Foto: Goran Srdanov/Nova.rs/Shutterstock

Dok su građanima potrošačke korpe i novčanici sve prazniji, ministar finansija Siniša Mali najavljuje povrećanje penzije i to u dva navrata: U novembru devet odsto i u januaru 11 odsto. Sagovornici Nove ističu da je neophodno biti oprezan u davanju projekcija, ali da je gotovo izvesno da će inflacija nastavitii da raste, pa se kao logično nameće pitanje: Šta će onda ostati penzionerima?

Profesorka Danica Popović sa Ekonomskog fakulteta objašnjava da je inflacija zapravo inflacioni porez, kao i da ovim merama država želi da toga oslobodi penzionere, kako bi im penzije ostale iste.

„Ako je primera radi inflacija deset odsto, vaša plata je manja za toliko i to je inflacioni porez. Po ovome što je rečeno penzioneri će dobiti 20% povećanje. Na taj način, država oslobađa penzionere poreza nastalog kao posledica inflacije. Pitanje je da li će u tome uspeti, jer mislim da će inflacija biti veća od toga“, kaže Popović dodajući da je reč o meri koja je jako pogrešna.

Ističe da postoje bogati i penzioneri koji se nalaze ispod granice siromaštva.

„Ako država ima mozga, onda inflacionog poreza treba da oslobodi siromašne, invalide i generalno one čije su penzije male. U suprotnom će uraditi isto što i Mirko Cvetković koji je podigao penzije dva puta za 12 ili 15 odsto i umalo nas nije doveo do dužničkog ropstva“, kaže sagovornica Nove.

Dodaje i da će „bogati penzioneri“ izdržati inflaciju, a da one sa 15.000 čeka problem.

„Povećati sve penzije za 15 do 20 odsto ništa ne znači onim najsiromašnijima, tako da to nije baš pametno“, zaključuje Popović.

Visoke cene dolaze na naplatu

Ekonomista Ljubodrag Savić ističe da nema dilemu da će inflacija u naredonom periodu rasti.

„Mi imamo neralno visoke cene na tržištu, a to će nam sve doći na naplatu kad-tad“, kaže Savić.

Podseća da se ovaj krizni period ne može porediti sa onim iz devedesetih godina, kada su u hiperinflaciju bili uključeni i drugi faktori kao što je raspad države.

„Imaćemo sada i uvezenu inflaciju iz sveta, koja ne mora da ima veze sa nama, ali ćemo je svakako platiti. Za očekivati je da se će inflacija ubrzano rasti i da je ona koja je realna mnogo veća od one koju osećamo“, smatra Savić.

Dodaje da će visoka stopa inflacije pojesti plate i penzije“.

Sagovornik Nove kaže da bi situacija mogla biti ublažena povećanjem u januaru, ali to treba sačekati.

„Da sam kojim slučajem na mestu ministra finansija, bio bih oprezniji u najavama povećanje“ – zaključuje Savić.

Mali previđa godišnju inflaciju od 11,5 odsto

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da Srbija nije prezadužena i da će penzije biti povećana kako je i planirano, od 1. novembra devet odsto i još 11 odsto od 1. januara naredne godine.

On je za TV Pink rekao da nakon formiranja nove vlade očekuje rebalans budžeta, kako bi se ostvarilo planirano povećanje penzija, a da će ono „kumulativno od januara iznositi 20,2 odsto“.

PROČITAJTE JOŠ

On je dodao da će inflacija ove godine iznositi 11,5 odsto, a da je projekcija za sledeću godinu 8,7 odsto, tako da je povećanje penzija realno jer je veće od inflacije.

Mali je najavio i da će minimalna cena rada od 1. januara biti povećana za 14 odsto i iznosiće više od 40.000 dinara, a tada će i plate u javnom sektoru porasti za 12,5 procenata.

On je dodao da Srbija nema nikakav problem sa servisiranjem javnog duga i dodao da je udeo duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) danas samo 0,5 odsto viši nego 2012. godine.

Šta kaže statistika? 

Grafika: Nova.rs,/Shutterstock

***

BONUS VIDEO: Siniša Mali minimalna zarada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare