Telekom Srbija i estonski SMS provajder Fortumo nisu jedine kompanije koje su zbog višemilionskog duga tužile firmu EDS d.o.o, čiji je vlasnik bugarski državljanin Julian Rangelov. To je učinila i kompanija Halo oglasi, koja je u junu 2021. pokrenula postupak pred Privrednim sudom u Beogradu potražujući od EDS-a oko 12 miliona dinara, a Rangelov je u međuvremenu poslove prebacio na povezanu firmu, saznaje portal N1.

Kompanija EDS d.o.o. dospela je u fokus javnosti kada je suvlasnik firme koja je osmislila i razvila poznatu onlajn igru izjavio za portal N1 da će, zbog nemogućnosti da developer naplati svoju zaradu, korisnici Telekoma Srbija možda ostati bez opcije da neke od popularnih multimedijalnih sadržaja plaćaju putem SMS poruka.

Ispostavilo se da je problem nastao zbog toga što je EDS d.o.o, kao provajder i posrednik u pružanju usluga SMS plaćanja, sav profit zadržavao za sebe, umesto da ga, shodno ugovornim obavezama, podeli sa ostalim kompanijama u lancu.

EDS d.o.o. je bio posrednik i između Halo oglasa i mobilnih operatera u Srbiji, čiji korisnici su oglase slali putem SMS poruka, a usluga im je naplaćivana kroz mesečne mobilne račune. Kašnjenje sa plaćenjem realizovanih transakcija počelo je sredinom 2020. godine, da bi poslednjeg dana te godine neizmirena dugovanja kompanije EDS d.o.o. premašila iznos od deset miliona dinara.

Pravna zastupnica Halo oglasa Ljilja Krstić kaže u razgovoru za portal N1 da su predstavnici te kompanije bezuspešno pokušavali da naprave dogovor o izmirivanju dugovanja sa vlasnikom EDS-a Julijanom Rangelovim, s kojim su se, dodaje ona, poslednji put videli prošlog leta.

Prema njenim rečima, Rangelovu je ponuđeno više modaliteta za isplatu duga, a Halo oglasi su bili spremni i da otpišu dvadeset odsto dugovanja, uz plaćanje ostatka duga u 24 mesečne rate. Međutim, do dogovora sa vlasnikom kompanije EDS nije došlo, pa su Halo oglasi odlučili da potraživanja, koja su u međuvremenu narasla na 12 miliona dinara, pokušaju da naplate sudskim putem.

„Pre nego što je došlo do prekida saradnje između kompanije EDS d.o.o. i Halo oglasa zbog postojanja dugovanja, Julian Rangelov je Halo oglasima nudio prelazak na povezanu firmu GMD Solutions d.o.o, uz obrazloženje da poslovanje prebacuju na novu firmu i uz obećanje da će ta firma preuzeti postojeća dugovanja“, navodi Krstić.

Da je vlasnik firme EDS d.o.o. povezan sa kompanijom GMD Solutions d.o.o. govori i podatak da se GMD Solutions nalazi na istoj adresi na kojoj je bio i EDS – Šumatovačka 40 u Beogradu. Međutim, naglašava Krstić, kada su nastupili konkretni pregovori sa kompanijom EDS oko načina i modaliteta izmirivanja duga, gde je jedan od predloga bio i da GMD Solutions pristupi dugu i učestvuje u njegovom izmirivanju, a shodno povezanosti te dve firme i obećanju Rangelova, predstavnici Halo oglasa su, tvrdi sagovornica portala N1, naišli na odbijanje od obe firme.

Vlasnik tužene kompanije i dalje nedostupan za N1

Komentar na navode pravnog zastupnika kompanije Halo oglasi pokušali smo da dobijemo i od vlasnika firme EDS d.o.o. Julijana Rangelova.

Međutim, Rangelov ni ovog puta nije odgovorio na naše pozive, pa će čitaoci portala N1 ponovo ostati uskraćeni za njegov komentar.

Podsetimo, EDS Dd.o.o. je imao ugovore sa Telekomom Srbija a.d. kao provajder i posrednik u pružanju usluga i to Ugovor o poslovnoj saradnji u vezi sa pružanjem Bulk servisa i Ugovor o poslovnoj saradnji u vezi sa pružanjem premijum multimedijalnih servisa dodate vrednosti.

„Ugovori su raskinuti početkom novembra 2021. godine, a Telekom Srbija je podneo tužbu protiv EDS d.o.o. zbog višemilionskog duga od strane te kompanije“, naveli su za portal N1 iz Telekoma Srbija.

BONUS VIDEO: Marinika Tepić: Direktor Telekoma dao milione evra Acu Đukanoviću i Bebi Popoviću

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar