće je što indeksi cena energenata ukazuju i na dalji rast, piše RTS.

BONUS VIDEO – Atanacković i Rakić Država ne zna da se nosi sa rastom cena naftnih derivata

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar