Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Ministar finansija Siniša Mali reagovao je na svom Instagram profilu na tekst "Vučić crta po tabli i laže: Predsedniče, ovo je istina o srpskoj prosečnoj plati, a ne to što vi žvrljate", objavljenom na portalu Nova.rs. Međutim, umesto da demantuje pisanje našeg portala, Mali je "branio" svog vođu Aleksandra Vučića od onoga što Nova.rs nije ni napisala.

„Opozicioni mediji u rukama tajkuna i dalje ne mogu da prihvate ekonomske uspehe Srbije, pa tako nastavljaju da objavljuju neistinite tekstove, poput onog pod naslovom ‘Vučić crta po tabli i laže: Predsedniče, ovo je istina o srpskoj plati, a ne to što vi žrvljate’. Do kraja teksta je svima jasno da sve što je predsednik Vučić  napisao o platama u Srbiji i zemljama u okruženju jeste apsolutna istina. Verujem da su se trudili da pronađu da neki podatak koji je predsednik izneo nije istina, ali da nisu uspeli, te su se zaustavili na lažnom, ‘bombastičnom’ naslovu“, napisao je Mali i dodao:

„Dakle, istina je da su u poslednjih deset godina, otkad je Aleksandar Vučić na vlasti, plate u Srbiji rasle mnogo brže od plata zemalja u regionu. Istina je da su one veće nego plate u Severnoj Makedoniji, Albaniji, BiH. Istina je i da je u decembru prošle godine prosečna plata u Srbiji iznosila 718 evra, iako su se do pre samo nekoliko godina smejali Vučiću koji je tada obećavao plate od 500 evra. Istina je i da su plate u Hrvatskoj, ako želite o tome da govorimo, te 2012. godine iznosile 748 evra, a plate u Srbiji 329 evra. Dakle, nama su plate porasle 96% u datom periodu, a njima mnogo manje, nekih 44% . Imajte u vidu da smo u tim godinama prošli i kroz težak period fiskalne konsolidacije. Tom dinamikom i tom brzinom, mi ubrzo stižemo i plate u Hrvatskoj. Uprkos svim izazovima, nastavljamo da postižemo ekonomske uspehe, svidelo se to nekome ili ne. I da, jesmo lideri u regionu. Nema predaje“.

Iako Vučić i Mali tvrde da Srbija jeste lider u regionu, i jedan i drugi izbegavaju da kažu koliko iznosi prosečna plata u Hrvatskoj. Inače, ona iznosi 1.045 evra.

PROČITAJTE JOŠ

Rast plate u Hrvatskoj od 44 odsto i u Srbiji od 96, na koji se osvrnuo Mali, nije preterano relevantan primer, s obzirom na to da je prosečna plata u Hrvatskoj u startu bila veća, kao što je i sada, a prema svemu sudeći, celokupni životni standard bolji je kod komšija.

Takođe, prosečna mesečna zarada u Crnoj Gori u decembru 2022. bila je 726 evra, što ipak jeste više od srpskih 718.

Dakle, iako je Siniša Mali pokušao da „odbrani“ Vučića i demantuje činjenice koje je naš portal izneo, ipak je javnosti saopštio samo one podatke koji, čini se, odgovaraju vlasti, a kojima se naš portal, zapravo, nije ni bavio.

BONUS VIDEO Siniša Mali optužio opoziciju da ih neko plaća

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar