Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u utorak je imao gostovanje na javnom servisu povodom pregovora u Briselu na kojima je bio dan ranije. Međutim, ni ovog puta nije propustio priliku da govori o ekonomskim uspesima Srbije, koji su, kako je naveo, „spektakularni“, kao i da crta po „skupoj tabli koju su mu poklonili Kinezi“. Ovoga puta govorio je o rastu prosečnih plata u Srbiji i regionu, ali je tom prilikom izneo i neke netačne podatke, a neke prećutao.

Naime, Vučić je na tabli napisao podatke o prosečnim platama u regionu 2012. i 2022. godine.

Tada je, prema njegovim rečima, Srbija imala prosečnu platu od 329 do 366 evra, dok je u BiH u to vreme prosečna plata bila 378 evra, u Severnoj Makedoniji 305 evra, u Crnoj Gori 495 evra, a u Hrvatskoj 748 evra.

Pročitajte još:

Onda je usledilo poređenje sa situacijom danas, odnosno zvaničnim podacima o prosečnim platama za decembar 2022. godine.

Vučić je naveo da je u decembru prosečna plata u našoj zemlji bila 718 evra, u BiH 608 evra, Severnoj Makedoniji 558, a Crnoj Gori 726 evra.

Aleksandar Vučić Foto: Printscreen/RTS

Činjenicu da je Crna Gora prema tim podacima iznad Srbije Vučić je opravdao time da je već sada situacija drugačija, budući da je u januaru povećana minimalna zarada, kao i plate u javnom sektoru i vojsci. Takođe, on je istakao da će u martu prosečna plata u Srbiji biti 750 evra.

„Mi sada postajemo prvi put prvi, zbog ovih povećanja, iako smo ranije delili treće i četvrto mesto“, rekao je predsednik.

Aleksandar Vučić Foto: RTS printscreen

Međutim, ono što upada u oči je činjenica da je predsednik propustio da napiše i uzme u obzir prosečnu platu za decembar 2022. u Hrvatskoj, koja je iznosila 1.045 evra.

Prema tome, Srbija ni sa povećanjima plata koja su se desila u januaru neće biti prva u regionu, budući da i sam predsednik najavljuje prosečnu platu od 1.000 evra tek 2025. godine.

Srbija ni po minimalnoj zaradi nije prva u regionu

Od 1. januara ove godine, minimalna zarada u Srbiji povećana je na nešto više od 40.000 dinara, odnosno 341 evro.

Međutim, iako Srbija nema najniži minimalac u regionu, daleko je i od najvišeg.

Aleksandar Vučić Foto: RTS printscreen

Od nas manje minimalne zarade imaju državljani Makedonije, koji primaju 290 evra, kao i građani Republike Srpske i Federacije BiH, kojima je minimalac 355, odnosno 303 evra.

U Crnoj Gori, minimalna zarada je 450 evra, a u Hrvatskoj 560 evra.

BONUS VIDEO: Ovo je predsednik Vučić uživo u programu: Gostovao na RTS i pokazao svoje pravo lice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare